Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Audi vyrobilo už 3 miliony modelů A3

Aktuality
Karel Směšný | 19.07.2013
foto: km77.com
V polovině července sjel z výrobní linky třímiliontý vůz Audi A3. Příběh modelové řady A3 začal před 17 lety, od té doby jezdí po silnicích ve 117 zemích světa.

První generace Audi A3 se objevila v roce 1996. Byla postavena na stejné koncernové platformě nižší střední třídy jako později Škoda Octavia, VW Golf a Seat Toledo/Leon. Bodovala kvalitou zpracování, v té době zajímavým designem a širokou nabídkou motorizací (od základní benzínové šestnáctistovky přes legendární naftové motory TDI až po sportovní verzi RS3 s motorem 1.8 Turbo o výkonu 154 kW). K dispozici byl také systém pohonu všech kol quattro (zde ale pomocí mezinápravové spojky Haldex). Auto ovšem nevynikalo jízdními vlastnostmi a také jeho cena byla vysoká, proto se nestalo etalonem své třídy, jak výrobce očekával. Celkem bylo po celém světě prodáno 913 000 vozů.

V roce 2003 přišla druhá generace tohoto modelu. Po první zdědila opět kvalitní dílenské zpracování, širokou paletu pohonných jednotek a také poměrně vysokou cenu. V roce 2006 byla představena vrcholná verze S3 s dvoulitrem TFSI o výkonu 195 kW. Své majitele si našlo téměř dva miliony vozů Audi A3 druhé generace.

Třetí generace se představila na podzim 2012 jako třídveřový hatchback. Od února 2013 se prodává také Audi A3 v pětidveřovém provedení Sportback. V polovině června letošního roku se nabídka řady A3 rozšířila také o čtyřdveřový sedan. Příští rok se na trhu objeví model A3 Sportback e-tron s hybridním pohonem. Ještě letos by se měla objevit verze A3 g-tron spalující zemní plyn.

Jubilejním vozem se stal model Audi A3 Sportback 2.0 TDI quattro v bílé barvě, vyrobený v úterý 16. července tohoto roku.

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů