Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Automobilky přezbrojují

Aktuality
TZS | 17.02.2006
foto: Škoda auto
Vývoj ve světovém automobilovém průmyslu je v pohybu. Pocítí to hlavně závody automobilek v Severní Americe, kde dochází k rozsáhlé redukci výroby, ale hlavní světoví výrobci automobilů přehodnocují své ambice i v dalších zemích.

Vývoj ve světovém automobilovém průmyslu je v pohybu. Pocítí to hlavně závody automobilek v Severní Americe, kde dochází k rozsáhlé redukci výroby, ale hlavní světoví výrobci automobilů přehodnocují své ambice i v dalších zemích.

Pozornost se soustřeďuje hlavně na projekty v Asii, která je obecně považována za strategický trh budoucnosti.
Cílem rozvojových projektů automobilek jsou hlavně východní destinace. Volkswagen chystá projekt montáž automobilů nedaleko Moskvy od roku 2007, a podle listu Handelsblatt plánuje vyrábět v Rusku 50.000 vozů ročně a do roku 2009 kapacitu případně zvýšit na 200.000 vozů ročně. Z výrobních pásů nové továrny budou sjíždět vozy Škoda Octavia. Svoji továrnu v Rusku mají již Ford či Renault, brzy by k nim měla přibýt i japonská Toyota.
Zatímco německý koncern VW na počátku letošního roku potvrdil rozhodnutí vyrábět své vozy také v Rusku, další z hlavních světových výrobců vozů zařadil v ruských projektech zpátečku. Pátý největší výrobce automobilů na světě, německo-americká firma DaimlerChrysler plán na výrobu automobilů v Rusku zastavila, a nepočítá s tím, že by o projekt v dohledné době znovu usilovala. Montáž automobilů v Rusku by podle společnosti nebyla konkurenceschopná kvůli daňovým a celním předpisům.

DAIMLERCHRYSLER: BEZ RUSKA A TĚŽKÝCH DIESELŮ, SMĚR MISSOURI
Poptávka po moderních automobilech v Rusku stoupá díky silnému růstu ekonomiky, který podle agentury Reuters zvyšuje dostupnost nových vozů pro vzkvétající střední třídu, a ruský prezident Vladimir Putin během své návštěvy v Německu v září loňského roku prohlásil, že automobilky Volkswagen a DaimlerChrysler by měly v Rusku brzy založit montážní továrny. DaimlerChrysler podle listu Die Welt plánoval investovat minimálně 80 milionů eur do otevření továrny s roční kapacitou 25.000 až 30.000 vozů nedaleko Petrohradu. "Tento projekt je mrtvý. DaimlerChrysler nebude v Rusku žádné vozy montovat," řekl listu Die Welt jeden z představitelů automobilky.
Dalším projektem, kterého se Automobilka DaimlerChrysler zbavuje, je výroba těžkých dieselových motorů. Svoji divizi MTU Friedrichshafen, která vyrábí motory pro lodě, lokomotivy, elektrárny, těžká vozidla či tanky, prodá švédské investiční společnosti EQT. Dohoda by měla být dokončena v prvním čtvrtletí letošního roku. Dohoda zahrnuje i terénní divizi Detroit Diesel Corporation. O divizi měly zájem také společnosti Kohlberg Kravis Roberts a Dubai International Capital. Favoritem zaměstnanců MTU byla společnost MAN, protože zaměstnanci se obávají o svoji budoucnost pod vedením investiční společnosti. Šéf německé pobočky EQT nicméně agentuře Reuters řekl, že zatím nemá žádné plány na snížení počtu zaměstnanců nebo uzavření továren.
Prodej divize MTU je považován za hlavní zdroj peněz pro financování plánovaného snížení počtu pracovníků prostřednictvím dobrovolných obchodů v divizi Mercedes. Snížení počtu zaměstnanců o 8500 lidí by mělo automobilku stát 950 milionů eur.
Nicméně připraveny jsou i investice. DaimlerChrysler oznamil záměr investovat až miliardu dolarů do modernizace dvou továren v americkém státě Missouri, které zaměstnávají celkem 5500 lidí. Modernizace bude zahájena letos.
Investice byla ohlášena poté, co úřad guvernéra Missouri Matta Blunta dokončil s divizí Chrysler podrobnosti investičního pobídkového programu, aby si novou investici zajistil. Úřady již v říjnu odsouhlasily, že automobilka v případě uskutečnění počáteční investice 531 milionů dolarů získá daňovou úlevu, která jí během 14 let ušetří 24 milionů dolarů. V případě investice dalších 500 milionů dolarů by měla firma v letech 2010 až 2020 získat daňovou úlevu 22 milionů dolarů.
Také v Evropě hodlá společnost DaimlerChrysler rozšířit své aktivity. Firma oznámila, že chce v Evropě otevřít více obchodních zastoupení pro svou americkou divizi Chrysler, a plánuje také zdvojnásobit počet modelů americké divize nabízených v Evropě. Nové kroky jsou součástí plánu na posílení pozice v západní Evropě, v České republice a v Polsku. Společnost hodlá obohatit svou evropskou distribuční síť o vozy Dodge a posílit nabídku automobilů Chrysler s naftovým motorem. Firma rovněž plánuje výrazně zvýšit nabídku automobilů s volantem na pravé straně, což je jasnou známkou zájmu o britský trh, píše agentura AP. Automobilka předpokládá, že mezi roky 2003 a 2007 více než zdvojnásobí počet modelů divize Chrysler nabízených mimo USA na téměř dvacítku.
K novým aktivitám automobilky DaimlerChrysler patří spolupráce s firmou Volkswagen při výrobě nových minivanů pro Spojené státy. Chrysler se tak postará o kompletní výrobu minivanů Volkswagenu pro tento trh. Minivan bude postaven na nové platformě, kterou bude využívat i sám Chrysler a dceřiný Dodge, VW dodá návrh interiéru a exteriéru. V počátku se počítá s výrobou pro VW okolo 10.000 vozů ročně.

TIP: Novinky ze světa aut za poslední týden

FORD HODLÁ INVESTOVAT V ASII A TICHOMOŘÍ

Na opačném konci světa připravuje rozsáhlý investiční program americká automobilka Ford Motor, která hodlá během příštích několika let vložit miliardu dolarů do produktů a továren v Asii a Tichomoří, aby si udržela svou pozici na rychle rostoucích trzích v tomto regionu. Prezident a provozní ředitel automobilky Jim Padilla prohlásil, že hlavními asijskými trhy společnosti jsou Čína, Indie a Thajsko. Firma od roku 2000 investovala v Asii zhruba dvě miliardy dolarů. "Ford se hodlá stát v tomto regionu ještě silnějším konkurentem," řekl Padilla. Automobilka Ford by měla být podle Padilly v Asii úspěšnější než v Severní Americe, kde její hrubá ztráta od začátku letošního roku přesáhla 1,4 miliardy dolarů. Firma zveřejnila v lednu restrukturalizační program pro severoamerické aktivity zahrnující uzavírání továren a propouštění, který by měl zahrnovat zrušení 25.000 až 30.000 pracovních míst a uzavření čtrnácti továren. Snižování počtu zaměstnanců bude podle Padilly nezbytné, aby se posílila konkurenceschopnost firmy. "Nutné a zcela nepostradatelné propouštění v Severní Americe nemá žádný vliv na naše aktivity v Asii a Tichomoří, kde rozšiřujeme operace," prohlásil Padilla.

AUTOMOBILKA GM VÍCE NEŽ ZTROJNÁSOBÍ VÝROBU V INDII
Na asijský kontinent soustřeďuje svou pozornost také největší světová automobilka General Motors, která se nyní propadla do ztrát, jež za loňský rok činily 8,6 miliardy dolarů. Firma, která nedávno ohlásila rozsáhlou redukci výroby v Severní Americe, oznámila, že hodlá více než ztrojnásobit svou produkci v Indii, aby uspokojila stoupající poptávku v zemi. Společnost již dříve uvedla, že chce výrobu v Indii minimálně zdvojnásobit ze současných 25.000 vozů ročně. Viceprezident pro výzkum a vývoj Lawrence Burns uvedl, že produkce časem dosáhne 80.000 vozů ročně, nicméně podrobnější plány pro Indii, která je západními výrobci vzhledem ke své miliardové populaci a rychle rostoucí ekonomice považována za perspektivní trh, zatím nepředstavil. Zdůraznil, že pracovní místa nejsou do Indie přesunována ze Spojených států. Dodal, že nárůst produkce bude z velké části zajištěn prodloužením pracovní doby současných zaměstnanců, kterých nyní automobilka v Indii zaměstnává zhruba 2000. V Severní Americe v rámci restrukturalizace General Motors zruší do roku 2008 zhruba 30.000 pracovních míst, což odpovídá téměř deseti procentům její celkové pracovní síly. Produkční kapacita firmy v Severní Americe tak klesne o milion vozů na zhruba 4,2 milionu aut.

ŠKODA AUTO SPOLÉHÁ NA ČÍNSKÉ PARTNERY
Stranou při úsilí proniknout více na asijský kontinent nezůstává ani mladoboleslavská automobilka Škoda Auto. Při vstupu na čínský trh se jí podařilo získat podporu tamního největšího výrobce motorových vozidel - společnosti Shanghai Automotive Industry Corp (SAIC). V prosinci loňského roku při příležitosti návštěvy čínského premiéra Wen Ťia-paa v ČR uzavřela s čínskými partnery společnou deklaraci, kterou vedle SAIC podepsaly ještě firmy Volkswagen a Shanghai Volkswagen Automotive Copany (SVW) - společný podnik s Volkswagenem, který byl založen již v roce 1985.
Podle již dříve uzavřené licenční smlouvy by se v Číně měla začít vyrábět limuzína střední třídy Škoda Octavia od roku 2007 ve společnosti Shanghai Volkswagen. "Čína je pro nás strategickým trhem a podepsaná deklarace je dalším krokem k úspěšné expanzi značky Škoda na čínském trhu. Tímto společným prohlášením jsme také položili základ k hlubší spolupráci na budoucích projektech," řekl předseda představenstva Škoda Auto Detlef Wittig. Partneři také chtějí upevnit a dále posilovat pozici značky Škoda v Číně.
Automobilka Škoda Auto hodlá při plánované montáži svých vozů v Číně uplatnit jiný model výroby než ve svých dalších zahraničních závodech. Zatímco například do Indie a Ukrajiny jsou z Mladé Boleslavi dodávány automobily Škoda rozložené na díly, v Číně budou 70 % komponentů pro licenční výrobu dodávat přímo čínské firmy. Zbytek zajistí další firmy ze světa, včetně Škody Auto. Podle plánů vedení automobilky by se v Číně mělo vyrábět zprvu kolem 40.000 vozů ročně. Podle reakce trhu počítá Škoda Auto do budoucna s případným zvýšením výroby v Číně na 50.000 až 70.000 vozů. Prodej a servis vozů Škoda v Číně bude zajišťovat síť vybraných prodejců a servisních podniků značky Škoda. Nejdříve budou škodovky určeny jen pro čínský trh, později by se ale mohly vyvážet i do okolních zemí.

TIP: Škoda Auto expanduje hlavně do Asie

DO EVROPY MÍŘÍ ČÍNSKÉ AUTOMOBILKY

Na evropský kontinent zase směřují nové aktivity asijských výrobců - na evropském trhu by se měla brzy objevit další čínská automobilka: Společnost Great Wall Motor, která hodlá zahájit prodej svých terénních vozů Hover a dodávek Deer v Itálii. Dalším potenciálním trhem by podle představitelů firmy mohlo být Španělsko. "Připravujeme se na evropský trh rok a Itálie bude naším prvním krokem v západní Evropě," uvedl generální ředitel Wang Fengjing. Přední světové automobilky se nyní začínají obávat levné konkurence ze strany čínských rivalů. Čínská společnost Jiangling Landwind Automobile začala loni vyvážet svůj terénní vůz do Nizozemska v rámci pravidel EU, která nevyžadují nárazové testy. Firma zatím do Evropy vyvezla zhruba 700 automobilů, jejich uvedení na klíčový německý trh se však podle magazínu Automotive News Europe rozhodla odložit na únor či březen poté, co německý automobilový klub ADAC loni oznámil jejich katastrofální výsledky v nárazových testech. Jeden z představitelů firmy Jiangling sice výsledky testů klubu ADAC potvrdil, upozornil však, že novější testování v Německu prokázalo, že vozy jsou bezpečné.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů