Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Auto na vzduch? Přijede z Indie

Aktuality
TZS | 14.06.2007
Když před několika lety přišel francouzský vynálezce Guy Négre s konceptem automobilu, poháněného stlačeným vzduchem, zdála se tato myšlenka jako sci-fi, a po mediálním rozruchu kolem (úspěšných) testů prototypu opět na čas vše utichlo. V závěru května přišla zpráva: unikátní auto na vzduch bude pod názvem Air Car vyrábět indická automobilka Tata Motors.
Ročně plánuje vyrábět zhruba 6 tisíc těchto vozů, a předpokládá jejich nasazení hlavně pro taxislužby, prodej by se údajně neměl omezovat jen na Indii. Vůz dosahuje max. rychlost 110 km/h a na jednu nádrž stlačeného vzduchu dokáže ujet asi 200 km. Unikátní pohonný systém je v podstatě jednoduchý: Klíčem je inovativní motor MDI, založený na stlačování plynů, které způsobuje jejich zahřívání (horký vzduch), zatímco rozpínání plynů - expanze - vede naopak k jejich ochlazování (studený vzduch). To je základní princip, který dovoluje autu od MDI jezdit. "Palivem" je vzduch stlačený na 300 bar, uskladněný v pevných nádržích ze skelných vláken, ze kterých pak je odebírán v potřebném množství a malým kompresorem ještě trochu stlačován a vháněn do válce. Ten posouvá písty, ve válci nedochází k žádnému hoření, jen rozpínání stlačeného vzduchu, který vstupuje do uzavřené oblasti (válec) tlačí na píst a způsobuje pohyb vozidla.
Na myšlence motoru s nízkými zplodinami a rotačním systémem začal Guy Négre pracovat v roce 1993 - k dispozici měl bohaté konstruktérské zkušenosti: V 80. letech pracoval na vývoji motorů pro letadla, určených pro turistické létání, poté přešel k vývoji motorů pro Formule 1a.

TIP: Tata Motors chystá auto za 52 tisíc korun

V MDI motoru se uplatnil unikátní patentovaný systém vedlejších přídavných ojnic, které dovolují pístu zastavit se, když dosáhne konce cyklu, což umožňuje expanzi plynu při konstantním objemu. Systém může být adaptován i na konvenční benzínový motor. MDI motor v sobě slučuje různé inovativní a neobvyklé systémy, nejen základní ideu (energie ze stlačeného vzduchu), ale i použité materiály (tělo ze skelných vláken nebo použití jedlých olejů) a technický design.
Protože zde není žádné spalování, nevznikají žádné zplodiny. Vzduch, odebíraný z atmosféry (který bude smíchán se stlačeným vzduchem ve válci), je před použitím filtrován, teplota vyčištěného vzduchu, vypouštěného z výfuku, se pohybuje mezi -30°C a 0°C, a tak může být navíc používán ve vnitřní klimatizaci. Vzhledem k absenci spalování a spalin, je nutné vyměnit každých 50.000 km olej v motoru (1 litr rostlinného oleje).
Vzduch se bude doplňovat na čerpacích stanicích, přizpůsobených pro poskytování stlačeného vzduchu. Jako základní a dočasnou alternativu má každé auto malý zabudovaný kompresor, který může pracovat i jako plnič nádrže a umožňuje její kompletní, byť pomalejší doplnění za cca 3,5 hodiny, pouhým připojením do elektrické zásuvky.

Jak funguje motor MDI
Fáze komprese Vzduch z atmosféry je v motoru stlačován pístem na 20 bar a zahřívá se na 400°C. 
Fáze vstřikování vzduchu V okamžiku, kdy se píst zastaví, stlačený vzduch pokojové teploty, přicházející z nádrží je vstříknut do válce obsahujícího horký vzduch. 
Fáze expanze Vstříknutí vzduchu způsobí vzrůst tlaku, který začne tlačit na píst a roztočí motor. 
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Riccardo, 15.06.2007 11:29
Drobná analogie: benzínový motor taky nevynalezl někdo, kdo pochyboval, že by něco takového mohlo fungovat, že ?
Právě proto vynalezl a hlavně vyrobil motor na vzduch někdo jiný než vy. Chápete tuto úvahu ? Pokud ano, tak prosím změňte svůj sloh při psaní příspěvků.
David V, 15.06.2007 11:45
Předně rozumím naprosto přesně principu spalovacího motoru, stejně jako naprosto přesně rozumím principu pneumatického motoru. Nezpochybňuji, že vynalezený motor nefunguje, jen se mi nelíbí jeho neodborný popis v tomto článku, který, kdyby se oprostil na pouhé : Tento motor existuje. , měl by stejnou vypovídací hodnotu. Některé termíny jsou nepřesné (isochorická expanze) a podivné mi přijde jakýsi odpočinek pístu po vykonání pracovního zdvihu... Konstrukční prvek ohledně ojnic je zmíněn a není ani v nejmenší naznačeno, v čem to spočívá.
Navíc mě zajímá řešení problematických záležitostí, jako je příliš nízká teplota expandujícího plynu s ohledem na použité materiály a potřeba cizích zdrojů. Dle těchto dvou posledních komentářů usuzuji, že jste cítili pouze nutnost napsat komentář, ale k problematice nic říci nedokážete. Bouhužel nemám čas brouzdat po internetu a hledat témata, která mě zajímají a snažil jsem se to zjistit zde. Nevíte, nevadí, ale jízlivé komentáře si odpusťtte. Nebo si o Vás budu myslet, že o autech víte jen tolik, že tady se to startuje, tímhle kolem se uhýbá krajina a pravej pedál je na pouštění silnice dozadu.
David V, 15.06.2007 13:27
Tak panáčci, našel jsem pravděpodobný zdroj pro vznik tohoto článku: http://www.autonavzduch.cz/body_default.html
A rovnou musím napsat, že jsem poněkud zklamán. Je tam alespoň nakreslena funkce práce tohoto stroje. Ale na základě těch stránek bych si to auto nepořídil. Udělal jsem si tady pár výpočtů a domnívám se, že ty parametry jsou poněkud přehnané. Navíc postrádám smysl toho stlačování vzduchu, to je asi myšleno jen jako předehřev spalovacího prostoru, ale teplota hlavy 400°C se mi opravdu nezdá, obzvláště po té, co tam vstříknu velké množství vzduchu o okolní teplotě a nechám expandovat až na -30°C, to pnutí si nedokážu představit. Škoda, že je to i tam popsáno tak chabě.
anonym, 15.06.2007 14:45
No to si klidně můžete myslet, že o autech toho moc nevím, protože to je pravda. A myslím, že jste na tom podobně, akorát budíte dojem, že ne.
anonym, 15.06.2007 21:43
o tom to prave neni. kdyby ten princip byl vysvetlen do podrobna, (treba na tom odkazu, mimochodem diky za nej Davide) "vetsina" lidi by to chapala a diskuze by se zaobirala smerem ----> jinym. <---- Mimochodem na to ze ses priznal ze autum moc nerozumis, tak sis dobre pokecal. Kdybys treba dodal ze ta vzduchokara je oskliva nikdo by ti to moc nevyvracel...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů