Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Audi Q5 - kupujeme ojetinu

Poradna
František Mašek | 15.04.2016
foto: Michal Borský
Model nepatří na trhu ojetin k těm nejlevnějším a platí to i o provozních nákladech. Udržovaná Q5 v dobrém technickém stavu si však majitele hýčká puncem prémiovosti.

DOTAZ: Dobrý den, uvažuji o Audi Q5, na které mám připraven rozpočet cca 500 tis. Kč. Co za tuto cenu koupím a na co si dát pozor? Tomáš Pavlík, Děčín


ODPOVĚĎ: Dobrý den, za Vámi udávaný rozpočet koupíte auto z prvních ročníků výroby 2008-2009 s nájezdem kolem 200 tis. km. Váš rozpočet bych navýšil ideálně o dalších 100 tis. Kč., ať máte z čeho vybírat a ať máte rezervu na další případné náklady po koupi vozu. Přeci jen se jedná o ojetinu a není na místě očekávat, že vám bude po vyjetí z bazaru sloužit bez dalších investic několik příštích let. I když dnes ceny ojetých kousků začínají na 350 tis. Kč, jde o značně rizikové nabídky. Většina závad, které se na Audi Q5 mohou vyskytnout, bude na motoru a jeho příslušenství. Při nákupu tedy dbejte na jasnou servisní historii daného kusu.

Model se začal nabízet v roce 2008 s dvoulitrovým benzínem 2,0 TFSI o výkonu 155 kW a dvěma diesely 2,0 TDI o výkonu 125 kW a třílitrem TDI (176 kW). V následujícím roce se nabídka dvoulitrů rozšířila o další výkonové varianty a přibyl atmosférický šestiválec s označením 3,2 FSI (199 kW), který osobně z důvodu jeho vysoké spotřeby i finančně náročné výměny rozvodů nedoporučuji. Pokud chcete benzín, volte 2,0 TFSI, který se v různých modifikacích prodává už od roku 2008. Před koupí si ale prověřte, kdy byly měněny rozvody a interval si pohlídejte. Benzínových motorizací je ale v nabídce pomálu, např. ke dni přípravy této poradny jich na tipcars.com bylo v nabídce pouze šest.

Jiné je to u dieselů, o které je zájem mnohem větší. Nejrozumnější volbou pro Vás bude dle mého názoru 2,0 TDI, u kterých je největší výběr a které slibují nejlepší provozní náklady. Drahá oprava nastane, pokud zanedbáte výměnu rozvodového řemene. Je zde interval cca 180 tis.km. Diesely s automatickou převodovkou S-tronic mají SCR s AdBlue. Právě automat může pozlobit svou netěsností, což se stává u starších ojetin dost často a oprava nebývá levná, olej v této převodovce měňte po 60-70 tis. km. Motor 3,0 TDI je už konstrukčně náročnější a i když jede skvěle, trochu bych se ale bál nenadálých a drahých poruch u kousků s větším nájezdem. I když má jednotka rozvodový řetěz, nejsou rozvody tak bezúdržbové, jak by se mohlo zdát - častým problémem je hlavně vytahání řetězu a technicky náročná oprava se pak prodraží.

Shrnuto - Audi Q5 je poměrně spolehlivé auto, netýká se to však toho nejdůležitějšího - motorizací, kde má každá své nedostatky, s kterými je třeba počítat a řešit je pokud možno preventivně. Doporučuji tedy nekupovat vůz za všechny uspořené peníze, ale ponechat si rezervu na další opravy. Ale to je univerzální rada platící téměř ve všech případech, kdy si pořizujeme starší vůz.




Hodnocení článku
3.8 z 5 (76%)
Hodnoceno: 9x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Reno, 19.04.2016 09:15


Moje názory jsou jako z jiné planety. Ale pokud znám pár lidí, co kupují auta v podobné cenové hladině, uvažují stejně. Co se na autě pokazí, to se vymění, opraví, v autorizovaném servisu. Takhle provozuju auta já. Když takové auta prodáváš, většinou se ti to nepodaří hned. A jiné auto nemáš, takže s ním jezdíš. A s pokaženým autem se jezdí špatně.
Takže ano - auto od prvního majitele, který za auto dal 1,2-1,6M bude v dobrém stavu, v mém světě. Obzvlášť, když je přivezené zvenku.

Zvirak, 20.04.2016 19:31
Reno, ty jsi možná výjimka, ale většina té "horní" třídy co kupuje nová BMW / MB jsou daleko větší kolenovrti než většina "střední" třídy. Viděl jsem povícero zánovních aut (BMW), kdy byly sjeté gumy pod 1 mm !! a podobných stylem bylo staráno o celé auto. Nebylo to tím, že by peníze neměli, to naopak, ale abych tak řekl chorobných nesmyslným šetřením na prakticky marginálních částkách. De facto jsou obětí svých peněz.
Já mám sice auto za téměř 2 mil, ale koupil jsem ho pár let staré za čtvrtinovou cenu a místo poruch dělám prevenci. Nové turbo, intercooler, brzdy, rozvody atd. a mám klid.. A můj servisák-kámoš mi říkal, že prý tam nechávám několikrát víc než prémiovky .. Ono je lepší mít auto pokud možno ve 100% stavu, než čekat, kdy se to roze*ere. Podobným způsobem se starám ještě i o fiata, kterej bude mít za chvíli půlmilion a nikde mě nenechal.
Reno, 20.04.2016 22:47


Ale prosím tě. BMW i MB má servis grátis prvních 100 tkm jestli se nepletu... Přijde servisní interval, auto se odveze do servisu a tam se vymění co je třeba... Ano, viděl jsem auta koupená jako nová úplně bez servisní historie, kdy to auto nikdy v autorizáku nebylo... ale to jsou opravdu výjimky. Samozřejmě, magoři jsou a budou a taky chorobní šetřílci... ale první majitel chce za auto něco dostat, obvykle i protiúčtem, a tam mu nějaké šmé neprojde...

Pepe, 20.04.2016 23:48


Napíšu to jinak - pokud si někdo koupí olítanou prémii (7 let je podle mě olítaný) za půl mega, a neumí se vypořádat s nákladem 100 tis (a všechno se nevysere najednou, jak tu zaznělo), tak mu klidně skočím do marketu pro špagát, pomůžu najít správnou větev a zazpívám na funuse. Nesnáším, když si někdo hraje na něco, co není.
Schumi/nick, 21.04.2016 21:34
Pepe-souhas,tak jsem to myslel,ale ne tak na hulvata.....
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů