Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Alfa Romeo Giulietta 1.4 TJet a zkušenosti po 50 tis. km

Recenze uživatelů
Radovan (42) - Česká republika | 29.09.2015
foto: autor
Ten, kdo si pořídí v této třídě něco jiného, je bezpochyby blázen, nebo má problém.
Značka:Alfa Romeo
Model:Giulietta
Typ: 
Bližší označení:Progression 105k
Karoserie:hatchback
Objem motoru:1 400
Palivo:benzín
Rok výroby:2012
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:0
Najeto km nyní:50 000
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:2
Průměrná spotřeba:7,1
Poruchy:žádné
Předchozí vozidlo:Volkswagen Passat


Auto jsem měl jako služební od 1. 1. 2013 do 31. 12. 2014. Najel jsem s ním asi 55 tisíc kilometrů. Alfa měla základní motor T-Jet 105 koní a základní výbavu Progression. Ergonomie je dle mého názoru zcela bezchybná. Žádné otáčecí vypínače světel na palubní desce, zapínání mlhovek tamtéž a podobné nesmysly. Lahůdkou jsou letecké kolébkové přepínače mlhovek. Co mne naprosto dostalo, bylo rozložení pedálů. Vše bylo brilantně nastavené, výška i délka drah. Četl jsem o nevhodné a těžko nalezitelné pozici za volantem. To je naprostý nesmysl. Auto je navrženo, aby bylo správně ovládáno, a je třeba věnovat péči nastavení sedadla a volantu. Pokud do něj skočíte a začnete si stěžovat, tak v něm nemáte co dělat.
Je to poctivé auto s minimem elektronických systémů, které navíc zasahují opravdu v případě nouze. Velmi dobře se s ní jezdilo i v zimě díky elektronické emulaci samosvoru.
Měl jsem nejnižší motorizaci, ale ve firmě jsme měli 120 k T-Jet a 2.0 JTD. Ideálem zřejmě je 1.4 MultiAir. Moje motorizace má poměrně krátké převody, což se odráží na spotřebě - pokud tedy jezdíte 160 km/h a více. Má spotřeba byla průměrně 7,1 l/100 km. Snažil jsem ji zapisovat zde http://www.spritmonitor.de/en/detail/577965.html .Věřte, nebo ne, ale 77 kW v Alfě je naprosto něco jiného než 99 kW v korejských značkách. Alfa jede do 190 km/h, ač technický průkaz hovoří o maximální rychlosti 186 km/h. Jede - myšleno zrychluje. Jízda ve 140 km/h se zdá býti značně loudavá a je zjevné, že auto má na mnohem silnější motor. Ještě doplním jednu perličku. Má rodina se rozrostla, a tak jsem na konci leasingu sáhl po Fiatu 500L Living se stejným motorem jako v Alfě. Zatlačil jsem slzu za Alfu, která pro mne byla připravená. Ve firmě si ale vybrali jiné vozy. V konkrétním případě Mazdu 3 s motorem 2.0. Jak se můžete dozvědět z testů, je to královna střední třídy a podobné nesmysly. Majitelka Mazdy ale musela s autem do servisu. Ne, nejednalo se o poruchu. Ona sama i členové její rodiny měli pocit, že je auto rozbité a nejede, jak má. V servisu se setkala s pejorativní odpovědí, že na to musí více šlapat.
Snad ani jednou jsem nevystoupil z auta, aniž bych se ohlédl a nekochal se. Auto beru jako součást veřejného prostoru. Je pro mne důležité nezanášet jej věcmi, které vypadají jako psí hromádka.
Ale abych to nějak shrnul. Auto nenutí řidiče se přizpůsobit. Pokud jedete v pondělí ráno a máte deprese, nechává vás se loudat. Pokud si chcete zajezdit, přepnete na známém úseku režim na Dynamic a už se jede.
Je to auto, ve kterém jsem se cítil opravdu bezpečně, a bylo naprosto čitelné. Auto je na cestě tak nějak s vámi. Vyzařuje z něj pozitivní energie. Není to prostě jenom další hloupé, jakože zamračené auto, které svědčí cosi o povaze majitele nebo snad ještě hůře, kopie Alfy s budíky v tubusech a podobnými nesmysly naprosto neodpovídajícími historii značky a ani vzdáleně neodpovídajícími nabízeným výkonům.
Pokud budu mít šanci, zcela jistě ji zvolím znovu. Ten, kdo si pořídí v této třídě něco jiného, je bezpochyby blázen, nebo má problém.

KladyZápory
jízda  
motor  
ergonomie  
  
  





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
1
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
1
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.15
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.8 z 5 (76%)
Hodnoceno: 36x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Reno, 01.10.2015 19:57


Podle toho co vidím, tak se nejvíc prodává 320d. A Guilia s dvoulitrovým dieselem nemůže stát ani milión... prostě musí být třista tisíc pod cenama Audi, BMW, MB a Jaguaru...

PetrT, 01.10.2015 20:25
Reno to máš pravdu, 320d asi jo, ale ne v základu. U BMW (Audi, MB) není problém cenu auta pořádně navýšit příplatkama, to sám víš.
Tak u té vrcholné verze jsou spíš 300t nad konkurencí než pod. Ted jsem si trochu hledal na netu a diesel z Ghibli tam být prý nemá, má to být čtyřválec.
Myslím že ceny nastaví stejné nebo jen o málo nižší. Motory mají lepší než BMW a kvalitu snad uhlídají. Pokud nasadí výrazně nižší ceny hned na začátku už nemůžou nikdy zdražit a nikdy nebudou opravdová konkurence pro zavedené značky.
Reno, 01.10.2015 22:45
Článek na autoforum dnes: 3 vykonove verze dvoulitroveho turbobenzinu plus vrcholný šestiválec, dvoulitrová a třílitrová nafta. Pochybuju, že by vyvíjeli jinou než tu VM Motori, co je v Grand Cherokee a v Ghibli.
Zmulin, 04.06.2016 19:42
Článek sem nečet,ale diskuze mi asi stačí.Jen pár postřehů.Prostornost Alfy plně koresponduje s německou konkurencí.156 má uvnitř stejně málo prostoru,jako např BMW řady 3,nebo A4 z té doby.Naopak tŕeba před spolujezdcem nabízí díky vykrojení více místa na nohy.Kufr je litráží opravdu asi o 20L menší,ale to je měřeno po spodní hranu okna,že.A co si naložíme do sedanu nad tuto linku...?Se 156 2.0JTS SW poslední edice jsem najel cca 200 000 km a jediný,co jí můžu vytknout byla menší výdrž ramen podvozku( naše silnice...) a spotřeba oleje.Ze závad pouze zapalovací cívky Bosch a ty myslim zrovna italský nejsou...
Ad podvozky/platformy: U 156 je to stejná platforma Tipo,jako u stejnojmenného Fiatu například ,u 159 je stejná jako u Vectry a Saab 9-3,u Giulietty to je ještě sdílený s Dodgem a díky větší variabilitě bude sdílená u mnohem více modelů.Je jiná,než u Bravo/Delta.Každopádně to neni zrovna část automobilu,která by měla mít vliv na spolehlivost.
Giuliettu 1.4TB Multiair mám už od začátku výroby a: sedačky opravdu nemaj moc boční vedení ( od faceliftu odstraněno) a vršek řadičky opravdu upadává.Na všechno jsou subdodávky,tak kdoví,kdo to vyrábí(třeba zrovna nějaký Turci v německu).Napodruhý sem pod to kydnul montážní lepidlo a mam klid.Ze závad za 100 kkm zatím "pouze" turbo.To by vydrželo určitě o dost víc,kdyby mi ovšem v autorizáku měnili olej stejně,jako fakturovali...a kabeláž do 5tých dveří jsem za těch 6 let musel opravit teď podruhé.
Alfy 156,159,Giulietta v německým testu jízdní stability vždy porazily veškerou konkurenci a jízdními vlastnostmi opravdu vynikají.Giu je z hlediska kufru uplně stejně velká,jako Golf.Můj motor při 150ti točí 3700,tak nevim,co je na tý převodovce špatně a nabízená dvouspojka taky překonala konkurenci.Navíc servis je mnohem levnější.První garančka mě stála míň,než za Fabii a nedávno rozvody vyšly taky za hubičku,takže opravdu těžko hledám nějaké výrazné mínusy
danet - redakce TipCars, 06.06.2016 09:23


Dobrý den, napište prosím o Vaší Alfě recenzi na TipCars: http://www.tipcars.com/#vlozit-zkusenost Budeme potěšeni
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů