Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Automobilkám se daří - včetně Škody

Aktuality
František Mašek | 12.03.2016
foto: Michal Štengl
Podle aktuálních výsledků automobilek se zdá, že se celosvětová ekonomika nachází ve skvělé kondici.

Například domácí Škoda prodala za únor rekordních 78 800 automobilů, což je zatím historicky nejlepší výsledek. Pro představu - jde o meziroční nárůst o 3,6%, který vztaženo na počet prodaných vozů znamená navýšení o 2800 aut. Hlavní odbytiště má Škoda v Číně (za únor prodáno 18 500 vozidel s meziročním růstem 4,6%), ale pozadu nezůstává ani západní Evropa, kam Škoda dodala v únoru 32 500 vozidel (nárůst o 9,8%). Například v Německu se prodeje škodovek zvýšily o 14,7% na 12 100 automobilů.

Kromě Ruska (dodáno pouze 4100 vozidel, což je meziročně o 27,4% méně) se poptávka po domácí značce zvyšuje i ve východní Evropě, zejména ve státech, jako jsou Rumunsko, nebo Srbsko. Ve střední Evropě se prodeje zvýšily meziročně o 6,3% na 15 400 vozidel. Konkrétně u nás bylo za únor prodáno 7500 vozidel s růstem 13,6%. A které modely se globálně prodávají nejlépe? Podle zástupců automobilky to je nový Superb, Fabia a Yeti.

Také BMW tento týden zveřejnilo skvělé výsledky za rok 2015. Automobilce se podařilo meziročně zvýšit čistý zisk o 10% na 6,4 miliardy eur. To je opravdu hezký dárek ke stým narozeninám této automobilky. Ta samozřejmě kromě vozidel BMW zastřešuje vozy MINI a Rolls-Royce.

Peugeot v tuzemsku za první dva měsíce roku vyrostl v prodejích o 24,3% a aktuálně si drží podíl 4,45%, což aktuálně znamená pátou pozici v pořadí značek. Automobilka je s výsledkem samozřejmě velmi spokojena, protože trh roste tempem "pouze" 14,1%. Uvidíme tedy, jak si automobilky povedou v dalších měsících a jaký to bude mít dopad na koncové ceny vozidel pro spotřebitele.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů