Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Audi Q5 – tohle je druhá generace (VIDEO)

Nové modely
František Mašek | 02.10.2016
dalších 6 fotek
foto: audi
Na trh přijde už začátkem příštího roku. Vybírat bude možno z pěti motorů. Poprvé se v nabídce objeví vzduchové odpružení s adaptivními tlumiči.

Nové Audi Q5 poznáte podle přídi, které dominuje maska chladiče Singleframe s výrazným rámečkem. Pro zajímavost - světlomety jsou na přání dodávány s diodami LED nebo s technologií Matrix LED. Zadní světla budou na přání také k dispozici s dynamickými ukazateli směru.
Audi nabízí nový model Q5 se 14 barvami karoserie. Zákazníci budou mít na výběr pět nových výbavových linií – sport a design, sportovní paket S line, design selection a exteriérový paket S line.

Audi Q5 je s délkou 4,66 metru, šířkou 1,89 metru, výškou 1,66 metru a rozvorem 2,82 metru v porovnání s předchůdcem v téměř všech rozměrech větší. Zároveň klesla jeho pohotovostní hmotnost až o 90 kilogramů v závislosti na verzi poháněcího ústrojí. Skvělé je, že čtyřválcové verze mají díky aerodynamicky optimalizované střeše hodnotu součinitele aerodynamického odporu vzduchu cx = 0,30.

Audi se chlubí, že v důležitých rozměrech interiéru překonává novinka svého předchůdce i konkurenty. Jsme tedy zvědavi na první redakční test. Potěší tříramenný multifunkční volant, který jsme viděli na vlastní oči a který bude součástí sériové výbavy. Opěradla zadních sedadel jsou rozdělena na tři části. Na přání lze zadní sedadla podélně posouvat a měnit sklon jejich opěradel. V závislosti na poloze zadních sedadel nabízí zavazadlový prostor v základním uspořádání objem 550 až 610 litrů, což je o 10 litrů více než u předchůdce. Sklopením opěradel zadních sedadel tato hodnota vzroste až na 1550 litrů.

Ovládání nového Q5 má tři novinky:

1) Na přání dodávaný panel přístrojů Audi virtual cockpit má 12,3“ displej. Řidič má na výběr dva režimy zobrazování – klasickou verzi s velkými kruhovými přístroji nebo režim, v němž dominuje navigační mapa či seznamy. Rovněž na přání dodávaný head-up displej může promítat nejdůležitější informace na čelní okno.

2) Hlavním ovládacím prvkem je terminál MMI na středové konzoli. Ve spojení s nejvyšší verzí informačního systému (MMI Navigace plus s MMI touch a 8,3“ displejem) je do otočného tlačítka integrována dotyková plocha, která rozpoznává ručně psané znaky i známá gesta.
Logika ovládání MMI odpovídá aktuálním chytrým telefonům a nabízí mimo jiné inteligentní textové vyhledávání. Nové hlasové ovládání zpracovává také pokyny pronášené hovorovou řečí.

3) Roli třetí, doplňkové úrovně ovládání plní v novém Audi Q5 multifunkční volant plus. Na přání dodává Audi nově vyvinutý head-up displej, který promítá důležité informace, i od asistenčních systémů, v podobě rychle pochopitelných symbolů a číslic na čelní okno.

Nové Audi Q5 disponuje, stejně jako modely Q7 a A4, „osobním asistentem pro vedení trasy“, který má schopnost samostatně se učit. Pokud řidič funkci aktivuje, učí se navigační systém pravidelně projížděné trasy a zadávané cíle a tyto informace propojuje s aktuální polohou vozidla a denní dobou. Skvělé. Jsme zvědavi, jak si tento asistent v praxi poradí s pražským provozem. Jak tahle vychytávka funguje? Aktivovaný systém poznává chování řidiče a na základě toho mu při další jízdě dává návrhy pro optimalizaci plánování trasy – a to dokonce i při vypnuté navigační funkci. Navigační systém zohledňuje při výpočtu tři nejpravděpodobnější cíle a kromě doby příjezdu posuzuje také aktuální intenzitu dopravy. V závislosti na okolnostech může řidiči například navrhnout, aby zapnul navigační systém, který mu nabídne potenciální alternativní trasy. Rozhodnutí, zda tuto funkci aktivuje či nikoli, je na řidiči. Navíc má možnost vymazat z paměti uložené cíle. Je-li funkce deaktivována, systém cíle neukládá a nebere ohled ani na vymazané cíle, ani na projížděné trasy.

Nové Audi Q5 bude uvedeno na evropské trhy s pěti motory – čtyřmi jednotkami TDI a jedním agregátem TFSI. Motory poskytují až o 20 kW (27 k) vyšší výkon, ale jejich spotřeba paliva je nižší. Nejúspornější budou motory 2.0 TDI, které budou pro nové Audi Q5 k dispozici ve výkonových stupních 110 kW (150 k), 120 kW (163 k) a 140 kW (190 k).

Upravený motor 2.0 TFSI je vyladěn na nejvyšší výkon 185 kW (252 k), ale v průměru se spokojí s 6,8 litru benzinu na 100 kilometrů, čemuž odpovídá hodnota emisí CO2 154 gramů na kilometr. Rovněž značně přepracovaný šestiválec 3.0 TDI dosahuje nejvyššího výkonu 210 kW (286 k) a maximálního točivého momentu 620 N.m.

Nová je šestistupňová mechanická převodovka, sedmistupňová převodovka S tronic i osmistupňová převodovka tiptronic (pouze pro 3.0 TDI). Automatické převodovky disponují volnoběžnou funkcí, která snižuje spotřebu paliva. Řidiči je ovládají pákou voliče nebo pádly na volantu. V obou případech jsou signály přenášeny elektronicky.

Nový pohon všech kol quattro s technologií ultra se dodává sériově ve spojení s motory 2.0 TDI o výkonu 120 kW (163 k) nebo 140 kW (190 k) a pro 2.0 TFSI s výkonem 185 kW (252 k). Pro vstupní turbodiesel s výkonem 110 kW (150 k) je nabízen na přání. O co jde v praxi? Pohon všech kol quattro s technologií ultra odpojuje pohon zadní nápravy v situacích, kdy není zapotřebí, a v případě potřeby jej opět připojuje.

Pro vznětový šestiválec dodává Audi na přání sportovní diferenciál na zadní nápravě, který rozděluje hnací sílu podle potřeby mezi zadní kola. Jedná se o novinku v této modelové řadě i celém segmentu.


Co se týče odpružení, mají zákazníci na výběr dvě varianty. Podvozek s adaptivními tlumiči, nebo nové adaptivní vzduchové odpružení, které může v pěti krocích měnit světlou výšku karoserie. Oba systémy jsou, stejně jako sportovní diferenciál pro model Audi Q5 3.0 TDI, integrovány do nové centrální řídicí jednotky podvozku.

Q5 vyjíždí z bran výrobního závodu sériově na 17“ kolech z lehké slitiny. Ve výbavách design a sport mají kola průměr ráfku 18 palců, se sportovním paketem S line a paketem Audi design selection pak 19 palců. Na přání se dodávají kola s průměrem až 21 palců.

Výrobu nového modelu Audi Q5 zajišťuje nově vybudovaný závod v Mexiku. Nové Audi Q5 se objeví u prodejců v Německu a dalších evropských zemích začátkem roku 2017. Termín uvedení na český trh, ani ceny pro český trh nebyly zatím stanoveny.


Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů