Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Auto miliardáře Buffetta se veřejně draží na eBay

Aktuality
TZS | 15.09.2006
foto: eBay.com
Druhý nejbohatší člověk na světě, americký miliardář Warren Buffett, prodává auto. Jeho lincolna z roku 2001 si může koupit kdokoliv. Stačí zaplatit nejvyšší cenu v internetové dražbě na webových stránkách firmy eBay.

Vyvolávací cena byla stanovena na 25 tisíc dolarů. Konečná suma bude známá příští pátek, kdy dražba končí.
Co vlastně vítěz dražby získá? Limuzínu Lincoln ve zlaté metalíze, která má najeto necelých 23 tisíc kilometrů. Auto má automatickou převodovku a všechny vymoženosti jako ABS, přední i postranní airbagy, elektronické ovládání oken či klimatizaci. Interiér je v béžové kůži a doplňky jsou z leštěného dřeva. V ceně je i bronzová plaketa, na níž je vyleptán Buffettův podpis. A také jeho poznávací značku, na které je nápis Thrifty - tedy Šetřílek.
Buffett slibuje, že vítěze dražby, který si přijede auto vyzvednout k němu do Omahy v Nebrasce, osobně vyzvedne na letišti a oblékne si na to šoférskou uniformu i s čepicí.
Buffettův majetek odhaduje magazín Forbes na 44 miliard dolarů. Rozhodně na tom tedy není tak špatně, že by musel rozprodávat své věci.
V červnu ale tento šestasedmdesátiletý podnikatel oznámil, že chce 85 procent svého majetku rozdat na charitu.
Většina bohatství představovaného hlavně akciemi Buffettovy společnosti Berkshire Hathaway, která investuje do takových kolosů, jako je Coca-Cola, American Express či Wal-Mart, by měla připadnout jeho příteli Billu Gatesovi z Microsoftu. Respektive jeho charitativnímu fondu, který dává miliardy dolarů na boj s nemocemi v rozvojovém světě či na podporu vzdělávání. Prvních 1,6 miliardy dolarů Buffett již Gatesovi předal v srpnu.
Něco "málo" chce také Buffett rozdat sám. A právě prodej lincolna je součástí tohoto plánu. Celý výtěžek z dražby totiž půjde na konto neziskové organizace Girls Inc., která od roku 1945 organizuje vzdělávací a podpůrné programy pro americké dívky.

Dražbu Warrena Buffetta si můžete prohlédnout zde

Hodnocení článku
3.5 z 5 (70%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Jan Syn, 03.10.2006 19:53
To je teda objev,vážená redakce...Na ebay je takovýchle a ještě krásnějších aut desítky až stovky.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů