Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW 740d xDrive – zpět na výsluní

Testy
František Mašek | 19.09.2016
dalších 16 fotek
foto: autor
V boji o prvenství mezi luxusními sedany se pravidelně přetahují tři němečtí zástupci v podobě Mercedesu-Benz třídy S, Audi A8 a BMW 7. Vždy vede ten, kdo přijde na trh s nejnovější generací. A nyní je to právě BMW se svou sedmičkou prošpikovanou nejmodernější technikou.

Minulá generace sedmička byla hodně orientována na řidiče a trochu zapomínala na cestující. Jízdní komfort nebyl dokonalý, stejně tak pokulhávalo provedení interiéru a absence nejnovější palubní techniky. A právě to se s příchodem nové generace změnilo. Nová sedmička cílí na maximální poskytovaný komfort, nejmodernější elektronické vychytávky a sází na precizní materiály a dílenské zpracování. A nebylo by to BMW, kdyby ke všemu potřebnému nepřidala kousek radosti z řízení. Rázem tak před námi stojí povedený vůz, který uspokojí nejnáročnější klientelu a ještě uspokojí řidičovy choutky. Pojďme tedy na něj.

Karoserie: rostoucí ledviny

Jasným poznávacím znamením všech nových BMW jsou ledviny, které neustále bobtnají. Vzhled nechť zhodnotí každý sám, přesto u mnichovského sedanu platí fakt, že v reálu působí mnohem přívětivěji než na fotografiích, kde nevyniknou zajímavé detaily. A čím déle si karoserii prohlížíte, tím více na ní naleznete zajímavých detailů, prolisů a různě nápaditých oblin. Celkový dojem umocňují (slepé) výdechy na blatnících nebo výfuky integrované do otvoru nárazníku. Vše potrhuje M Paket, který v našem případě vůz zdrsňuje. Ještě se sluší připomenout, že mezigeneračně sedmička váží o 130 kilogramů méně.

Interiér: přívětivý luxus

Hned při prvním pohledu do kabiny je jasné, kde došlo k největším změnám. Jednoduše avšak precizně ztvárněná palubní deska, sedadla s okázalým tvarováním a celá řada povedených detailů dávají rychle zapomenout na konkurenční modely, natož na vzhledově zajímavější minulé generace. Zpracování je ukázkové a na běžné starosti zapomenete velmi rychle. Nechybí pocit vzdušnosti a jisté výjimečnosti, k čemuž přispívá i povedené ambientní osvětlení.

Tříramenný volant padne skvěle do rukou, stejně jako volič osmistupňové převodovky nebo ovladač iDrivu s touchpadem. Ergonomii nelze nic vytknout, ovládání je intuitivní a na všechny vymoženosti řidič přichází postupně. V záplavě moderních prvků se rozhodně neztratí. Stačí jednoduše sednout za volant a jet. Až po nějakém čase stráveném v kabině přijde na chuť všemožným vychytávkám. Například klimatizaci můžete ovládat gesty, touchpad pak můžete používat k psaní adresy v navigaci atd.
Hodně změn se odehrálo za volantem. Tradiční přístrojovou kapličku nahradil TFT displej s úchvatnou grafikou. Ta mění zbarvení podle zvoleného jízdního režimu (např. režim Sport zbarví displej do červena). Sedmičku si můžete přizpůsobit k obrazu svému a interiér vyladit třeba do hnědé barvy jako u testovaného kousku. Vše je pouze o financích a výběr příplatkové výbavy zabere hodně času a potažmo peněz.
Z moderní techniky sedmičce nechybí mimo jiné adaptivní tempomat, rozměrný head-up displej, systém aktivního udržování v pruzích nebo systém varování před nárazem. Pokud Vám bezpečnostní varování vadí, stačí jej deaktivovat. Ono vůbec velkou výhodou BMW je, že si můžete vůz přizpůsobit k obrazu svému. Oproti jiným vozům Vás tak nemusí nic otravovat. Mezi hlavní mezigenerační inovace patří klíč s displejem, kterým můžete na dálku ovládat a kontrolovat nastavení a stav svého auta, nechat si ho vychladit nebo naopak vyhřát. Za příplatek pomocí něj můžete sedmičku také zaparkovat, což může být pro řadu zájemců nepochybně lákavá fičura. Jediným nedostatkem je fakt, že klíček se celkem rychle vybíjí (jeho dobíjení probíhá bezdrátově pod loketní opěrkou za jízdy).

Motor: jede a nežere

P Pod kapotou sedmičky můžete mít různé agregáty. My vsadili na dvakrát přeplňovaný třílitrový šestiválec poskytující výkon 235 kW a 680 Nm točivého momentu. To jsou hodnoty, za které se nemusí stydět žádná pětimetrová limuzína. Sedmička díky tomuto dieselu pokoří stovku za 5,2 sekundy a umí pádit 250 km/h (max. rychlost je elektronicky omezená). Zvukový projev motoru je příjemný, k posádce se nedostane žádné klasické vznětové klepání či vibrace. Šestiválec zatahuje monumentálně a je téměř jedno při jaké rychlosti sešlápnete plynový pedál. Odezva motoru je vždy rychlá a mohutná. A nejlepší na všem je fakt, že pětimetrovou limuzínou můžete jezdit za sedm na sto. Stačí nepřekračovat rychlostní limity a jezdit s rozvahou. A dobrou zprávu máme i pro rychlíky a sportovně zaměřené řidiče. Jezdíte-li ostře, bát se také nemusíte. Dynamická jízda znamená odběr 10-11 l/100 km, což není vzhledem k proporcím, zdvihovému objemu a hmotnosti vozu vůbec špatný výsledek.
Jízda: komfort ale i radost z řízení

Předchůdci aktuální sedmičky ztráceli ve srovnání s eSkovým Mercedes v oblasti poskytovaného komfortu. V Mnichově vždy cílili na sportovněji zaměřené jedince a komfort býval až druhořadý. To se však změnilo. Poskytovaný jízdní komfort je u aktuálního provedení na velmi vysoké úrovni a deklasuje vše, s čím jsme zatím jeli. Vše umocňuje ticho v kabině a adaptivní podvozek přizpůsobující se aktuální situaci před vozem. Vůz tak chytře snímá vozovku, vyhodnocuje jízdní styl řidiče a podle GPS souřadnic předvídá nepředvídatelné. Výsledek je vysoká dávka pohodlí. Čtyři cestující jsou ušetřeni náklonů karoserie i neutěšeného stavu českých komunikací.
Schválně jsme vymetali ty nejhorší povrchy silnic a sedmičku nedokázali vyvést z míry. Až doopravdy hodně rozbité silnice čtvrté třídy měly za následek přepnutí jízdního režimu Comfort+ do optimálního nastavení s příkladnou trakcí. To se však jednalo o rychlou jízdu po sledu velkých nerovností a výmolů, navíc v zatáčkách.

Samotné řízení sedmičky je velmi jednoduché. To samé platí o předjíždění. Stačí sešlápnout plyn a bez prodlevy máte k dispozici mamutí zátah. Předjíždění je tak otázkou chvilinky a pro samotný manévr stačí velmi krátký úsek. Bát se ztráty adheze nemusíte, pohon všech kol zaručuje příkladnou trakci. Podobně rychle jako předjíždět umí sedmička zkracovat rovinky mezi zatáčkami.
BMW použilo osmistupňový automat ZF, stejný jako v Jaguaru XJ, jen s tím rozdílem, že je lépe sladěn s motorem. O samotném přeřazení posádka vůbec neví. Vše probíhá hladce a rychle.
Sedmička se neztratí na dálnici, kde dokáže permanentně okupovat levý jízdní pruh a neztratí se ani na zakroucených okreskách. Tam překvapí lehkostí, s jakou dokáže střídat směr jízdy a poskytovanou trakcí. Občas se tak přistihnete, že v mezi poli letíte po liduprázdné okresce dvojnásobnou rychlostí a vůbec Vám to nepřijde. Pětimetrová limuzína vyniká nejen vysokou dávkou poskytovaného komfortu, ale také ochotou zatáčet.

Závěr: tohle se vážně povedlo

V Mnichově se hodně zamysleli nad preferencemi zákazníků prémiových sedanů a stvořili vůz přesně podle jejich potřeb. Při pohledu na sedmičku neztuhnete její krásnou, časem se Vám začne vrývat pod kůži. Oproti tomu interiér sedmičky dává jasně najevo svůj luxusní statut a o ničem Vás nenechá pochybovat. Stejně na tom je BMW i po stránce poskytovaného pohodlí. Nikdy nikoho nenechá na pochybách, kdo je pánem komfortního svezení. A nejlepší na všem je fakt, že si sedmička ponechala skvělé jízdní vlastnosti a nezalekne se prvního říznutí zatáčky při vysoké rychlosti. Jen ta příplatková výbava by nemusela být tak drahá.

Technický popis
Karoserie
Typ
Sedan
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
5098
Šířka (mm)
1902
Výška (mm)
1467
Rozvor (mm)
3070
Motor
Typ
Vznětový
Počet válců
6
Zdvihový objem (ccm)
2993
Max. výkon kW (k)/ot./min.
235 (320)/4,400
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
680/1,750–2,250
Spotřeba
CO2 (g/km)
129
Palivová soustava
Palivo
Nafta
Objem nádrže (l)
78
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
5,2
Max. rychlost (km/h)
250
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
225/60 R20 99 Y
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
2 616 900 Kč
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Petr S, 01.10.2016 23:21


Tak proč je BMW 750 na mobile.de přebytek benzínových verzí když je nikdo nechce a to se prodávají za stejné ceny jako nafty ve stejné výbavě?
Reno, 02.10.2016 10:08
Nelze srovnávat průserový benzínový osmiválec /dokonce i v M5 ten motor měl fatální problémy/ a třikrát přeplňovaný dieselový šestivál. Ten benzín nikdo nikdo nikdo nechce, málokterý je původní ale to stejně nikoho nepřesvědčí aby do toho rizika šel znovu...
Pepe, 02.10.2016 10:36


Prodávají se za nižší ceny, protože mají daleko víc za sebou.
Postav do bazaru deset benzínů a deset dýzlů za stejnou cenu se stejným nájezdem (dejme tomu 100tkm) a co se asi bude dít...
Petr S, 02.10.2016 19:07


Když ty auta budou mít najeto 200tkm za stejnou cenu, tak to už tak jasné není jestli většina sáhne po naftě.
Petr S, 03.10.2016 00:16


Každopádně pochybuju, že se prodává 90% nových 750-tek v naftě jak jsem tu četl. To by čísla na mobile.de vypadala asi jinak.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů