Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Auto pro pětičlennou rodinu

Poradna
Daniel Dvorský | 16.07.2009
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den,
rád bych se dotázal na výběr vhodného auta pro 5-ti člennou rodinu (3 děti - 1,6,7let). Jezdím dnes feliciií, což je nevyhovující. Poměr jízd město/okolí je asi 1:1 (na dálnici se vydáme spíše zřídka). Cena by měla být kolem 250.000Kč za ojeté či do 350.000 za nové. Dosud jsme přemýšleli o Octavii Combi Tour 1.6 event. Octavii Combi II 1.6 popř. Ford Focus Combi II či Ford Focus C-Max. Co by byla správná volba? Byla by vhodná ojetina či raději nový vůz (v té relaci asi je reálná jen Octavia Tour?)? jaké jsou i jiné spolehlivé a vhodné alternativy?

Děkuji
Milan Paluřík


Odpověď

Vážený pane Paluříku,
souhlasím s Vámi, že pětičlenná rodina se do Škody Felície dost těžko vejde, zvláště pokud máte tři děti, stačí nevhodný tvar dětské sedačky či sedáku a z rodinného výletu se stává problém. S touto situací se ale potýká většina klasických osobních automobilů a problém třech dětských sedaček řeší hodně lidí. Stačí po tom jinak tvarovaná sedačka prostředního sedícího a dětský sedák už tak dobře nesedí, jak bychom očekávali. Jedna věc je povinnost využití dětské sedačky a druhá věc je, že málokterý rodič-řidič, který si jenom trochu umí představit, co se v automobilu děje při nárazu, si nedovolí nepřipoutat svou ratolest i třeba jen před velmi krátkou jízdou. Pokud budeme řešit bezpečnost našich dětí z hlediska třech obsazených zadních míst, úplně nejvhodnější bude pořídit některé z MPV jako je Ford Focus C-Max, Renault Scenic nebo větší Ford Galaxy, Renault Espace či prodlouženou verzi GrandEspace, nebo zvolit jiné značky jako Opel Zafira , VW Touran atd. Tyto vozy ať už menší či větší jsou vybaveny na rozdíl od klasických vozidel oddělenými sedadly, spíše křesly, které se dají jednotlivě podle potřeby vyjímat a zandávat. Opel Zafira i přes svou velikost nabízela jako první ve své třídě se svým systémem FLEX 7 právě 7 míst. Poslední řada sedadel díky tomuto systému se dá zasunout do podlahy a tím můžete využít relativně prostorný zavazadlový prostor. Při rodinném cestování na jednodenní výlet a nevyužití zavazadelníku můžete získat 7 míst a snad pro všechny děti jsou ta dvě poslední místa tak magická, že přesunutí se do zavazadlového prostoru žádné z nich neodmítne. Postupem času všechny automobilky doplnily do „malých“ vozidel šesté a sedmé místo.
Co se týká technologie a výběr motoru je na zvážení, zda diesel či benzín. Z praxe vím, že jakmile si někdo pořídí takovýto automobil, jeho roční nájezd kilometrů stoupne a když se na začátku vydává za nepříliš velkého cestovatele po koupi se z ní stává opak. Ve svém dotazu nepíšete, jaký kilometrový nájezd máte teď, pokud je poměr mimo městských cest alespoň stejně velký jako ve městě, můžete použít i naftový motor. V takovém případě a při dnešních cenách pohonných hmot by ale měl být roční nájezd vyšší než 30000km. Při výběru benzinové jednotky bychom měli mít na paměti, že slabý motor bude spíše nevýhodou. Většina českých zákazníků řeší výběr motorizace podle výše povinného ručení a samozřejmě spotřeby. Málokdo si ale uvědomí, že kategorie 1350ccm až 1850 ccm je stejná a rozdíl mezí motorem 1,6 a 1,8 není žádný. Pokud se rozhodnete pro dieselovou verzi, většina z nich má objem nad 1850ccm – 1,9 a 2,0. Samozřejmě jsou to částky, které bychom měli do celkových ročních provozních nákladů zakalkulovat a pokud nemáme bonusy z předešlých let nebo nevybereme nějakou speciální akci pojišťovny, může tento rozdíl být velký. Pro tuto kategorii automobilů, považuji motor 1,6 za nejnižší zdvihový objem, který lze doporučit, spíše bych se pohyboval okolo 1,8 u benzinu nebo 1,9 u dieselu. Musíme myslet na více krabicový tvar, který vychází z podvozků svých menších bratrů a dynamika motoru, možnost bezpečného předjetí a hlavně přiměřená spotřeba bude hrát hlavní roli ve spokojenosti řidiče i osádky celého vozidla. Například v případě Scenicu nelze souhlasit s tvrzením prodejce, že motor 1,4 je skoro stejně dobrý jako 1,6, u Opelu Zafira lze zase doporučit spíše motor 1,8 92 kW u starších modelů nebo 103 kW u nových modelů . U dieselů jsou vlastnosti podobné. V případě zakoupení ojetiny za částku do 250.000 Kč bych doporučil počítat s bezpečnou rezervou cca 10% z kupní ceny, která nám poslouží v případě náhlé poruchy. Ta se může v době elektronických systémů objevit kdykoliv a měli bychom na ni být připraveni. To znamená, že bychom se měli pohybovat v kupní ceně mezi 220 – 230 tis. Můžeme tedy vybírat mezi Opel Zafira 2004-2005, Renault Scenic 2004-2005, Ford C MAX 2004-2005. Ve Vašem případě bych doporučil benzinové verze 1,6-1,8. Věřím, že tyto modely by udělali radost každé vícečlenné rodině, teď už jenom vybrat…. Hodně štěstí.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David V, 17.07.2009 12:44
Sedana jsem mě doposud. Kufr sice obrovský, ale neskladný. Jednou, až budeme třeba zase jen 2, rád se k němu vrátím. Když se totiž otevře kufr, neutíká z auta teplo a posádka není rušena. Jak jsem psal, protože se mi kombíky a VANy a MPV a SUV vyloženě nelíbí a chci velký kufr s dobrým přístupem, vybral jsem liftback , což je hatchback střební třídy. Kamarád ma Galaxyho a ve 3 měli stejně plný kufr, takže se potvrdilo dávné pravidlo, že každý kufr je vždycky nakonec plný.
Pavlik, 17.07.2009 14:30
Mám zkušenosti se Scenicem a Mazdou 5 a tak si dovolím oponovat. Lepší výhled - "vyšší posaz" se hodí i ve městě. Právě proto, že vidím, co se před ostatními auty děje (vidím přes jejich střechy) a mohu dříve reagovat. Sám vlastním megane 1,5 dci a když jsem používal scénic se stejným motorem - spotřeba byla stejná. Nechápu tedy nějaké řeči o "tahání zbytečných plechů". Je faktem, že tyto vozy nejsou "sportovní", ale to není ani octavia RS. Já osobně preferuji pohodlí a bezpečnost - proto mi měkčí podvozek na českou "kvalitní" silnici vyhovuje více (to je důvodem používání francouze). O snazším nastupování a variabilitě se ani bavit nebudu....
Pe.pa, 18.07.2009 13:37
Já celkem dost dlouho zvažoval výběr mezi C-Maxem, Focusem kombi a Octávií kombi. Auta jsem dost podrobně zkoušel (tedy C-Maxe a Oktávku) a nakonec se rozhodl pro C-Maxe.
Hlavní důvody:
vyšší posez - lepší výhled, lepší nastupování a vystupování, mnohem více místa vzadu (pro nohy i pro hlavu), při srovnatelné velikosti kufru je C-Max o 20 cm kratší, tj. lepší parkování, Okta kombi by se mi do garáže vešla na chlup. Jizdní vlastnosti srovnatelné, ale spíš lepší u Forda, není pravda, že by se více nakláněl, to možná platí pro Francouze, větší zadní převis v kombíku mi nedělal moc dobře a v neposlední řadě při srovnatelné výbavě vyšel Ford o dost levněji.
Pokud jde o rychlost, tak tam nejsem limitován schopností auta, ale max. povolenou rychlostí, jezdím prostě víceméně podle předpisů, holt už jsem takový exot.
Koloss, 20.07.2009 20:58
Japonec až nakonec, ale myslím si že Honda FR-V je více než důstojným soupeřem pro Multiplu a rozhodně bych ho do výběru přidal.
zajikov, 17.05.2010 17:27
KOUPÍM OJETÁ AUTA PROSIM PORADIT JAKÉ ZNAČKY

Dobrý den, chtěl bych zakoupit manželce nějaké malé vozidlo (OJETÉ DO 75000) s malým obsahem motoru a nevím jakou značku vozidla zakoupit s ohledem na spotřebu, cenu náhradních dílů a spolehlivost. Předem za vaše názory děkuji.

DÁLE BYCH CHTĚL KOUPIT OJETÉ AUTO DO 150000,- - 5MÍST, VĚTŠÍ KUFR, NEŽRAVEC, DOSTUPNÉ LEVNĚJŠÍ NÁHRADNÍ DÍLY, MENŠÍ SPOTŘEBA, DĚKUJI ZA NÁZORY.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů