Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Alfa Romeo 166

Poradna
Martin Vaculík | 24.11.2005
foto: TipCars.com
Uvažuji o koupi ojetého vozu cca do 250 000,- Co se designu týče, tak mi do oka nejvíce padla Alfa Romeo 166. Mám však strach z pověstné poruchovosti Alf. Můžete mi sdělit svůj názor, po případě jakou motorizaci by jste doporučil.
Dotaz

Dobrý den,
chtěl jsem Vás požádat o radu ohledně Alfy Romeo 166. Uvažuji o koupi ojetého vozu cca do 250 000,- a právě Alfa mi padla nejvíce do oka hlavně co se designu týče. Mám však strach z pověstné poruchovosti Alf. Můžete mi sdělit svůj názor, po případě jakou motorizaci by jste doporučil (nejde mi ani tak o spotřebu nebo povinné ručení, ale o spolehlivost) 2,0 TS, 2,5 V6 24V, 3,0 V6 24V nebo 2,4 JTD?

Děkuji za odpověď.

Libor Kysela


Odpověď

Alfa Romeo 166 nabízí od pohledu hodně muziky za málo peněz, v tom tkví její přitažlivost. Vždy je však potřeba počítat s následnými náklady. Určitě vás neminou přední ramena horní i dolní, to samé co u modelu 156, akorát opotřebení umocněno vyšší hmotností.

Zadní náprava je zajímavost – hliníkové nezávislé závěsy velmi podobné těm z modelu AR Spider/GTV. Ty také trpí a vše je drahé.

Výkon šestiválcových verzí využívejte při rozjezdu velmi s rozumem. Spojka je totiž směšně malá a velmi rychle jí zničíte.

Vadí mi také nedostatek místa nad hlavou a tzv. opičí poloha za volantem, který držíte nataženýma rukama. Též místa vzadu není tolik, kolik byste od limuzíny vyšší střední třídy čekali. V otázce prostornosti vpředu zde nepociťuji žádné výhody oproti AR 156.

Ač jsem u šestiválců varoval před rychlým opotřebením spojky, tak právě ony asi jsou tou nejlepší volbou. Dvoulitrový Twin Spark by stačil, ale má obecně známé sklony k zadírání.

Šestiválce mají krásný zvuk, skvělý zátah, ale nikterak nízkou spotřebu. Pod 12 l/100 km se dostanete jen málokdy. Nikdy neprotáčejte kola na místě, zvláště ne s řízením v rejdu. Konstrukční chyba spoje satelitu diferenciálu a jeho čepu se u alfy táhne celá léta. Satelit se pak může uvolnit, spadne a udělá z převodovky hromadu šrotu.

Motor 2,4 JTD je dobrá volba, avšak se všemi riziky common-railu první generace. Dnes již jsou to rizika vcelku únosná (tekoucí pumpa, vadné vstřikovače). I na JTD odcházejí váhy vzduchu či zatuhávají naklápěcí lopatky turba, jako na TDI od VW. Pokud se při záběru spojky ozývá rachot, tak je rozpadlý tlumič torzních kmitů v setrvačníku (dvouhmotový setrvačník), ten stojí strašné peníze (myslím 20 tisíc Kč).

Slabinou modelu jsou brzdy, které se kroutí a vadnou.

Ale Alfa Romeo je srdeční záležitost, a tak Vám jí stejně asi nevymluvím. Snad jen tolik, že prostornější a podobně vybavená Lancia Kappa je mechanicky robustnější (ne 2,0i 16V Turbo).

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Honza, 03.03.2006 01:37
Mimochodem.....brzdit se taky musí umět. Např. ve 24h Lemans taky piloti brzdí před zatáčkou 2x, aby měli brzdy v pauze (stačí i 0,5s) čas se ocladit. Kdo tohle neumí, budou se mu holt brzdy vlnit, nebo si připlatí cca 14000,- za brzdový kit Brembo (2 kotouče a vše potřebné) a dozadu si hodí původní brzdy z přední nápravy......pak nejenže zastaví na fleku, ale brzdy i vydrží.
soni, 26.12.2008 20:43
je to moc krasny vuz ale bojim se ho, pred tim se mel 155,1,7ts. a mel jsem ji moc rad a byl jsem nani pysnej byl to mazel az do pr......
a oprav bylo pozehnaně snad tolik ze uz to bylo novy auto.
ale byla stařička 1994.ted mam nissana almery tino 1.8 nejede
zere,naklanise.vzatačkach a připředjíždění vzpomínam na alfu.
chci ji znova. porad te mě kdo jí ma jestli je spokojen sní,tady poradně
vidím same zapory.velice mě to auto přitahuje jak moje předešla 155.
bojím se aby se historie neopakovala.
Etodd, 02.04.2009 11:04
Už asi rok mam alfu 155 2,5 V6. je to to nej! v čem se se kdy svezl. Bohužel jsem ji pořídil asi po 10ti lidech, takže je už dost zhuntovaná. Ale stejně na to jak se k ní chovali, pořád jezdí skvěle, měnila se spojka, leje benzín a mění se přední sjeté pneu...jakou ta má sílu, nádhernej zvuk a jaký je na ní pohled...do každýho ojetýho se investuje, nelituju ...jezdím pořád, ráno nemůžu dospat..ahhhh) Až odejde...jdu do 166-ky.
mibfox_novy, 12.06.2010 09:24
Hm a proc bych mel jezdit extra opatrne jako duchodce a 2x brzdit v zatacce, kdyz existuji auta se kterymi se da jezdit normalne ?
To je proste AR, sunt co nevydrzi ani 20tis bez investic.
Mozna jedna z milionu vydrzi.
Jupííí, 07.05.2017 18:29
Mám starší 166, 2,0TS. a pokud se o alfu staráš jak máš, nemá záludné závady. Samozřejmě potřebuje servis jako každé jiné auto. A s ND je to dnes již tak, že se dají koupit za velmi rozumné peníze, tedy horní rameno za 700 Kč, ventilátor za 3500,- tlumiče po 1000,- silentbloky zadní nápravy za 300,- atd. mimochodem do zadní nápravy pasují silentbloky z MB C...... chce to jen zkušenosti a trochu guglovat a nechat si poradit od členů Alfaklubu! A jinak řízení Alfy je takové veselé a hravé!
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů