Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Bentley Continental GTC: Babí léto pro nejbohatší

Naše téma
iHNED | 27.10.2015
Zaplatit víc než šest milionů korun za auto bez střechy si může dovolit jen vybraná hrstka motoristů. I proto Bentley Continental GTC v modelovém roce 2016 dává najevo, že za jeho volantem sedí výjimečný člověk.

Vzhledem k tomu, že se model Continental GT vyrábí přes 10 let a veřejnost si zvykla v něm vídat hlavně fotbalisty, občas se stane, že zvědavci nakukují, koho za volantem takového auta objeví.
Delší výroba znamená ale i některé kompromisy, což je u takto drahého auta docela škoda. Řeč je například o zábavním systému, který používaly hlavně Volkswageny minulých generací a dnes je u této značky k nalezení snad jen na palubě SUV Touareg. Nepotěší rychlostí ani grafikou. Zbytek kabiny se však nese v duchu opulentního luxusu, tedy přesně tak, jak si majitelé takového auta představují. Mohutná palubní deska je zdobena nejen dvoubarevnou kůží, ale i pořádnými dřevěnými panely vyleštěnými do naprosté hladkosti. Stejně jako v případě Rolls Royce se i u Bentley ovládají výdechy klimatizace pomocí kovových táhel, která připomínají klapky hudebního dechového nástroje. A nebylo by to Bentley, kdyby v jeho kabině na čestném místě uprostřed palubní desky netrůnily hodinky Breitling, s jejichž značkou je už po léta spojené.
Velikost se skloňuje ještě na dalších místech auta: obrovské dveře, rozměrná kožená křesla s károvým prošíváním. Ta nabízejí elektrické posouvání tak, aby se do druhé řady nastupovalo s relativní lehkostí. Mohutná je i páka automatu. Hezkým detailem je pak těžké pouzdro na brýle s logem Bentley vyrobené z kovu a dřeva, které je odnímatelné, takže si jej lze vzít s sebou.
Největší chloubou, která na sobě také nese logo s velkým písmenem B, je ovšem benzinový dvanáctiválec uložený pod přední kapotou. Přes osmistupňovou automatickou převodovku pohání všechna čtyři kola. Díky dvojitému přeplňování je agregát schopen vyrábět vysoký výkon 575 koní a točivý moment rovných 700 Nm. Ten pak rozdává ve velmi širokém spektru otáček. U takového motoru je ve skutečnosti téměř jedno, jak rychle se pohybuje. Stále má totiž k dispozici velké množství síly. Dobrým důkazem je fakt, že přestože tento kabriolet váží téměř 2,5 tuny, dokáže ho rozpohybovat z klidu na 100 km/h jen za 4,7 sekundy. Maximální rychlost je přitom těžko představitelných 314 km/h, což z modelu Continental GTC dělá druhý nejrychlejší kabriolet na světě.
Jezdit s takovým motorem bez střechy je zážitek. Prudké zrychlování doplňuje svým charakterním dunivým zvukem, aby nenechal nikoho na pochybách, že patří do královské kategorie pohonných jednotek. Těžké auto musí samozřejmě brzdit masivní kotouče a třmeny brzd. Od řízení ale není záhodno čekat jakýkoliv sportovnější zážitek. GTC je totiž nastaveno hlavně na dálkové cestování v naprostém pohodlí, což se mu daří plnit i díky adaptivním tlumičům s nastavováním tuhosti. Díky pohonu všech kol je nicméně jízda s GTC velmi jistá a čistá. Nedotáčivost nastupuje až při drsnějším zacházení, kde je už potřeba v zatáčkách hodně počítat s nadváhou auta. Ačkoliv za ni z části může i vyztužení otevřeného vozu, na českých silnicích s nerovnoměrným povrchem je občas cítit slabé vibrace v oblasti čelního skla. To ale k velkým kabrioletům s naprostou přirozeností patří.


Tabulka technických parametrů: Bentley Continental GTC

Motor:
zážehový přeplňovaný dvanáctiválec
Objem: 5998 ccm
Výkon: 423 kW (575 k)
Toč. moment: 700 Nm
Zrychlení 0–100 km/h: 4,7 s
Max. rychlost: 314 km/h
Komb. spotřeba: 14,9 l / 100 km
Rozměry: 4806 x 1943 x 1403 mm
Cena: 6 159 000 Kč bez DPH – podle aktuálního kurzu

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů