Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Benzín+2,0l+Renault

Aktuality
Ladislav Los | 26.04.2011
foto: Renault
Spousta řidičů žehrá nad tím, že se zmenšují objemy motorů a nasazují pískající turba. A právě je potěšíme. Renault nasadil svůj dvoulitrový zážehový čtyřválec s atmosférickým plněním i do dalších modelů – Fluence a Latitude. A my se s nimi mohli poprvé svézt.

Doulitrový čtyřválec je pro mnohé symbolem pohodlí, spolehlivosti, dostatečného výkonu… Spousta fanoušků dvoulitrových se rekrutuje z bývalých majitelů Fordu Sierra. Tady byl dvoulitr ideální kombinací k autu.
Dnes se downsizing podepsal na většině agregátů vyráběných v Evropě i Asii. Klasické čtyřválce s atmosférickým sáním najednou nahradily šestnáctistovky s přeplňováním a i miniaturní čtrnáctistovka s turbem dokáže s výkonovou křivkou to samé, co dvoulitr. Jenže výkon není všechno. Když Američané razí zásadu, že objem ničím nenahradíš, mají v tom částečně pravdu. Spalovaný benzín má prostě svojí výhřevnost, a pokud se někdo snaží naradit velikost pístů rychlootáčkovým turbem a extrémními tlaky, bude se muset většinou spokojit se sníženou spolehlivostí.

Bestseller a my
My vyzkoušeli dvoulitrový čtyřválec ve dvou modelech, které od sebe dělí rozdíl třídy, nikoli však typu. Jde o sedany Fluence a Latitude. Začneme s jízdními dojmy Renaultu Fluence, který se v jeden čas stal na českém trhu nejprodávanějším dováženým vozem. Akční slevy tak neskutečně zahýbaly výslednými čísly, že konkurence jen zalapala po dechu a až s velkým zpožděním zareagovala.
Fluence jako takový už nemusíme moc představovat. Ostatně jsme Vám přinesli jeho test, ale s motorem 1.5 dCi. Ten měl výkon 75 kW, náš benzínový dvoulitr nabízí 105 kW. To je velký rozdíl, který je nádherně cítit. Fluence se s ním chová výrazně lépe. Má velkou chuť letět kupředu a skutečnému sportovnímu svezení brání jen elektronika, která se snaží udržet otáčky v rozumných mezích a vymezit tak emise do pole Euro 5.
Přátelsky na nás pomrkával otáčkoměr. Agregát se příjemně vytáčí, ale nemusí se hnát do nebeských výšin, abychom zajistili dostatečnou sílu pro předjetí. To hůř už jsme se na sebe dívali s palubním počítačem. Jelikož jsme chtěli při krátkém svezení vyzkoušet motor v co nejvíc situacích, moc jsme se s ním nemazlili. Dal nám to vědět tím, že si vzal lehce přes deset litrů na 100 km. Tabulky říkají, že pokud na to nebudete tlačit, v kombinovaném provozu by vám mohlo stačit 7,9 l na 100 km. Není důvod proč nevěřit. Okamžitá spotřeba při klidné jízdě nám hlásila spotřebu lehce nad šest litrů.
Bohužel k tak dobrému motoru se nehodí řízení. To je opravdu tragické. Reakce od kol nejsou cítit vůbec. Velký rozsah rejdu, příliš vysoký účinek posilovače a velký volant – to je vražedná kombinace, která zabije jakoukoli radost jízdy. A to i přesto, že podvozek je příjemný. Dobře zvládá nerovnosti, je měkčí, ale ne moc a nezáleží mu na tom, kolik lidí v interiéru sedí.

TIP: Renault Fluence 1.5 dCi 78 kW v redakčním testu

Novinka a my
Pak tu máme Renault Latitude. Sedan vyšší střední třídy, který by měl vypálit rybník spoustě konkurentů. I ten dorazil na český trh s dvoulitrovým benzínovým motorem. Je překvapivé, že latitude má proti fluenci jen patnáct kilogramů navíc, i když je to o dost větší auto. Přesto se nám zdálo, jako by větší vůz dával motoru víc zabrat. Táhl sice stejně dobře, ale jako by víc unaveně. Mohl zato úbytek 2 kW? To asi ne. My viděli rozdíl spíš v tom, jak moc se liší stavba těchto dvou vozidel. Kinematika rozvoru, který je u latitude o 60 mm delší, stejně jako o 260 mm delší karoserie se prostě podepíše na tom, že setrvačné momenty karoserie nutí řidiče k jinému stylu jízdy. Ze zatáček jsme s autem mohli sice rychleji a výrazně ostřeji, ale do nich jsme si i přes víceprvkovou zadní nápravu netroufli tak rychle vletět. Pak se tedy mění doba, kdy a jak dlouho se šlape na brzdu a plyn. Prostě jsme najednou jeli plynuleji a komfortněji. A co spotřeba? Ta hned ukázala o více než litr menší spotřebu. Okamžitá spotřeba na tom samém úseku pak odhalila, že motory jsou shodné – palubní počítač hlásil na chlup stejnou hodnotu.
Škoda však, že Latitude má ještě dost odstup od evropských standardů. Zdá se, že technici chtěli udělat evropsky tužší vůz, ale nějak se to nepovedlo. Auto je tvrdší, citelně se chvěje a komfort tu nějak chybí. Je to překvapivé. Zrovna u francouzského auta! Ale je to tak.
Moc jsme si pochvalovali příjemně přesné řazení, které už běhá po vymezených drahách a není třeba pokaždé při hledání potřebného stupně promíchat řadicí pákou polívku. Stejně tak se nám líbila i prostornost a kvalita interiéru. Ale o tom se zmíníme až v podrobném testu vozu, který pro vás připravujeme.

A na závěr ceny
Ještě něco vám dlužíme – ceny. Fluence stojí v základní výbavě se základní šestnáctistovkou 299 900 korun. Náš dvoulitr je jen v nejvyšší výbavě Privilege a stojí 381 900 korun. Jenže Renault má nyní na fluence akční slevu, takže si od těchto hodnot můžete oděčíst ještě deset tisíc korun.
Latitude má zážehový dvoulitr jako základ. Můžete ho tak mít i ve výbavě Expression, která však má spousty prvků, které konkurence nabízí až za příplatek. Je tu tempomat, klimatizace, rádio, šest airbagů… A to za cenu 499 900 korun.

Hodnocení článku
2.0 z 5 (40%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
free78, 27.04.2011 10:26
I Renault Koleos (to SUV) je vlastně jen převlečený SAMSUNG.
free78, 27.04.2011 10:31
Jen pro doplnění:
Renault Koleos je SAMSUNG QMX
http://cs.wikipedia.org/wiki/Renault_Koleos
a
Renault Latitude je SAMSUNG SM5
http://www.tipcars.com/magazin-renault-latitude-na-trhu-je-velky-sedan-od-499900-kc-4864.html
JakubR, 27.04.2011 11:16
jeden z posledních atmosferických matadorů, do kterého se vyplatí jít.. doufám, že ho Renault časem dá i do Dusteru.. tam by to byla vskutku ideální motorizace na kterou čekám..
ladislav latitude, 08.09.2011 12:10
Co takle než,něco pohanit tak to zkusit. Mohu hodnotit toto vozidlo protože ho mám a řeknu je výborné, jsem strašně rád zato že jsem ty peníze vrazil právě do tohoto auta.
Val.Kilmer, 13.03.2012 09:01
Vlastní stejný vůz ale jinoumotorizaci.Můžeš více popsat své dosvadní zkušenosti s tímto vozem ? Díky
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů