Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Bezpečná limuzína do 300.000 Kč

Poradna
Petr Šikl | 03.02.2006
dalších 8 fotek
foto: TipCars.com
Uvažuji o koupi vozu s co nejlepší možnou pasivní bezpečnosti. V zásadě jdu po velkých těžkých autech. Z "osobáku" mě zaujaly BMW 7, Audi A8, MB Mamut. Kolik mě vyjde provoz ojeté luxusní limuzíny? Seženu díly na vrakovištích?

Dotaz

Dobrý den,

Nedávno jsem objevil Vaši poradnu na TipCars a velmi se mi libí, myslím, že
děláte dobrou práci!

Poslední dobou, po několika nepěkných zážitcích za volantem, uvažuji o koupi
vozu s co nejlepší možnou pasivní bezpečnosti. V zásadě jdu po velkých
těžkých autech. Vozy kategorie offroad jsem ze svého výběru vyškrtl, protože v
mnou přijatelné cenové hladině okolo 300.000 se vyskytují pouze konstrukčně
zastaralé kousky postavené na žebřinových rámech, bez jakýchkoliv deformačních zón. Z "osobáku" mě zaujaly BMW 7, Audi A8, MB Mamut.
Mamut je podle mě "pevnost na kolech", ale mám obavy ze zimního provozu - bydlím v horách.
BMW 7 je mi z výše zmíněné trojice nejsympatičtější, ale opět nevím
jestli se dá zadokolka s motorem v předu provozovat při 5cm sněhu na
silnici.
Zbývá tedy Audi A8 první generace, u které jsem bohužel nenašel
žádné výsledky crashtestu. Pouze se domnívám, že nejlepší audina je
samozřejmě velmi bezpečná.

Jak je patrné z pro mě akceptovatelné pořizovací ceny auta, nejsem zámožný businesmann, pro kterého byla všechna mnou zmíněná auta primárně určena.
Chci některé z nich pouze kvůli bezpečnosti své a svých blízkých.
Otázka číslo 1 tedy zní na kolik mě vyjde provoz ojeté luxusní limuzíny? Seženu díly na vrakovištích?
Poradí si s A8 servis účtující si 300 za hodinu?
Opraví někdo audinu po případné kolizi (hliníková konstrukce)?
Jak jsou tyto
vozy poruchové?
Byla by pro mě použitelná nějaká ze zmíněných zadokolek (zimní provoz) pokud ano, jaké z těchto 3 aut je Váš favorit a v jaké motorizaci?

Díky za odpověď.

Mějte se, Martin


Odpověď

Vážený pane Martine,
nevím, zda bych se při částce 300.000,- pouštěl do koupi vozu z vašeho výběru. Většina vozů v této cenové relaci má najeto mnoho kilometrů a žádají si nemalé investice do oprav. Pokud narazíte na kvalitní kus, počítejte s drahým provozem. Navíc díky poloze vašeho bydliště bych úplně upustil z tohoto výběru a poohlédl se po čistokrevné čtyřkolce (např. Subaru Legacy).
U vozů v této třídě platí pravidlo, že pokud jsou nabízeny pod cenou, je lepší od vozu dát ruce pryč.

Audi A8
Hliníkový podvozek zaručuje A8 nižší hmotnost, vyšší tuhost a minimalizuje výskyt koroze. Ovšem ocelové podvozky vydrží o něco více. Většina A8 je vybavena pohonem quattro, což zejména ve vašem případě oceníte. A8 se nehodí pro provoz mimo zpevněné komunikace. U exemplářů z let 1995-96 odcházejí vadná čerpadla, či motorky stěračů. Vozy vyrobené během roku 1997 měly časté problémy s fungováním čidel bočních airbagů. A8 jsou náchylné na předčasné opotřebení kloubů spojovací tyče řízení. V kategorii reprezentativních vozů patří A8 k těm nejvíce spolehlivým. Je třeba vybrat dobrý kus.
Audi vždy tvrdila, že lehká hliniková konstrukce přináší nižší spotřebu paliva. V případě A8 se jednalo o marketingový tah. Šestilitrový dvanáctiválec bych vyloučil hned (vyskytuje se minimálně a o spotřebě paliva raději ani nemluvím), osmiválec 4.2 se nestydí říct klidně i o dvacet litrů kvalitního benzínu, proto nejschůdnější variantou bude osmiválec 3,7 o výkonu 169kW, resp. 191kW (od r.1999). Vznětový motor 2.5 TDI si říká v průměru o 11 litrů paliva.

BMW 7
U vidlicových osmiválců se vyskytují netěsnosti, dále majitele dovede potrápit selhání akumulátoru (velké nároky na odběr, alternátor nestačí dobíjet). Spojkové obložení odchází nejrychleji u modelu s nejslabším motorem.
Od roku 1996 se pod kapotou krátce vyskytl turbodiesel 2,5l (z BMW řady 3 a 5), ale rychle z nabídky zmizel. Pro sedmičku byl výkonově nedostačující. O dva roky později přišel vznětový šestiválcový třílitr a čtyřlitrový osmiválec. Zážehové vidlicové třílitrové a čtyřlitrové osmiválce dokáží řidiče dokonale uspokojit, avšak je nutné počítat s vyšší spotřebou. Pětilitrový dvanáctiválec bych z provozních nákladů z nabídky vyloučil.

Mercedes-Benz třídy S
Většina těchto vozů má najeto velké množství kilometrů, vyskytují se netěsnosti převodovek a motorů a drobné závady. Potrápit dovede i palubní elektronika. Výběr motorů je však pestrý. Byl montován i poloautomat Tiptronic, který nedovoluje vytáčet motor do vysokých otáček. Pokud je o vůz dobře postaráno, vydrží velké množství kilometrů. Přesto provozní náklady jsou astronomické.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 05.02.2006 20:43
3,5 R6 byl celkem užranej motor ( svižnej průměr 13l a 155kw) nicméně totálně neprůstřelnej,spolehlivej a tahoun, osmiválce od M60 nahoru jsou taky neskutečný držáky
anonym, 08.02.2006 18:21
Diky za clanek i diskuzi. Dnesni dny dokazuji ze jedinou moznosti z techto 3 aut je Audi. Radsi bych BMW 7 - 4x4, ale bohuzel :) z debaty pro me vyplynulo, ze pokud clovek nema vyslovene smulu, tak starsi audinu uzivi i "nemilionar".
anonym, 12.10.2006 20:02
jestli mi tady někdo v poradně řekne, že audi 2.5 tdi bere 11litrů .tak si oněm řeknu že je pěkný hnup.Měli by ho od tam tud vyhodit...............
kolecko, 28.02.2007 12:33
minuly rok som predal 730iA E32 297000km. Jediny Dovod - spotreba v meste 15/100km. Bol to rocnik 1990 a servisovany bol vyhradne v znackovych servisoch. Paralelne s nim bola cca 4 roky prevadzkovana Octavia Combi 1,9TDI.
Octavia mala o 255 vyssie serviesne naklady, a stale mala nejake drobne poruchy. V BMW sa vymienali pravidelne sviecky, olej, predne brzdy a kvapaliny. Vacsie zavady: pri 120000 vymeneny chladic, pri 160000 cely kardan. To je vsetko. Pri mensich nehodach po meste napr s oplom astra (naraz zo zadu pred zebrou)bolo uplne neposkodene, na astre zlikvidovany pr. naraznik, maska, svetla, chladic, kapota, ... . Pri celnej zrazka s mondeom bolo bmw pojazdne, z fordu bola totalka.
JAN SABO, 29.04.2007 15:52
Tato stranka je to najlepsie co som o autach nasiel.V poslednom case ma zaujal ROVER 75 2.0td no okrem ceny a vzhladu neviem o tomto aute nic.Rad by som sa dozvedel viac pretoze uvazujem o kupe a nechcem kupit macku vo vreci.DAKUJEM
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů