Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Audi A7 BiTDI - diesel nemusí být nudný

Nové modely
iHNED | 10.12.2014
Tohle Audi má naftový šestiválec s vysokým výkonem 326 koní. Nová světla Matrix rozpoznají auta i chodce a neoslní je.

Audi A7 se poprvé objevilo v roce 2010, aby se stalo konkurencí pro velmi úspěšný Mercedes-Benz CLS. Ten byl zakladatelem speciální kategorie takzvaných sedanů-kupé, tedy aut, která se snaží kombinovat sportovní ambice a nízkou siluetu kupé, ale zároveň mají minimálně čtvery dveře, aby jejich využití bylo praktičtější. Audi A7 obohatilo navíc tuto třídu o praktické výklopné páté dveře, které využitelnost auta ještě znásobily.

Letos dostal model z Ingolstadtu novou tvář, kterou ovšem na první pohled rozpoznají jen opravdoví znalci vozů automobilky se čtyřmi kruhy ve znaku. Novinkou je upravená maska chladiče, která má výraznější hrany, a více tak odráží aktuální tvary nových modelů Audi. Vůz se také zařadil po bok několika málo vybraných špičkových modelů, které používají full LED světlomety Matrix. To proto, že A7 má být jednou z výkladních skříní technologií značky Audi.

Světla Matrix jsou ovšem opravdu pozoruhodná. Jsou propojena s kamerou, která sleduje prostor před vozem. Pakliže se vepředu objeví jiné auto nebo chodec, světla dokážou utlumením několika diod dosáhnout toho, že ostatní účastníky provozu neoslní, ale řidiči Audi A7 stále zůstane výhoda dálkového svícení. Velmi užitečné je to hlavně při nočních cestách po okresních silnicích. Světla však zlepšují i jízdu po dálnici, kde se obyčejné dálkové světlomety často vůbec nedostanou ke slovu. Pěkným doplňkovým detailem jsou LED blinkry, které se podobně jako u sportovního Audi R8 nebo manažerského Audi A8 rozsvěcují postupně a vytvářejí tak vlnkovitý efekt.

V každém ohledu něco navíc

Budoucí majitel Audi A7 má mít pocit, že si pořídil speciální auto. Typicky by si koupil větší sedan A8, ale za jeho volantem by si možná připadal spíše jako najatý řidič. Proto se rozhodl pro nízké Audi A7, které měří na výšku pouhých 142 cm. Auto působí sportovním dojmem, který podtrhuje automaticky výsuvný spoiler na zádi či bezrámové dveře.

Interiér je vpravdě luxusní, ale zároveň typicky německy studený. Vůz sdílí část palubní desky s menším Audi A6, zde se ale sedí níž a pozice za volantem je sportovnější. Kvůli úhlu čelního skla je jeho prosklená plocha menší, proto se například rozměrný displej multimédií a navigace může na povel zasunout dovnitř palubní desky. Dobře ji doplňuje rozměrná obrazovka, která je umístěna mezi "budíky". Ukazuje nejen standardní data z palubního počítače, ale umí zobrazit i noční vidění z infrakamery, které je ale díky šikovným světlometům prakticky zbytečné. Stejně tak lze i na tomto displeji ukázat mapu.

Nižší posed na předních sedadlech znamená, že řidiči ani spolujezdci nepřekáží snížená silueta střechy. Problém je ovšem vzadu, kde je už potřeba počítat spíše s kompromisem, zejména v případě cestujících většího vzrůstu. S využitím zadních sedadel se ale počítá jen výjimečně - třeba pro děti či širší příbuzenstvo.

Naproti tomu se Audi A7 může pochlubit solidním kufrem. Pod elektricky výklopnými pátými dveřmi se skrývá kapacita 535 litrů zavazadlového prostoru. V případě sklopení zadních sedadel je výsledkem 1 390 litrů. Jedinou nevýhodou kufru je jeho mělkost, takže převážení rozměrnějších předmětů bude problematické. Majitelé ale budou řešit spíše golfové bagy, které se sem vejdou bez větších potíží hned dva.

Extrémně výkonný turbodiesel

Turbodiesely jsou v Evropě oblíbené, většina řidičů si od nich ale rozhodně neslibuje adrenalinový zážitek. Svá očekávání by nicméně přehodnotili ve chvíli, kdy by se setkali s extrémně výkonným naftovým šestiválcem ukrytým pod přední kapotou testovaného vozu. Dvakrát přeplňovaná jednotka má výkon 326 koní, a navíc posílá na všechna čtyři kola přes systém quat­tro točivý moment 650 Nm. Na takový výkon nemohla automobilka Audi použít svou dvoustupňovou automatickou převodovku a nasadila proto klasický automat Tiptronic. Má osm stupňů, o jejichž řazení nemusí být řidič v podstatě informován. Motoru je totiž prakticky jedno, v jakých otáčkách se právě nachází, neboť přebytek síly má za všech okolností.

Řidič může chování vozu korigovat pomocí jízdních režimů - nastavit lze třeba komfortní, standardní nebo sportovní. V případě sportovního připravilo Audi ještě jedno překvapení. Přechod do tohoto módu aktivuje membránu ve výfuku, která vytváří zvuk podobný spíše velkoobjemovému benzinovému osmiválci než turbodieselu. Snadno tak zmatete nejen spolujezdce, ale i kolemjdoucí.

O síle motoru vypovídá i zrychlení - Audi A7 dokáže přes svou vysokou hmotnost vystřelit z nuly na 100 km/h za 5,2 sekundy, přičemž i další zrychlování zhruba do 200 km/h probíhá v tak bleskovém tempu, že by se budoucí majitel měl začít bát o řidičský průkaz. Toto auto bylo totiž evidentně postaveno na německé dálnice. Přitom se mu ale líbí i na okresních silnicích. Elektrický posilovač řízení sice nedává řidiči do rukou tolik informací, vedení vozu je ovšem snadné. Projíždět zatáčky neutrálně a držet se zcela přesně zvolené stopy se stane s Audi A7 rutinou. Pohon všech kol řešený mezinápravovým diferenciálem funguje v klikatých úsecích dobře. A i tady Audi solidně maskuje svou "nadváhu". Nejen svou mrštností, ale i zásluhou perfektního odhlučnění, díky němuž je přítomnost naftového motoru pod přídí těžko rozpoznatelná i ve standardním jízdním režimu. Nízká linie auta a oblá záď se zasloužily o dobrou aerodynamiku, takže vysokorychlostní jízda po dálnici neznamená pro posádku žádnou hlukovou zátěž.

Příjemným zjištěním je, že silnou dynamiku a sportovní svezení si lze užít s rozumnou spotřebou. Biturbodiesel si v testu řekl o sedm litrů nafty na 100 km a ani při drsnějším zacházení se v konzumaci nedostal přes hranici deseti litrů. Provozní náklady jsou proto přijatelné. Horší je to s pořizovací cenou. Základní cena 1.689.900 korun sice není extrémně vysoká, na příplatcích lze ale klidně utratit ještě další milion.


Plus

dynamika
slušná spotřeba
dobře fungující chytrá světla
praktický kufr

Minus

vysoká cena příplatků
vyšší hmotnost
méně místa na zadních sedadlech

Audi A7 Sportback 3.0 BiTDI Quattro

Motor

Objem (cm3) - 2 967
Výkon (kW/k) - 235/326
Točivý moment (Nm) - 650

Rozměry

Délka (mm) - 4 974

Šířka (mm) - 1 911

Výška (mm) - 1 420

Rozvor náprav (mm) - 2 914

Objem kufru (l) - 535/1 390

Ostatní

Zrychlení (0-100 km/h) - 5,2 s

Max. rychlost (km/h) - 250

Komb. spotřeba (l/100 km) - 6,1

Hmotnost (kg) - 1 970

Převodovka - osmistupňová aut.

Základní cena - 1.689.900 Kč

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Paul, 11.12.2014 09:25
Tento motor je v A6 geniální, neuvěřitelný zátah a na ten výkon snová reálná spotřeba. A7 je sice hezká a stylová a je to liftback, ale kdo je trochu vyšší než 180 tak už má problém, výhled z auta všemi směry je taky hrozný a bezrámová okna (zajíždí mezi těsnění) jsou v zimě nepraktická. A6 je kromě kufru určitě lepší volba. Třeba A5 sportback mi přijde celkově povedenější než A7.
Reno, 12.12.2014 18:25
Viz spritmonitor.de - průměr všech majitelů tohoto auta je 9,5 litru. za 7,1 tam nejezdí vůbec nikdo.
Líbí se mi, jak si všichni myslí: to je diesel, ten nežere, i kdyby měl 500 koní...
Paul, 13.12.2014 11:57


Na ten výkon a na to jak se s těmi auty jezdí je 9 - 10l luxus. Srovnatelný benzín by pod 15 nešel. A vovotom to je... Proto si to kupují lidi, kteří by uživili i auto co žere 15 a víc, jen ten dojezd a tím pádem ušetřený drahocenný čas při plném knedlíku na dálnici je někde jinde
Reno, 13.12.2014 20:27


Ne, srovnatelný benzín by žral o dva litry víc. Takhle to funguje. 335i x-drive jezdí do 10-11 litrů.
Ty dva litry jsou tam prostě pořád. Na jeden litr to stáhla Mazdy se Skyactiv:)
Reno, 13.12.2014 20:28
bmw 535i
http://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/6-BMW/38-5er.html?power_s=300
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů