Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Audi Q7 - komfortní i zábavná?

Testy
Petr Šikl | 27.03.2008
dalších 44 fotek
foto: autor
Je těžké, luxusní, krásné a drahé. Pro koho je vhodná zmíněná kombinace v podobě Audi Q7? Může být tohle velké SUV mrštné a zábavné dohromady nebo je pouze komfortní? Na to si odpovíme v dnešním testu.

Nemít svého zástupce v třídě velkých a luxusních SUVéček si nemůže dovolit ani Audi. A tak před třemi lety německá automobilka přispěchala s modelem Q7, který se postavil vedle Mercedesu-Benz třídy ML, BMW X5, Volkswagenu Touareg, Porsche Cayenne a dalších. V tomto segmentu jde zejména o prestiž, což Audi moc dobře ví a dokázalo postavit odpovídající vůz směle konkurující uvedeným rivalům. Čas ukázal, že se Audi Q7 daří. Jaká tedy je a co dokáže nabídnout za nemalé peníze?

Karoserie: obr každým coulem

Příď je z celého vozu nejagresivnější, vysoký nárazník spolu s protaženou maskou působí dojmem žrouta. Pod vysoko umístěnými světly našla místo podélná směrová světla a ještě níže kruhové mlhovky. Nevšimnout si nelze zpětných bočních zrcátek s integrovanou směrovkou, které odpovídají velikosti vozu. Z boku Q7 působí méně agresivně a právě při tomto pohledu vynikne impozantní délka přesahující hranici pěti metrů. Audi Q7 se za svou délku nestydí a spíše ji zdůrazňuje. Zadní část patří k méně výrazným a spíše umravňuje celkový design vozu do usedlejších sfér.

Model: 

cena v Kč

 
3,6 FSI 6MT

1 446 700,-

 
3,6 FSI Tiptronic

1 512 900,-

 
4,2 FSI quattro tiptronic

1 861 700,-

 
3,0 TDI quattro tiptronic

1 491 700,-

 
4,2 TDI quattro tiptronic

2 026 000,-

 

Interiér: 5+2

Kabina je vyvedena ve stylu Audi A6. Sedíte však o mnoho výše a můžete si užívat téměř stejného výhledu jako řidič autobusu. Bohužel s výhledem šikmo vpřed a šikmo vzad to není valné. Za "áčkovým" sloupkem se dokáže schovat i chodec a zejména ve městě je nutné na tuto skutečnost myslet. Bohatě dimenzovaná přední sedadla dokáží rozmazlovat i osoby robustnější postavy. V testovaném voze byla přední sedadla elektricky vyhřívaná v sedmi krocích a elektricky seřiditelná snad všemi směry, což přispívá k dobrému cestovnímu komfortu i na delší vzdálenosti. Mezi předními sedadly se táhne robustní tunel posetý spoustou ovládacích prvků. Za zmínku stojí centrální otočný ovladač systému MMI, pomocí kterého procházíte nastavením audiosoustavy, navigace, klimatizace, atd. I po téměř třiceti tisících najetých kilometrech fungoval znamenitě. Dále mě potěšily kapsy ve dveřích, které pojmou 1,5 litrovou PET láhev a ještě zbude místo pro další předměty.

Druhá řada sedadel poskytuje na stranách plnohodnotná sedadla. Prostřední je spíše nouzové. Třetí řada sedadel našla své místo v podlaze, ze které se jednoduše vyklápí. Audi proklamuje, že třetí řada sedadel je určena ratolestím. A doopravdy je to tak. Sedáky stejně jako u konkurence, sedí nízko nad podlahou a o problémech s místem v oblasti hlavy je zbytečné se zmiňovat. Třetí řada je prostě pro "děcka".

Zavazadlový prostor pojme v sedmimístném uspořádání 330 litrů zavazadel. V pětimístném se hodnota zvětší na slušných 775 litrů a po sklopení druhé řady sedadel lze vykouzlit objem vhodný dodávkového vozu s hodnotou 2035 litrů. Pohybu zavazadel v objemném kufru zabraňuje (za příplatek) systém s variabilními uvazovacími oky spolu s teleskopickými držáky pohybujícími se v kolejnicích. Nakládací hrana je dost vysoko, dá se však snížit elektronicky tlačítkem přímo v zavazadelníku. O zdvih robustních pátých dveří se starají elektromotorky. Otevírat je lze pomocí tlačítka umístěného v řidičových dveřích nebo pomocí mikrospínače na samotném víku či dálkovým ovládáním u klíčků.

Standardní výbava je více než bohatá. Testovaný kousek byl navíc vybaven bočními airbagy vzadu, nezávislým zdrojem napětí a ochrany před odtažením, parking systémem plus, dekorací - hliník Marlin, designovým paketem, koly 9Jx20, čtyřzónovou klimatizací, perleťovým lakem, navigačním systémem s DVD, ochrannou roletou proti slunci pro zadní okno, paketem osvětlení a leštěných prvků, podélným střešním nosičem, vyhříváním sedadel vpředu, střešními okny + systémem open sky, kolejnicovým systémem s oky v zavazadlovém prostoru, tempomatem, multifunkčním volantem, xenonovými světly plus, DVD, atd.

(+) prostornost
(+) příkladná ergonomie
(+) kvalita zpracování a materiálů
(+) sedadla
(+) dostatek odkládacích ploch
(-) horší výhled šikmo vpřed a vzad
(-) vysoko položená nakládací hrana

Motor: minimum = šestiválec

Pod kapotou Q7 se mohou objevit dva vznětové a dva zážehové motory. Nejedná se o žádné čtyřválce, jelikož minimum v této třídě "velkých obrů" představuje šest válců. V nabídce je i osmiválec a brzy přibude dvanáctiválec. Do oka nám padl vznětový šestiválec slibující relativně úsporný provoz. Jaký tedy je?

Vidlicový šestiválec, který se staral o pohon testované Q7 známe z testu Audi A6. Označení motoru TDI je zde trochu mimo mísu. Nejedná se totiž o agregát se vstřikováním PD (čerpadlo-tryska), ale se vstřikováním Common-Rail. Díky tomu vděčí motor za naprostou kultivovanost a svým projevem se blíží zážehovým pohonným jednotkám. Klasické klepání u něj nezažijete ani za studeného startu. Šest válců těží ze zdvihového objemu 2967 ccm3 výkon 171 kW, který je dostupný při 4000 otáčkách (v současné době je 3.0 TDI nabízen s výkonem zvýšeným na 176 kW). Maximum točivého momentu 500 Nm/min. je k dispozici mezi 1750 a 2750 otáčkami. V testované verzi vůz dosahuje maximálky i přes svou vysokou hmotnost 210 km/h a dovede zrychlit na stokilometrovou rychlost za 9,1 sekundy, přičemž průměrná udávaná spotřeba činí 10,5 l nafty na 100 km. Spotřebě jsme se věnovali v nedávném testu spotřeby.

Šest válců se nezapře ani ve vznětovém motoru, ve kterém toto uspořádání vyniká sametových chodem stejně jako v benzínovém provedení. Projev motoru je v celém spektru otáček stejný. Šestiválec začíná táhnout pod hranicí dvou tisíc otáček. Pro většinu běžných jízd se ručička otáčkoměru bude pohybovat v jeho spodní části, přičemž agregát vyniká téměř lineárním zátahem. Poskytovaný výkon motoru je pro 2300 kg těžký vůz v běžném provozu dostačující. Žádné zázraky však nelze očekávat při rychlostech nad 140 km/h.

(+) kultivovaný projev
(+) adekvátní spotřeba paliva

Jízdní vlastnosti: maximálně komfortně

Při řízení si je nutné uvědomit, jaký kolos vůbec řídíte. Tato Audi totiž řidiče i posádku ráda pohltí, často klame a vzdaluje (zejména řidiče) od reality. Q7 je především velmi kultivovaná a pohodlná. Vnímání běžných rychlostí tak lehce ustupuje do pozadí. Na českých silnicích si lze užít maximálního komfortu i při dlouhých cestách, kdy vystoupíte z vozu odpočatí. Vůz bude vyhovovat řidičům vyznávajícím rychlejší styl jízdy při kterých nesmějí zapomínat na limity vozu, kterými jsou prvé řadě vysoká hmotnost a vysoká stavba karoserie. Sebelepší podvozek nedokáže přidat na obratnosti, což se projevuje ve velmi rychle projížděných zatáčkách. Po předchozí zkušenosti s o něco menší Mazdou CX-7, které běžný smrtelník jen tak nesáhne na limity podvozku, jsem se rozhodl Q7 pořádně proklepnout. Nájezd do zatáčky absolvuje znamenitě, průjezd i výjezd také, přičemž ve volantu cítíte jak se elektronika snaží vypořádat s těžkou stavbou karoserie a přibrzdí jednotlivá kola. Pokud po ostrém průjezdu jedné zatáčky míříte hned do další a opačné, buďte na pozoru. Za neobratným chováním stojí dlouhý rozvor a zejména metrové převisy karoserie.

Abych nestrašil, v běžném provozu je Q7 maximálně příjemným společníkem. Nezávislé zavěšení předních i zadních kol přispívá k nezáludným vlastnostem a s klidem zvládá i rychlý úhybný manévr. Stálý pohon quattro dělí přísun točivého momentu mezi přední a zadní nápravu v poměru 40:60 (ve prospěch zadní). Automatická šestistupňová převodovka Tiptronic se sportovním programem řadí podle očekávání - poměrně hladce. Dokonce ochotně mění rychlostní stupně směrem dolů. Sportovní režim rychleji reaguje na povely řidiče a neváhá podřadit třeba o dva stupně. Průjezd zatáčkou pod plným plynem na nižší rychlostní stupeň se stane jen snem. Tiptronic trpí prodlevou a než přeřadí, zatáčkou dávno projede.

Brzdy fungují dobře, přesto zastavit tento kolos musí být nadlidský výkon, což je cítit v ponořující se příďi. Vnímání rychlosti je do stotřicítky znatelně potlačeno. Na dálnici sáhnete nejdříve na výkonnostní limity motoru. Akcelerace ve vyšších rychlostech není nikterak závratná. Spíše průměrná. Q7 totiž patří mezi svými konkurenty k nejtěžším. BMW X5 se chlubí pohotovostní hmotností o téměř 150 kg nižší, ještě lépe je na tom Mercedes-Benz ML. Hmotností 2,3t se Q7 rovná dvojčatům Volkswagenu Touareg a Cayenne od Porsche. Jedinou lehkou vlaštovkou v tomto segmentu je o více než 3 metráky lehčí a o něco menší Tribeca od Subaru.

(+) komfort cestování
(+) výborné jízdní vlastnosti v běžném provozu na silnici
(-) jistá neohrabanost v extrémním situacích
(-) vysoká hmotnost

Srovnání:

pohotovostní hmotnost (kg)

 
Audi Q7 3.0 TDI

2325

 
BMW X5 3.0D

2180

 
Mercedes-Benz ML 420 CDI

2135

 
Subaru Tribeca 3,6 H6

1890

 

Závěr: Smyslně Úžasně Velký za dvě mega

Audi Q7 dokáže svému majiteli poskytnout v prvé řadě očekávaný komfort, luxusní výbavu a díky majestátním rozměrům i pocit bezpečí. Nesmíme při tom zapomenout na atraktivní vzhled karoserie, pohon všech kol quattro a cenovku odpovídající vyšší třídě. Audi Q7 je skvělým společníkem při zdolávání dlouhých tras často končících horší kvalitou komunikací nebo lehčím terénem.

Vůz pro test byl zapůjčen z programu "auto-plus".  

Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
1
Spotřeba
2
Výhled z vozu
3
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.71
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
SUV
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
5 086
Šířka (mm)
1 983
Výška (mm)
1 737
Rozvor (mm)
3 002
Rozchod kol vpředu (mm)
1 651
Rozchod kol vzadu (mm)
1 676
Světlá výška (mm)
239
Provozní hmotnost (kg)
2 400
Maximální hmotnost (kg)
3 120
Počet míst (os.)
5+2
Minimální poloměr otáčení (m)
12
Objem zavazadlového prostoru (l)
330 / 775 / 2 035
Motor
Typ
Vidlicový vznětový
Počet válců
6
Zdvihový objem (ccm)
2 967
Max. výkon kW (k)/ot./min.
171 (233) / 4 000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
1 750 - 2 750 / 5000
Spotřeba
Město
14,6
Mimo město
8,3
Kombinovaná
10,5
CO2 (g/km)
260
Palivová soustava
Palivo
Motorová nafta
Objem nádrže (l)
100
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
9,1
Max. rychlost (km/h)
210
Převodovka
Typ převodovky
Tiptronic
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Pohon
Stálý pohon všech kol
Zavěšení kol
Vpředu
Nezávislé
Vzadu
Nezávislé
Brzdy
Vpředu
Kotoučové
Vzadu
Kotoučové
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
275/45 R20
Ráfky
9Jx20
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
1 430.500 (3.6 FSI)
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
1 475.800 (3.0 TDI quattro)
Cena příplatkové výbavy (Kč)
915.320
Celková cena testovaného vozu (Kč)
2 391.120
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 29.03.2008 20:32
Jsem nejchytřejší, rozumím všemu.
zigi, 30.03.2008 11:38
Super, kudy vede vaše testovací jízda a kdy a v kolik vyjíždíte? Přijel bych se mrknout na ten test osobně
anonym, 30.03.2008 18:34
Je hodně hloupé,když někdo věnuje čas tomu,aby otestoval nějaké auto a z 85-ti příspěvků se k tomuto tématu vztahují asi tak tři.Chtěl bych vidět,jak asi vypadají ti debilové,kteří nemají na práci nic jiného,než jen pomlouvat buď auto nebo ještě lépe rovnou jejich majitele.A nejvíc se směji těm,kteří si hrají na ekology a všechno,co žere víc jak deset litrů,považují za zkázu planety.SUV jsou zkrátka trendem,který se řídí poptávkou,takže když je o tato auta zájem,tak proč je nevyrábět?Jsem přesvědčen o tom,že kdyby nešlo o tolik peněz,tak má SUV takových 70 procent lidí.A to nejen kvůli image,ale hlavně kvůli bezpečnosti.U mě to bylo první kritérium,podle kterého jsem se rozhodoval při koupi,jelikož sebou vozím manželku a tři děti a nechci o ně přijít kvůli nějakému frustrovanému machýrkovi s vytˇuněným Golfem.
anonym, 30.03.2008 21:54
Mám vytuněnýho golfa a doprotisměru to do tebe našiju.
anonym, 01.04.2008 09:48
tak jo,edmunde,našij to do mě.já to přežiju a zasměju se nad tvou zohavenou mršinou...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů