Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW 530D, Volvo S60 D5 nebo Audi A6 2.5TDi?

Poradna
Martin Vaculík | 16.05.2006
dalších 12 fotek
foto: TipCars.com

Dotaz

Dobrý den,

uvažuji o koupi ojetého auta za poměrně slušné peníze a zároveň s dobrou výbavou. Proto bych si chtěl vybrat mezi vozy BMW 530D, Volvo S60 D5 a Audi A6 2.5TDi. Ani jeden z nich by neměl být combi, ale všechny by měly mít rok výroby 2000 a více. Proto mi prosím poraďte, ke kterému z nich se přiklonit a proč.

Velmi děkuji za odpověď.


Odpověď

Je to jistě věcí názoru, ale Volvo S60 D5 bych z výběru vyloučil hned na začátku. Je to asi dost nespravedlivé, ale je to můj názor.

Důvody:

Je nespolehlivé připravuji samostatný profil, těšte se (pro fanoušky značky – Volvo 240 bylo tisíckrát odolnější, to uznávám).
Má velmi malý rejd. Inu pětiválec vpředu napříč si vybírá svoji daň, zejména když byl vůz originálně vybaven širokými koly. Pak stopový průměr otáčení činí 12,5 m.
Vzadu je v něm pramálo místa. Srovnání spíš s A4, než s A6.
Posilovač řízení je zmateně agilní a příliš snaživý, na sportovní jízdu zapomeňte.


Audi A6 2,5 TDI

O tomto voze již jsem toho napsal možná až příliš. Zapátrejte v archivu tohoto webu. Jeho majitelé mne za to nenávidí. Zkuste si dát balík vod do nákupního košíku zcela dopředu a svižně zatočit kolem regálu. Nejde to? Tak jste právě poznali, jak se cítím pokaždé, když mám s audi projet slalom. Teď přesuňte vody dozadu. Už to jde? Ano, přesedli jste do BMW. Řešení s motorem podélně daleko před přední nápravou (oblost maskuje délku toho převisu, vezměte na něj metr a budete se divit) je možná výhodné z hlediska snadné zástavby čtyřkolky, dále trakce a směrové stability, ale krajně nevhodné z hlediska momentu setrvačnosti kolem svislé osy. Nejhůře jsou na tom verze s pohonem jen přední nápravy a těžkým motorem, čili 2,5 TDI (110 kW).

Proto když tohle auto, tak verzi Quattro, která má 2,5 TDI V6 naladěný na 132 kW. Ta jede ve všech otáčkách mnohem lépe a s menším turboefektem, než 110 kW varianta. Navíc Quattro dodává jízdním vlastnostem jiný rozměr a nevýhodné rozložení hmotnosti z velké části eliminuje. Doporučuji vozy od roku 2002, které mají vyztuženou přední hliníkovou nápravu, takže již se tolik „nerozpadá“.

Ač tento motor nemá vstřikování common-rail, nemyslete si, že snese horší naftu. Radiální vstřikovací čerpadlo Bosch VP44 je totiž na kvalitu nafty taktéž velice citlivé. Opravuje jej již dost diesel-servisů, ale za celkem vysoké ceny.

TIP: RECENZE OJETIN: Audi A6 - Přednosti i problémy ve větším balení

BMW E39 530d

U tohoto vozu je velmi důležitý rok výroby. V letech 1998 až 2000 měl řadový třílitr s common-railem výkon 135 kW, od roku 2000 pak 142. Hlavně se však zlepšil průběh točivého momentu a také vzrostla spolehlivost. V prvních dvou letech výroby totiž řada motorů utrpěla různě rozsáhlé škody – některým neprospěly vadné ventilátory chlazení, jiným olej propuštěný vadným turbodmychadlem, ještě další nahlodal olej s obsahem chladicí kapaliny po selhání těsnění pod hlavou. Od tohoto data je však vše v pořádku a 530d patří k nejspolehlivějším moderním turbodieselům.

TIP: RECENZE OJETIN: BMW 5 (E39) - Vzorňák s duší sportovce

Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Michal, 17.05.2006 00:28
Pepik forever...Takhle vtipně, už tu dlouho nikdo pravdu nepodal...gratuluji
sasha, 17.05.2006 06:58
taky bych řekl, a ačkoliv považuju jízdní vlastnosti audi za téměř perfektní je pravda že na limitu se chovají audinky neomaleně a jezdí dost rovně,argumenty typu běžný řidič apod jsou zcestné...pánové a dámy adhezi potřebujeme při jízdě každý a ovladatelnost ještě víc a to není jen o jízdě na limit ale třeba o vyhýbacích manévrech
The best, 17.05.2006 09:41
S Audi (A4, A6) jsme měli možnost jezdit, ale také se přikláním k názoru, že ač je to prestižní auto s výbornou kvalitou zpracování, jeho jízdní vlastnosti nejsou na úrovni, jakou by si zasloužilo. Dávám přednost japoncům, ač je zde někteří odsuzují, ale tam je ta jízda narozdíl od zmíněných vozů Audi opravový zážitek a jízdní vlastnosti jsou skutečně precizní.Bohatě uspokojí i náročného řidiče. V zatáčkách a krkolomných manévrech se i se starým Nissanem rychle vzdaluji daleko silnějším Audinám. Jde o to, co člověk taky od auta chce.
Raff, 21.06.2006 21:15
To primární odsouzení Volva mi přijde nefér. Je potřeba vzít v úvahu ještě pár věcí. 530d je sice fajn, ale skoro je o třídu výš, tedy jako ojetina dražší, navíc zadokolka nemusí být pro určité podmínky zrovna výhodou a možnost přijít o tento vůz rukou zloděje je nesrovnatelně vyšší než u Volva. Vyšší pojistku pomíjím. Doporučuji vyhledat na webu i jiné názory.
lada305, 08.03.2007 04:52
audi jizdni vlastnosti ??? perfektni ??? aspon u A 4 teda v zadnem pripade!! srovnatelne s beznym levnejsim japoncem!!
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů