Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Audi SQ7 je nejvýkonější SUV

Nové modely
František Mašek | 05.03.2016
další 3 fotky
foto: Audi
Nový osmiválcový motor 4,0 TDI má skvělé parametry a řadu vychytávek. Seznamte se.

Ačkoli má aktuálně představený model řadu jiných zajímavostí, v našem článku se zaměříme na nový dieselový osmiválec 4,0 TDI s výkonem 320 kW a točivým momentem 900 Nm od 1000 do 3250 ot/min. Jak se podařilo dosáhnout těchto zajímavých čísel? Podívejme se na pár technických zajímavostí.

Jednou z technických inovací jsou tři turbodmychadla. Jak to funguje? Obě výfuková turbodmychadla jsou připojována selektivně podle principu postupného přeplňování, u něhož jsou při nízkém a středním zatížení přiváděny výfukové plyny pouze k jednomu turbodmychadlu. Druhé turbodmychadlo je připojeno až při vyšším zatížení. A pak je tu třetí, elektricky poháněné dmychadlo (EAV), které podporuje motor při rozjezdu a zrychlení. Dmychadlo EAV je umístěno za chladičem stlačovaného vzduchu v blízkosti motoru. Protože nárůst plnicího tlaku dmychadla EAV nevyžaduje žádnou energii výfukových plynů, může být použito kdykoli. Jedná se tedy o účinné řešení tradiční slabé stránky klasického výfukového turbodmychadla. Díky této technice patří prodleva v reakci turbodmychadla minulosti. Oběžné kolo kompresoru je roztáčeno elektromotorem na 70 000 otáček za minutu.

Poprvé je ve vznětovém motoru Audi použit systém variabilního zdvihu ventilů AVS (Audi valvelift system). Na vačkových hřídelích sání a výfuku jsou pro každý ventil k dispozici vždy dvě vačky s různými profily. Na straně sání podporuje jeden profil vačky rozjezd ve spojení s EAV, zatímco druhý profil vačky optimalizuje plnění válců, a tím i výkon, ve vysokých otáčkách. Systém AVS na straně výfuku umožňuje připojení druhého výfukového turbodmychadla.

Výfukové plyny, odváděné dvěma výfukovými ventily, jsou hermeticky odděleny a přiváděny vždy k jednomu ze dvou turbodmychadel. V oblasti nízkých otáček zůstává jeden ventil každého válce uzavřen, aby bylo aktivní turbodmychadlo poháněno veškerými výfukovými plyny. S rostoucím zatížením a otáčkami otevře AVS druhý výfukový ventil. Přivedením výfukových plynů dojde k připojení druhého turbodmychadla. Toto řešení tedy umožňuje rychlé připojení druhého výfukového turbodmychadla.

EAV je fajn, jenže potřebuje při nejvyšším zatížení výkon 7 kW, který poskytuje elektrická soustava s napětím 48 V. SQ7 TDI používá tuto výkonnější elektrickou síť k napájení právě pro EAV a také pro elektromechanickou aktivní stabilizaci náklonu karoserie. Pro větší výkon elektrické soustavy je samozřejmě třeba několika úprav. Předně - pod zavazadlovým prostorem je uložen akumulátor Li-Ion 48 V s kapacitou 470 Wh a výkonem až 13 kW, který pokrývá vysoké výkonové a energetické požadavky na elektrickou síť. Měnič DC/DC propojuje obě elektrické sítě s napětím 48 V a 12 V. Potřebnou energii dodává generátor s výkonem 3 kW. V případě potřeby podporuje akumulátor 48 V také elektrickou síť 12 V, čímž se snižuje zatížení olověného akumulátoru 12 V.

Hodnocení článku
3.5 z 5 (70%)
Hodnoceno: 30x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů