Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Audi Q7

Nové modely
TZS | 13.03.2006
dalších 28 fotek
foto: Audi
Reprezentativní limuzína, offroad i auto pro rodinu. Tím vším může být novinka od Audi, kterou automobilka představila novinářům v Mnichově.
Když Tobias Söllner mluví o nové Audi Q7, přejíždí rukama po hladkých křivkách karosérie: "Všimněte si, jak si zachovává typické proporce našich vozů. Spodní část má charakter offroadu, od oken výš je to více kupé." Zástupce podnikového marketingu dokáže popsat kdejakou linku a všem přítomným je hned jasné, že tenhle vůz "přináší nová měřítka". Jak je ostatně u novinek obvyklé. V každém případě však jde o nejvšestrannější audi v historii značky. Kam vlastně patří nové SUV, které sjíždí z výrobních pásů v Bratislavě?

Quattro pohání všechna kola
Jedno novému modelu Audi upřít nelze, vypadá vskutku impozantně. Jeho mohutná maska má hodně sebevědomí, celkovou délku přesahující pět metrů by ale hádal jen málokdo. Svažující se střecha vůz opticky zmenšuje, výsledný dojem pak přesně zapadá mezi modelové řady A6 a A8, jak to automobilka také zamýšlela.
Přístrojová deska důvěrně připomíná tu z šesté řady. Vysoko umístěné sedadlo zase nutí vzpomenout na jiné koncernové auto, Volkswagen Touareg.
"Ty vozy nemají prakticky nic společného," říká zástupce automobilky Jochen Grüten. "Společné díly na podvozku nepřesahují patnáct procent."
Do nabitého segmentu luxusních SUV, kde se už delší dobu pohybuje Mercedes ML nebo BMW X5, přichází audi se svým léty prověřeným systémem Quattro. Zařízení pro stálý pohon čtyř kol má rozvodovku se samosvorným torzním diferenciálem, jenž je zde v takzvaném planetovém provedení. Rozdílný průměr slunečního kola, které slouží pro pohon předních kol a planetového věnce (pohon zadních kol), je důvodem pro nestejnoměrné rozdělení točivého momentu mezi obě nápravy. Poměr činí 60:40 ve prospěch přední nápravy. Samosvorný diferenciál pak při prokluzu jedné nápravy přenese sílu na neprokluzující kola.
O tomhle však řidič audi nic neví, vše se děje zcela bez jeho vědomí. Ovlivnit terénní chování vozu může jen ve chvíli, kdy v počítači nastavuje charakter vzduchového pérování. Vybírá si mezi automatickým, komfortním a offroadovským. Pokud zvolí třetí možnost, vůz se trochu přizvedne a podvozek znatelně ztvrdne.

Do terénu jen rekreačně
I když automobilka přichystala pro novináře jízdu po zasněžené lesní cestě, skutečným offroadem Q7 není. "Je to jednoznačně auto pro silnici, které si ale i mimo ni umí zachovat svou tvář," říká Jochen Grüten. Dlouhý rozvor, výrazné převisy karosérie a relativně nízko umístěné spoilery mu dávají za pravdu. Hrbolatá cesta vojenským prostorem je pro Q7 tak akorát. Led a sníh je však pro něj běžnou rutinou.
Daleko lépe se ale cítí audi na dobré silnici, kde dokáže řidiči poskytnout nevšední zážitky. Audi Q7 se řídí tak lehce, jako kdyby se jednalo o čipernou limuzínu a ne bezmála 2,5 tuny vážící SUV. Rozložitý koráb se s chutí pouští i do zatáčkovitých úseků, kde by mu jeho sportovní talent nikdo nevěřil. Pokud chce Audi Q7 přinést nové měřítko, pak je to právě tohle.
Subjektivně lepší dojem dělá turbodieselový třílitrový šestiválec s výkonem 233 koní, jehož otáčky se většinou nenápadně převalují pod hranicí 2000. Ačkoliv čtyřlitrový osmiválec FSI s výkonem 350 koní je papírově výrazně silnější, automatická šestistupňová převodovka musí kvůli nižšímu točivému momentu častěji řadit. Při akceleraci pak žene otáčky až k sedmitisícové hranici. Benzinový motor je tak ve výsledku paradoxně o něco hlučnější než diesel. Spotřeba se na testovacím okruhu držela na devíti litrech u nafty a na třinácti u benzínu. Podle plánů automobilky bude mít právě diesel na evropském trhu devadesátiprocentní podíl. Osmiválec je určen hlavně pro americký kontinent, kam chce automobilka vyvážet přes polovinu všech vyrobených vozů.
Ještě letos rozšíří nabídku motorů menší osmiválec 3,6 FSI, osm válců bude mít i větší diesel, který by se měl objevit také do konce roku. Napřesrok je pak v plánu nová špičková verze - s desetiválcovým motorem FSI.

Když auto jezdí samo
Svou premiéru si v Audi Q7 odbyla i nová generace asistenčních systémů, jímž vévodí především ten s názvem ACC (Adaptive Cruise Control). S jeho pomocí vůz sleduje provoz před sebou a automaticky udržuje navolenou rychlost. Jeho používání v praxi je jednoduché a hodí se hlavně na dálnice. Řidič rozjede vůz na požadovanou rychlost, zmáčkne tlačítko ACC a od té chvíle už jen drží volant. Auto samo zrychluje, brzdí, udržuje bezpečný odstup, a to vše v dosud rekordním rozmezí od nuly do 200 km/h. Pokud se však kolona zastaví, vyžaduje systém pro opětovné rozjetí vozu šlápnutí na plynový pedál. Z bezpečnostních důvodů.
Příjemně se jezdí i se zrcátky, které hlídají mrtvý úhel. Pokud řidič dá například levý blinkr a v blízkosti levé části vozu jede jiné auto, rozbliká se varovné světlo na patce zrcátka. Asistenční systémy jsou pochopitelně za příplatek. Peníze navíc stojí i třetí řada sedadel, která nabízí dvě skromná místa určená hlavně malým dětem. Ve standardní verzi je Q7 pětimístné, s kufrem o objemu 775 litrů.
Lákavá příplatková výbava audi ale dokáže spolehlivě provětrat peněženku zákazníka. Kdo chce nastavovat výšku podvozku, musí si připlatit 86 000 korun za vzduchové pérování. Velkoprostorové střešní okno Open Sky vyjde na 64 000. Zvlášť neodolatelně vypadá Q7 s dvacetipalcovými koly, které mohutné karosérii padnou o poznání víc než sériové osmnáctky. Jejich cena se však blíží malolitrážnímu autu - včetně pneumatik stojí 145 000 korun.

Audi Q7 3.0 TDI quattro
Druh motoru/počet válců/ventilůVidlicový vznětový /6/4
Objem (cm3)2967
Max. výkon (kW/k) při při otáčkách (ot./min.)171/233 při 4000
Max. točivý moment (Nm) při otáčkách (ot./min.)500 při 1750-2750
Pohotovostní hmotnost/zatížení (kg)2295/695
Délka/šířka/výška (mm)5085/1983/1737
Rozvor náprav (mm)3002
Objem kufru (l)775-2035
Převod hnací sílyStálý pohon všech kol, šestistupňová automatická převodovka
Zrychlení z 0 - 100 km/h (s9,1
Max. rychlost (km/h)210
Spotřeba město/mimo město/kombinace (l)14,6/8,3/10,5
Sériová výbavaABS, ESP, přední, boční a hlavové airbagy, dálkové centrální zamykání, elektrická okna a zrcátka, automatická klimatizace, palubní počítač, rádio s CD a jedenácti reproduktory, mlhovky, 18" hliníková kola.
Základní cena (Kč)1 539 500

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů