Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Alfa Romeo 159 Sportwagon Q4, 2,4 JTD - srdcem na čtvrtou

Testy
Petr Šikl | 29.10.2007
dalších 21 fotek
foto: Karel Směšný
Byla krásná, přitažlivá, smyslná a pekelně divoká. Dokázala vykouzlit usměv na tváři, rozdávala radost plnými doušky a hravě rozbušila srdíčko každému kdo ji stačil zahlédnout. Pokušení okusit její půvab neznalo mezí a já ji neustále svíral v rukou a zažíval pocity rozkoše... Bohužel jen týden...

Z prvních řádků si musíte myslet, že jsem si splet motoristický server s nějakým mužským portálem. A nespletl. Skutečně netradiční úvodní řádky jsou na místě. Vzápětí vysvětlím proč. Týdenním redakčním testem totiž prošla automobilová žena ze slunné Itálie. A byla to pořádná krasavice. Řeč bude o Alfě Romeo 159 Sportwagon Q4. Italský design má několik velikánů a často se přibližuje umění přírodě (vykouzlit krásnou ženu). Alfa Romeo 159 je sama o sobě vymazlený kousek. A v provedení Sportwagon je ještě více vyzývavější.

Karoserie: láska na první pohled

Mé setkání se "stopadesátdevítkou" má pokaždé stejný scénář. Již z dálky mě její zevnějšek fascinuje. Pořád a dokola. S každým blížícím se krokem k ní se dostávám do tranzu. Srdce chvíli stávkuje, chvíli buší jako o život. Fascinující křivky a línie téměř dokonalé karoserie nemají v mých očích chybu. Nástupkyně stopadesátšestky dostala atraktivnější kabát s výraznějším designem.

Jemně mračící se příď vyžene z cesty každého kdo ji přijde pod kola, nezaměnitelnost předních partií opět umocňuje odsunutí poznávací značky pod levý světlomet. Sportovní vypracovanou postavu tiše obdivuji i z profilu, i když je pravdou, že dravá klínovitá šikmost jemně ustoupila praktičnosti, což bude s povděkem kvitovat každý, kdo tu a tam využívá služeb zavazadlového prostoru. Původní simulaci kupé ustoupily také kliky zadních dveří, už nejsou rafinovaně schovány do sloupků, ale podtrhují boční prolisovou linku. A přimhouřené oči na zádi provokují mužské pokolení stejně, jako tajemná cizinka sedící o samotě v nočním baru a čekající, kdo první podlehne a nabídne nejdražší drink z nabídky.

Interiér: stísněný, ale originální

Pokud čekáte, že uvnitř Alfy se odehrála stejná mezigenerační změna jako na zevnějšku, jste vedle. Interiér již není tolik členitý a hravé tvary jsou pryč. Palubní deska však doznala razantních změn. Ve 159 nenajdete nekvalitní materiály, natož nebezpečné rohy. Pryč je vrzání a drnčení plastů z první generace. Široká středová konzole odděluje řidiče od spolujezdce po vzoru BMW do dvou tunelů. Za sportovním volantem skvěle padnoucím do rukou naleznete již tradiční kapličku známou z ostatních vozů značky. Na palubní desce můžete sledovat např. plnící tlak turba, instalované autorádio ale neumělo přehrávat formát Mp3, potěšila alespoň zdířka USB připojení. Ještě jedna věc se nám nezdála dokonalá, a sice ovladač zadního stěrače, připadal nám příliš blízko sloupku volantu.

Sedadla se vyznačují dobrým bočním vedením a jejich tvarování předurčuje vůz na dlouhé tratě. Na zadní sedadla se vejdou i vyšší osoby, avšak musí počítat s omezeným místem zejména v oblasti hlavy, kolen a ramen. Celkově mi přišel interiér testované Alfy doslova ušitý na mou míru 178 cm. Hezky obklopen vším potřebným jsem se vydával hrátkám prostřednictvím volantu, pedálů a zejména řadící páky. Někomu však "stísněnost" nemusí vyhovovat a vůz bude považovat za málo prostorný. Nárůst místa ovšem zaznamenal prostor na zavazadla a to o celých 85 litrů na výsledných 445 l. Jeho otevření může proběhnout z interiéru nebo klíčkem z vnějšku.

Motor:

Nabídka pohonných jednotek, tří zážehových a tří vznětových motorů, je shodná se sedanem Alfa 159. Paleta čítá zážehové čtyřválce s přímým vstřikováním benzinu: 1.9 JTS/118 kW (160 k) a 2.2 JTS/136 kW (185 k), vrcholem je 3.2 V6 JTS, šestiválec o výkonu 191 kW (260 k), který se od svých sourozenců liší trvalým pohonem všech kol Q4 s mezinápravovým šnekovým diferenciálem Torsen (Torque Sensing), jenž samočinně rozděluje točivý moment na nápravy podle adhezních podmínek. Ostatní typy, tedy i vznětové čtyřválce 1.9 JTDm, dvouventil 88 kW (120 k) a čtyřventil 110 kW (150 k), stejně jako modulárně odvozený pětiválec 2.4 JTD 20V/147 kW (210 k), mají v základu pohon předních kol. Základem je šestistupňová přímo řazená převodovka.

My jsme měli možnost probudit a provokovat k životu nejsilnější dieselový agregát 2.4 JTD. Dvěstědeset koníků dodávaných na všechna čtyři sedmnáctipalcová kola udělují Alfě velmi slušnou dynamiku což potvrzují hodnoty 8,4 s při zrychlení na stovku a také maximální rychlost 228 km/h. Motor se svým charakterem značně blíží zážehovým jednotkám, velmi tichý, sametový chod, přitom maximum točivého momentu 400 Nm při 1500 ot./min. poskytuje mohutný zátah odspodu. Průvan v nádrži jsme však navzdory silnému agregátu nepocítili, běžná spotřeba se vyšplhala na 7 l, když jsme Italce přitlačili na plynový pedál, šla na po vůli za 8 litrů na 100 km.

Jízdní vlastnosti:

Jízda s přitažlivým kombi jde ruku v ruce s designem, podvozek je sportovně tužší, v zatáčkách jsme pociťovali pouze minimální náklony a v ostře projetých zatáčkách jsme si s radostí zvykali na velmi dobré držení zvolené stopy. Nízká světlá výška ale nekoresponduje s pohonem na všechna čtyři kola - do míst kde byste pohon využili k lehce off-roadovým radovánkám se tak nedostanete. Své opodstatnění má tak tahle čtyřkolka pouze za zhoršených adhezních podmínek na silnici, výbornou službu odvede především v přicházející zimě. K řazení, brzdám a citlivosti řízení nemáme větších připomínek, možná na nižší tuhosti řazení jednotlivých stupňů by se dalo ještě zapracovat, ale testovaný vůz měl najety pouze dva tisíce km.

Bohatá nabídka výbav odpovídá sedanu Alfa 159, přibyly však nové barvy. Všechny úrovně výbavy Progression, Distinctive a Exclusive mají v základu také elektronický stabilizační systém VDC/ASR, který zahrnuje ABS s elektronickým rozdělením brzdné síly, hydraulickým brzdovým asistentem, úpravou točivého momentu motoru MSR a podporou Hill Holder pro rozjezd ve svahu, přičemž nadstandardní funkce VDC/ASR lze vypnout tlačítkem v případě potřeby (sportovní jízda). Základní výbavou jsou také šestice airbagů včetně velkoplošných okenních záclonového typu, systém uvolnění pedálů při kolizi a aktivní opěrky hlavy. Na přání se dodávají kolenní airbagy, větší litá kola (pneu až 235/45 R 18), podélné střešní nosiče, kožené čalounění včetně exkluzivního Poltrona Frau, bi xenonové hlavní světlomety, navigační systém, špičková audioaparatura Bose apod.

Závěr:

Alfa Sportwagon, i když je vozem kombi, nechce uhranout zájemce velikostí zavazadlového prostoru a jeho praktickým využitím. Nabídne vysokou míru jedinečnosti a originality, požitek z jízdy pro dynamicky smýšlející řidiče a také výkonné a moderní motory pod kapotou. Pokud máte rádi závistivé pohledy okolí a při usedání do svého vozu chcete v dálce slyšet tlukot sportovního srdce, pak jste na správné adrese. Tato adresa však neleží v levné čtvrti někde na periferii, cena našeho testovaného vozu byla 1 131 000 Kč.

(+) design

(+) kvalitní provedení interiéru

(+) jízdní vlastnosti

(-) menší úhel otevření dveří

(-) horší výhled

(-) koberečky hrnoucí se pod plynový pedál

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
3
Pružnost motoru
1
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
1
Spotřeba
2
Výhled z vozu
3
Zavazadelník
3
Celkové hodnocení - průměr:
1.86
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4660
Šířka (mm)
1828
Výška (mm)
1417
Rozvor (mm)
2700
Maximální hmotnost (kg)
1680 (1700)
Počet míst (os.)
5
Minimální poloměr otáčení (m)
5,05
Objem zavazadlového prostoru (l)
445
Motor
Typ
Dieselový
Počet válců
5 v řadě
Zdvihový objem (ccm)
2387
Vrtání x zdvih (mm)
82 x 90,4
Kompresní poměr
17:1
Max. výkon kW (k)/ot./min.
154 (210)/4000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
400/1500
Spotřeba
Město
9,4
Mimo město
5,6
Kombinovaná
7,0
CO2 (g/km)
185
Palivová soustava
Palivo
Diesel
Objem nádrže (l)
70
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
8,4
Max. rychlost (km/h)
228
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Převodovka
Manualní
Zavěšení kol
Vpředu
Lichoběžníkové
Vzadu
Typ Multilink
Brzdy
Vpředu
330 x 28 pevné hliníkové třmeny s radiálním uchycením a 4 pístky, průměr 42mm
Vzadu
292 x 22 ventilované kombinované plovoucí třmeny 42mm
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
225/50 R17
Ráfky
17
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 29.10.2007 20:04
Pro tebe? No tak to sorry, ale vem si vlastní a přebal se sám... B-D A aby řeč nestála, kolik jsi toho jako najel s těmi italskými auty, které jsou podle tebe takové šmejdy? A ty mechaniky mi kdyžtak doporuč, třeba se jednou budou hodit. Ale jestli žádné neznáš a s italy jsi nejezdil, tak máš akorát hloupé kecy. A to jsi pak trouba, to se nezlob.
anonym, 29.10.2007 22:15
Alfu 159 SW 2.4 JTD mám 3 měsíce a je to fakt něco neuvěřitelnýho. Předtím jsem měl dvě 156 se kterýma jsem byl docela spokojenej (230 a 200 tisíc km), ale tohle je kvalitativně o třídu výš. Přemejšlel jsem o koupi BMW a Audi, ale po svezení ve všech těchhle autech byla volba zase úplně jasná. Zatím jsem moc spokojenej (zatím cca 10.000 km). Ten pětiválec je opravdu skvělej.
anonym, 29.10.2007 22:19
jo a ještě něco, fakt príma jsou 3 roky nebo 120 tisíc km údržby a servisu zdarma (oleje, filtry, ... rozvoďák).
anonym, 08.11.2007 07:14
jseš ale arogantní debil!!
mník, 08.07.2009 22:11
Vázení motoristé,vlastnil jsem Alfu 164 2l benzín.Koupil jsem ji v Itálii v 1992, 15000 km cca nová v plné výbave.Co dodat,,,fantastické auto,i kdyz moji kamarádi si tukali na hlavu,jeste jednou fantastické auto.Co se týce problémú,sem tam elektrika,ale jinak nic.Svezení..lahudka,spotreba cca 10-11,ale dalo se i za 8.Najel jsem na ni 250 000 km bez problému.V soucasné dobe mám BMW 5 a Toyoty landcruiser,ale Alfa byla Alfa a nikdy na ni nezapomenu.BMW je dobré auto,ale studené a bez radosti,pripadá mi jako úredník na financním urade,pedantní,spolehlivý,pracovitý a odporný.Zdravím vsechny Alfisty a tise jim závidim PS,159 me dostala tak nevím. Prominte nemá cz.klávesnici,
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů