Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Audi A6 - jaký je motor 3.0 TFSI?

Poradna
František Mašek | 26.04.2016
Audi A6 se výrazně podobná modelům A4 i A8. | foto: km77.com
Aktuální generace modelu A6 (C7) nabízí pro zastánce benzínu jednotku 3.0 TFSI s výkonem 220 kW. Vyplatí se ji zvolit v porovnání s tradiční motorizací 3.0 TDI?

DOTAZ: Dobrý den, rád bych se zeptal na motorizaci 3.0 TFSI poslední generace Audi A6.
Ve všech testech byl tento motor víceméně strhán za vysokou spotřebu a vlažnou dynamiku a doporučena místo toho klasika 3.0 TDI. Přitom mně se svezení s 3.0 TFSI velmi líbilo pro svou mimořádnou kultivovanost, byť dynamiku bych vzhledem k 220+kW čekal lepší.
Chtěl bych se tedy zeptat na reálnou spotřebu tohoto motoru (řekněme ve srovnání právě s 3.0 TDI) a zejména na jeho spolehlivost a servisní náklady. Je šance, že tento benzínový motor na levnějším servisu částečně vykompenzuje svoji vyšší spotřebu, opět ideálně ve srovnání právě s 3.0 TDI? Uvítám i názor na další motorizace Audi A6, neboť si chci tento vůz letos pořídit.
Předem díky.
Martin N.


ODPOVĚĎ: Dobrý den Martine,

motor, který Vás zajímá, se dostal pod kapotu Audi A6 v roce 2009. Jak už z názvu motorizace vyplývá, jde o šestiválec s přímým vstřikem benzinu, který je přeplňovaný kompresorem. Disponuje výkonem 220 kW (první verze 2009-2011 měly 213 kW). Už v předchozí generaci C6 byla ve spojení s touto jednotkou audina prodávána vždy s pohonem všech kol Quattro a šestistupňovým tiptronicem (nyní v C7 dvouspojkový automat S tronic). Díky tomu nebyla cena nijak lidová, v době uvedení na trh byl základ k mání za zhruba 1,3 mil. Kč. Je tedy logické, prodejní rekordy tato verze netrhala a tomu odpovídá i nabídka ojetin. V době přípravy tohoto článku byly na tipcars.com k dispozici pouze tři starší kousky s cenou od 500 tis. Kč do 1 mil. Kč. Ve srovnání s cenami dieselů je nabídka benzínů lehce výhodnější z důvodu mnohem nižší poptávky.


Audi dbá i na pracovišti řidiče na nejvyšší kvalitu zpracování. Připlatit se dá za dřevěný dekor, možností je i hliník.
Nyní něco k motoru, na který se ptáte: jednotka je přeplňovaná mechanickým kompresorem typu Roots, takže motor jede na rozdíl od turbodmychadla svižně už od nízkých otáček. Tenhle vidlicový šestiválec umí už od 2500 ot/min poskytnout 420 Nm. Osobně si tedy nemyslím, že by měl motor vlažnou dynamiku, naopak jeho projev bude kultivovanější než u dieselu, určitě se svezte a vyzkoušejte, zda bude splňovat Vaše očekávání. Rozdílem TFSI oproti TDI však bude spotřeba. S benzínem budete při klidné jízdě v kombinovaném provozu reálně jezdit za 10-11 l/100 km, ve městě cca o 3 litry více. Výhodou je fakt, že můžete tankovat i Natural 95.
Výhodou motoru je jeho nízká hmotnost, celý váží jen 189 kg, což může pomoci jízdním vlastnostem. 3.0 TFSI má rozvod DOHC se čtyřmi ventily na válec. Pokud srovnáme základní technické parametry s 3.0 TDI/180 kW, zjistíme, že diesel bude ve zrychlení o 0,6 sekundy pomalejší. A například BMW 325i má sice o 5 kW více, ale má nižší točivý moment (400 Nm) i horší zrychlení (6,0 sekundy).

Co se týká spolehlivosti, začátkem minulého roku museli majitelé tohoto motoru na preventivní svolávací akci. Ukázalo se totiž, že u těsnění mezi palivovým vedením a vstřikovacím systémem docházelo v určitých situacích k únikům paliva. Volkswagen celou záležitost řešil už od roku 2013 a až po vyhodnocení vážnosti situace se rozhodl svolat raději všech 27 tis. aut do servisů. Nicméně to je jen detail, celkově je 3.0 TFSI motorem, s kterým není mnoho servisních zkušeností. Prodával se opravdu velmi málo. Pokud se ale zamyslím nad celkovou složitostí všech komponent zarnujících hlavně vstřikování a kompresor, není zde vlastně žádná výrazná objektivní výhoda ve srovnání s 3.0 TDI, které je naopak rozšířenější, je na něj spousta starších dílů a servisy jej mají v malíku. Poradím tedy následovně - svezte se i s 3.0 TDI a rozhodněte se v závislosti na počtu ujetých km za rok. Pokud budete auto kupovat jako nové nebo zánovní a nenajedete toho moc, benzínu bych se nebál, opatrnější bych byl u kousků s vyšším nájezdem, zvlášť, pokud si budete chtít auto nějaký ten rok nechat, nebo pokud jezdíte větší vzdálenosti, při kterých už bude ekonomika provozu jednoznačně lepší u dieselu. Ve prospěch dieselu hovoří i vyšší zůstatková hodnota ojetin, a tím související i větší zájem kupujících.

Hodnocení článku
4.2 z 5 (84%)
Hodnoceno: 18x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
danet - redakce TipCars, 26.04.2016 09:09


Chybička se vloudila. Už je to v pořádku
Paul, 29.04.2016 08:28
S 3,0 TFSI jsem jel sice jen jednou, ale kromě zmiňované kultivovanosti a papírového výkonu mě ničím moc nezaujal. Upřímně jsem čekal masívní tah od volnoběhu, prostě start stíhačky, ale to se nekonalo, až když na to člověk začal šlapat, začalo se něco dít. Spotřeba ani při klidné jízdě moc neklesala k 10 l. Přitom s 3,0 TDI 180 kW se kterou jsem se něco najezdil, nebyl problém se dostat i pod 7 l, i při dynamické, ale plynulé jízdě. Pocitový výkon mi přišel stejný. Navíc z dlouhodobého hlediska je 3,0 TDI vychytaný a osvědčený motor, který při správné údržbě a zacházení moc nežádá, a dokáže ho už opravit i znalejší garážista nebo nezávislý diesel servis. Co se týká prodejnosti při dalším prodeji, rovná se u 3,0 TFSI čekání na 20ti letého hejla, co si to vezme na hypotéku, aby zvýšil šance na svůj první koitus. Pěkná 3,0 TDI se vždy prodá snadněji a za větší peníze. 3,0 TFSI je u nás vzácný motor a v případě vážnějšího problému (KO kompresor) se do oprav nebude nezávislým servisům moc chtít a díly budou pravděpodobně jen nové originální za těžké peníze. Ale jestli jste fanda techniky a po 3,0 TFSI prostě toužíte, vymlouvat vám ho nebudu
Fortress007, 02.05.2016 10:51
Já mám motor 2,8FSI a ten zatím nevykazuje žádné "nekalosti". Najeto 150.000km a spotřebou jsem mezi 8-9l/100km. Pokud tedy jezdím podle předpisů, když tomu šlápnu na krk, tak spotřeba je cca 11l/100km. Přijde mi, že motor je trochu háklivý na kvalitu benzínu a obyčejný N95 mu ,bez aditiva, moc nešmakuje. Ale to je jenom můj pocit.
Reno, 02.05.2016 12:09


Tenhle motor mně dost zajímal a nikde jsem si o něm moc nepřečetl... fakt je ten, že ta 3.0 TFSI má na spritmonitor spotřebu kolem 13 litrů a to je sakra dost, když srovnatelný diesel jezdí i za 9...

Puhy, 12.02.2017 21:27
Ja mam stary 3.0 tfsi s 210kW a prve roky som mal priemer 10,3, teraz mam 11. Dlhsie trasy sa daju v pohode spravit pod 9. Za 6 rokov mi nikdy na nadrz spotreba nepresiahla 12l, preto sa mi 13l zda priemer pri velmi sportovom zaobchadzani. Rozdiel oproti tdi treba pocitat cca 2l/100km. Keby bol c7 facelift o nieco uspornejsi, hned by som isiel do toho. To tdi dununie mi velmi nechyba...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů