Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Alfa Romeo 33 z roku 1991 - vtip nebo výhodná koupě?

Recenze uživatelů
Luboš Novotný (22) - Královéhradecký kraj | 02.10.2008
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Alfa Romeo 33 1.4 IE-L | foto: Luboš Novotný
Když jsem začátkem roku 2006 sháněl nějaký sportovní hatchback, s malou spotřebou a slušnou dynamikou motoru, napadla mě Alfa Romeo 33.
Značka:Alfa Romeo
Model:33
Typ:1.4 IE-L
Karoserie:hatchback
Obsah motoru:1351
Palivo:benzín
Rok výroby:1991
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:82 000
Najeto km nyní:122 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:2 roky
Průměrná spotřeba:6 - 8 l/100 km
Poruchy:Občas nejde topení, horší brzdy a zlobí elektrika, odhcází synchron na '2', někdy motor za studena pocukává.
Předchozí vozidlo:Alfa Romeo 155
A tak jsem začal objíždět bazary u nás v kraji, ale na moc kousků jsem nenarazil. A když ano, tak ve velice špatném stavu.

Vlastníte vůz značky Alfa Romeo? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE!

Měl jsem hlavně obavy, abych se nenapálil jako při koupi '155'. Nakonec jsem se přes známého dostal ke člověku, který vozí slušné ojetiny z Německa, tak jsem mu sdělil, co bych si tak přál. A za dva týdny už přede mnou stála docela slušná '33' na originálních hliníkových discích a provokovala mě oslnivou červenou barvou. :-)
Tak jsem zaplatil a odjel. Hned při cestě domů jsem vyškolil několik mladíků s vozy jiné značky. Uchvátilo mě, jak 1.4 dovede pěkně zrychlovat a zabírá už odspodu, ale po překročení hranice 4 000 ot. začíná koncert. Také jsem ocenil její dobré zpřevodování, což mi umožnuje dosáhnout 100 km/h za 7,5 s za použití dvou převodových stupňů. Předjíždět favority, felicie a octavie je potom fakt pocit k nezaplacení, ale kdo nemá 'CUORE SPORTIVO', tak to asi moc neposoudí.
Také oceňuji, že omezovače otáček se montovaly až do jedněch z posledních '33', tudíž ta moje ho nemá a můžu ji na volnoběh vytáčet až na 8 000 ot. Za zmínku stojí také výborná reakce plynového pedálu na jakékoliv přidání, naopak slabinou jsou brzdy, ale pořádné kotouče od bremba to vyřeší.
Podvozek a řízení je také vynikající, jízda po klikatých cestách je pak velice pěkný požitek. V elektronice alfa trošku tápe, ale když se nechá udělat komplet nová, tak je to bez problému. Odcházejí hlavně spínací skříňky a elektrické stahování předních oken. Bolístkou je také častá koroze kolem víčka nádrže, kvůli špatně vyřešenému přívodu paliva do nádrže. Jelikož je nádrž uložena v podlaze, palivo tam proudí přes jakousi hadici, která je uchycena na hrdlu nádrže.
Jízdní komfort je v celku dobrý, není problém jet s Alfou Romeo 33 nějakou delší trasu. Sedačky jsou už docela anatomicky vytvarované, akorát velký volant je trochu nevýhodou, ale naštěstí je výškově stavitelný.
Co se spolehlivosti týče, ještě nikdy mě alfa nenechala ve štychu. A když něco selhalo, podařilo se mi to vyřešit na místě. S alfou jsem byl nejdál v Chorvatsku a celou cestu bez problémů.
Další věc, která stojí za zmínku, je spotřeba. Pohybuje se od 6 do 7 litrů na 100 kilometrů, přijde na to, jak těžkou máte nohu a jestli 'pocukáváte' někde po městě, nebo jezdíte každý den 60 kilometrů. Do města alfu vůbec nedoporučuji, 'pocukávání' po metrech přes spojku v kolonách jí vůbec nedělá dobře, s alfou se musí prostě 'jezdit'.
Na závěr můžu napsat, že kdo o tomhle autě uvažuje, tak ať ho koupí a neposlouchá nějaké 'škodovkáře', kteří tiše závidějí a nevědí, o čem tohle auto je.
KladyZápory
dynamika motoru slabé brzdy
sportovní design nedomyšlená elektronika
zavazadelník koroze kolem víčka nádrže
ovladatelnost  
motory boxer  





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
3
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
2
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? asi ano

Hodnocení
Brzdy
4
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
3
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
2
Výhled z vozu
4
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.79
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Kylie, 03.10.2008 23:26
Motorkám moc nerozumím, ale čistě teoreticky silná motorka je proti autu vždy ve výhodě. Konkrétní údaje o Bristol Fighter T nejsou příliš k dosažení, ale Veyron úspěšně "prohání" (aby také ne, je stavěn "na jízdu" NE "na image"). Ono rozdíl v koeficientu aerodynamického odporu 0,27 a 0,39 je opravdu véééélký.
To s tou rychlostí 430 km/h není nesmysl, ale v sériových vozech je "omezovač", takže ani 400 km/h nejedete (a právě TAKOVÉTO nesmysly lidi zajímají). To podstatné je, že když budete Bugatti Veyron na německé dálnici řídit, já s Buřtíkem vás (každý ve svém Bristol Fighter T) dojedeme a nebude to o autě a jen a jen o řidiči, kdo z nás nejrychlejší bude - jisté je, že nám doma v pokladničce ještě na koupi třetího Bristolu zbyde - o tolik je "horší" Veyron dratží. Takže s tou cenou je to takové ... diskutabilní.
PS: Kdo měl možnost vyzkoušet (a najít - i v německu - vhodnou dálnici je VELMI VELMI VELMI těžké - a stále těžší) rychlost NAD 250 km/h ví že i to je velmi rychle a HLAVNĚ pak každých 10 km/h nahoru je jak 50 v "běžných" rychlostech (a 300 km/h už zvládají jen ti naprosto nejlepší - a chce to i štěstí na ideální podmínky). Takže 430 km/h je sice krásná hodnota, ale opravdu nesmyslná - ale vše co motor zvládá předtím - TO je okouzlující
Bohužel nmám příjmy ani na Maserati (Quattroporte minulé generace jsem "malinko" zvažovala - tedy zánovní - u tohoto vozu cena jak šílená dolů letí, ale strach z finančních nákladů a "rozum" nakonec "zvítězily") ani na "ručně šité boty" Aston - ale když .... tak Bristol Fighter opravdu vyzkoušet půjdu a vážně zvažovat budu! Nějakých 80% všech kdy prodaných Bristolů je ještě v provozu - tak že bych pro tento život "vyřešeno" měla...). V česku to neradno říkat, ale takové Gallardo za hranicemi NENí až tak exkluzivní zboží, jak by si zde asi kdekdo myslel (chci tím říci, že si ho kupují i "normální" lidé - dokonce osobně jednoho znám).
PS: Máte pravdu, v česku snad Bristol ani zamykat netřeba, to mi spíše Octavii ukradnou
Kylie, 04.10.2008 13:50
Alfa Romeo "vzít za srdce" uměla a stále umí, ale tahle bajka o "nadzvukovém" 1.4 motoru je HODNĚ přehnaná.
PS: Před lety jsem v Alfa 147 3.2 V6 24V GTA seděla a volantu se držela a přemýšlela a "atmosféru dýchala" a "rozum" na 110% donutit fungovat musela, jen abych si jí NEkoupila - TAK se mi líbila..
pett24, 05.10.2008 12:45
Ty jsi taková divočačka??? Tahle gta má z 0-100 za 6.7,což je mazec. To zrychlení,co se píše v článku má tak punto 1.4 turbo
pett24, 05.10.2008 12:56
Tak jsem se o půl sekundy seknul,ona má dokonce 6.2,senzace!!! http://www.cuoresportivo.net/index.php?link=cuore-modely-zrychleni
Kylie, 06.10.2008 02:10
Děkuji za "divošku", ale v autě se držím "při zemi", přebytky energie si nechávám na jiné činnosti
PS: Ale ta alfička moc sympatická byla a i přes určité (oprávněné) výtky a připomínky se mi i brekekáč (to mám připravené, kdybych si jí třeba kopila) Alfa Brera líbí..
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů