Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW 323 (E46) a zkušenosti majitele po roce provozu

Recenze uživatelů
Kaja Marik (22) - Česká republika | 08.06.2011
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: BMW Řada 3 E46 | foto: Kaja Marik
Po BMW jsem nijak zvlášť netoužil. Nejvíce mi asi vadila profláknutost značky a celkově mi ta auta prostě nic moc neříkala. A ani teď se nepovažuji za žádného fandu, BMW beru jako kterékoliv jiné auto.
Značka:BMW
Model:Řada 3
Typ:E46
Bližší označení:323ci Individual
Karoserie:kupé
Obsah motoru:2494
Palivo:benzin
Rok výroby:1999
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:238000
Najeto km nyní:242000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:cca rok
Průměrná spotřeba:11.5
Předchozí vozidlo:neudáno

Úvod: Přišel jsem k němu jednoduše - příliš unáhledně jsem prodal své předchozí auto a hrozilo, že nebudu mít čím jezdit. Chtěl jsem Audi TT, nicméně sehnat kus ve slušném stavu bylo nemožné - ale tohle je problém asi většiny těchto 'sportovně' laděných aut, kdy největším problémem jsou jejich predchozí majitelé. Nakonec jsem víceméně náhodou natrefil na E46ku v kupéčku, podle popisu a fotek vypadala slušně, navíc ve stejném městě. Tak jsem to vyrazil omrknout a po zkušební jízdě jsem si řekl, ze tomu dám šanci. Roli hrálo také to, že tohle konkretní auto bylo Individual - exteriér + interiér. Docela mě vadilo, že E46tek jezdí dneska spousta, má to kde kdo, ale tuhle výbavu nema nikdo. Jinak barva vypadá naživo moc pěkně, pro mne na kupé jedna z nejhezčích. Tolik asi k výběru auta...

Design (exteriér) nechci hodnotit, na to má každý svůj vlastní názor...

Motor je tady klasika, tedy 2.5 R6, typ M52B25TU, výkon 170 koní, krouťák tuším 245 Nm. Na dnešní poměry sice už nic moc, ale pro dané auto zcela dostačující. Když na to šlápnu, tak to jede, navíc jezdím akorát po městě, takže do vysokých rychlostí, kde bych využil vetší objem a výkon, se moc často nedostávám. Jede to tak, jak šestiválec s tímhle výkonem a objemem jet má, motor má dobrý zátah už v nízkých otáčkách, krouťák je taky poměrně slušný, takže se s tím pěkně jezdí. V TP je jako palivo uveden natural 98. S benzíny jsem trochu experimentoval a příjde mi, že na všechno to jede stejně (N95, N98, 100oktan, N95 + aditivum). Jediný 100oktan co jsem zkoušel je Carrera 100 a tam je změna, že auto žere cca o litr méně, tzn. 11-13.5 litru/100 km. Takovou spotřebu považuji za zcela normální - vzhledem k mému stylu jizdy (jezdím poměrně svižně a výhradně po městě, ovsem ne v tom nejhustším provozu). Nejnižší spotřebu jsem měl cca 6.4 litru, když jsem jel piánko po okreskách z dovolené. Mimo město se dá dosáhnout dost dobré spotřeby, ale jak se přijede do města, tak spotřeba letí nahoru (a městem já myslím třeba Prahu/Brno ve špičce), tam to pod 11 nejde a kdo tvrdí že v těchto podmínkách jezdí s BMW v benzínu o objemu 2.5l a výš, za 9 litrů, tak prostě kecá:-)

Podvozek (v případě kupé je o 1 cm níž než sedan) je poměrně slušně nastaven - je to dle mne rozumný kompromis mezi komfortem a 'sporty' naladěním, samozřejmě záleží na co je kdo zvyklý. Jiný nazor by na podvozek mohl mít někdo, kdo by do auta přesedl z Citroenu C5 a jiný zas člověk, který je zvyklý třeba na starší Nissan Primera. V zatáčkách je auto jisté, ale je cítit jeho vyšší hmotnost. Na našich silnicích jednotlivé komponenty podvozku samozřejmě dost trpí, nejčastěji to odnesou přední ramena, zadní silentbloky jdou vyměnit, svislé čepy lze ale vyměnit jen u ramen. K cenám ND - jeden čep stojí cca 600 korun, zadní silentbloky cca 1500, obě ramena (Meyle HD, včetně silentbloků) cca 6000 Kč. Díly je dobré kupovat na německém eBay, rozdíly oproti cenám u nás jsou pomerně značné. Uložení tlumičů taky moc nevydrží, ale to jsou stokorunové položky. V případě kupé E46 z prvních let výroby je potřeba dát bacha na zadní nápravu - vlivem koroze se prostě vyrve z kastle. S korozí tahle auta mají vůbec docela problémy a to ani nemusí být po havárii. Ještě je třeba počítat s tím, že auto trochu "žere" pneumatiky, ale ne zas nějak strašně.... Co se týká provozku v zimě, tak jsem nikdy neměl na sněhu problém. Sice je to trochu naročnější jízda než s předokolkou, ale žádný horor. Zkoušel jsem třeba zastavit uprostřed prudkého zasněženého kopce, na kterém bylo asi 20 cm čerstvého snehu, zase se rozjet a bylo to bezproblému. V zimě mám auto na 195kách.

Co se řízení týče, tak to je poměrně tuhé, což mi vyhovuje, auto je pak celkově komunikativnější. Jinak docela rády odchazejí servopumpy, cena nové v případě druhovýroby je cca 3-4 tisíce.

Většina lidí si bude muset zvyknout na rány ze zadní části auta při řazení - vůle v uložení kardanu a diferáku. Skoro každá E46ka to tak má, řešením je výměna odpovídajících dílů, ale třeba výměna silentbloku kolem diferáku je docela opruz, když nemáte odpovídající nástroj. Ve většině případů to ale zas není žádná katastrofa a stačí, když se človek naučí řadit :-) Převodovka jako taková se moc nepovedla, na můj vkus je poměrně nepřesná a i dráhy řazení by mohly být o něco kratší. Rozhodně doporučuji výměnu oleje v převodovce, padne tam cca 1,2 litru a dá se koupit přímo v BMW. V mém případě šlo řazení po výměně oleje tak o 200% líp - oproti předchozímu stavu tam teď kvalty padají úplně samy. Mimochodem, dle tvrzení BMW je olej v převodovce doživotní, ale to, co jsem z převodovky vypustil, už s olejem moc společného nemělo. Podobný případ byl taky diferák - původní olej taky uplně černý a jako bonus v tom jeste plavala spousta humusu. Do diferenciálu přijde 1 litr oleje Castrol SAF-X0, zároveň s olejem je také dobré vyměnit i vypouštěcí a napouštěcí šroub s těsněním. Jeden stojí asi 60 korun a dá se taktéž objednat přímo v BMW.

K interiéru nemám výhrady, E46ka je poměrně řidičsky orientované auto, jednotlivé ovládací prvky jsou poměrně logicky rozmístěny, tedy až na spínač varovek před řadičkou, to jsem doteď nepobral... Sedačky, v mém případě standardní jsou OK, pohodlné, sedí se mi v nich dobře, v zatáčkách v nich nelítám, i když uznávám, že útlejší postavy by s bočním vedením asi mohly mít problém. Vepředu je místa až až, vzadu samozřejmě vůbec, tři lidi se tam sice svezou, ale na dlouhý výlet to není, což mi je uplně jedno, protoze já vzadu asi nikdy sedět nebudu :-) Kufr je dostačující, ale na žádné stěhováni - už jenom kvůli poměrně malému nakládacímu otvoru.

Co se spolehlivosti týče, tak E46ky s benzínovými šestiválci jsou na tom poměrně dobře. Výdrž podvozkových dílů vzhledem ke stavu silnic u nás neřeším. Jinak je to většinou jenom o běžné údrzbě s tím, že občas odejde nějaké čidlo nebo podobná blbost, tomu se prostě u starého auta ubránit nejde. Samozřejmě záleží, v jakém stavu konkretní auto je...

Ceny dílů jsou v pohodě, i když záleží, kde člověk nakupuje... Něco stojí originál díly přímo v BMW, něco druhovýroba třeba v Kelly nebo APM... Asi nejvýhodnější je, jak už jsem zmínil, objednávat náhradní díly v zahraničí, třeba v Německu. Pro představu připojuji ceny dílů, které jsem měnil:
2x kotouče + desky přední, Ferodo - 2300 Kč
2x kotouče + desky zadní, ATE - 2500 Kč
2x zadní silentblok ramene, Febi - 1600 Kč
Olej do diferenciálu - 600 Kč
Olej do převodovky, 1.5 litru - 900 Kč
2x přední tlumiče, Bilstein - 4400 Kč

Třeba spojková sada bez setrváku od Sachs nebo Luk se dá sehnat cca za 4 tisíce, i za méně.
Tolik asi k servisním nákladům, podle mne nic hrozného.

Celkově jsem s BMW spokojen, má svá pro i proti - ostatně jako každé jiné auto, ale jinak mne ještě pořád docela baví...

KladyZápory
Vzhledem k výkonu dobrá spotřeba Řazení
Příjemný průběh výkonu Horší výhled z auta
Kvalitní zpracování, různé praktické vychytávky V případě kupé jsou v zimě trochu otravná bezrámová okna
 Tuhý plynový pedál, který se špatně dávkuje
  





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
3
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
2
Prostornost
3
Pružnost motoru
2
Řazení
4
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
3
Celkové hodnocení - průměr:
2.54
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 9x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pepe, 09.06.2011 17:54
Haha. Všechny záruky (napříč automobilkama) jsou na PROREZAVĚNÍ karoserie, tzn, že je třeba prostrčit prst (možná celou ruku) durch...
Pepe, 09.06.2011 17:57
A nejen u "závodních" aut. To já, když do dodávky naložím tak tunu, tak se taky pohupuje jak sedmičkovej baworák...
LooK3D, 10.06.2011 08:09
no tak moje BMW se jednou osobou okolo 90kg se rozhodně nerozplave. Pokud máš všechno v pořádku tlumiče, uložení. Nevěřím nikomu že v serovém voze BMW 323 pozná na jízdních vlastnostech jednu osobu, pokud je auto v absolutním pořádku. Ten podvozek je dostatečně tuhej a pevnej.
rojack, 10.06.2011 10:40
Má individual nastavení sedaček??????
rojack, 10.06.2011 10:43
To mě taky dostalo. Zadokolka se sníženým podvozkem, dvacet čísel sněhu a jede jako Jeep!
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů