Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Audi chystá nový motor

Aktuality
Blaháček Marek | 17.08.2014
Nový čtyřválec má dosavadní pohonné jednotky překonávat účinností i kulturou chodu, kterou se má podobat víceválcovým motorům.

Velké šesti a osmiválce to mají v poslední době poměrně nahnuté. Díky stále se zpřísňujícím emisním limitům začínají být tyto motory pod kapotami vozů velkou vzácností. Řidičům, kteří s těmito motory měli někdy tu čest, je však jasné, že ani třikrát přeplňovaný čtyřválec se šesti, osmi, případně víceválcovým jednotkám nemůže rovnat kulturou chodu a zvukovou kulisou.

Pro automobilky je tato situace jakousi výzvou, konkrétně Audi nám již představilo svůj plán. Jde v něm o nový čtyřválec netradiční koncepce. Na přiložené fotografii lze vidět, že jiný je už samotný základ pohonné jednotky. Ojnice s písty nejsou ke klikové hřídeli připojeny přímo, ale přes vahadlový mechanizmus, který je dále pomocí dalších 4 ojnic spojen s vyvažovacím hřídelem.

Tato koncepce by měla potlačovat vznik různých protiběžných sil, kvůli kterým čtyřválcové agregáty neběží tak hladce jako větší motory. Hlavním cílem projektu ale zůstává snížení spotřeby paliva a emisí CO2.

Potenciální výhodou tohoto řešení by mohl být i variabilní kompresní poměr. Netradičně tvarovaná jsou i dna pístů, která velmi připomínají starší dvoutakty s deflektorem.

Jak tento pokus Audi dopadne lze jen těžko odhadnout, třeba se tato inovace inženýrům z Ingolstadtu podaří.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů