Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Alfa Romeo 156 Sportwagon

Poradna
Martin Vaculík | 18.10.2005
Mám dotaz na vůz Alfa Romeo 156 Sportwagon rok 2000 o obsahu 2,4JTD. Mám o tento vůz zájem, ale s radostí si nechám poradit. Převážně po tech.stránce, jízdní vlastnosti pro delší cestování, časté závady, náhradní díly a servis.

Dotaz

Mám dotaz na vůz Alfa Romeo 156 Sportwagon rok 2000 o obsahu 2,4JTD. Mám o tento vůz zájem, ale s radostí si nechám poradit. Převážně po tech.stránce, jízdní vlastnosti pro delší cestování, časté závady, náhradní díly a servis.

Předem Děkuji

Jarda


Odpověď

Vůz se zavazadlovým prostorem 360 l bych nevnímal jako kombi pro rodinu. Sportwagon od alfy byl spíše věcí stylu, než užitné hodnoty. Silný pětiválcový turbodiesel, to jistě zní lákavě. I zde jsou značná „ale“. Třeba až do roku 2002 byl motor spojen pouze s pětistupňovou převodovkou, vzhledem k jeho potenciálu dost krátkou. Takže při dlouhých cestách po dálnici se citelně přetáčí a spotřeba šplhá vzhůru. Pětiválec napříč také dále omezil rejd předních kol, což je slabina každé AR 156, zde skutečně zásadní. Diesel je také dost těžký likviduje již tak poměrně subtilní přední nápravu. Kryt pod motorem je dost nízko, náchylný na poškození a mění se takřka s každou výměnou oleje.

Technické problémy motoru po čase mohou být drahé – ani tím nemyslíme obligátní váhy vzduchu Bosch, ale turbodmychadla Garret VNT 15, kterým zatuhávají naklápěcí rozváděcí lopakty. A to může vyústit až ve výměnu.

Když již hledáte italské kombi s výhodným poměrem cena/výkon/kompletní výbava, doporučuji vám Lancii Kappa. Je daleko prostornější i mechanicky odolnější.

TIP: OJETINY: Alfa Romeo 156 - Zpátky na výsluní

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Laďa, 22.01.2006 00:45
Dobrý den
Jestli můžu reagovat za první co je to svižná jízda ? Na našich silnicích ?
Jezdím hodně ale svižnou jízdu si vzhledem ke stavu našich silnic, dálnic , sníženému podvozku, přehledu o cenách náhradních dílů a přirozenému soucitu s autem po čem vlastně musí jezdit moc neužívám, ale když už se najde kus slušnýho asfaltu s pár zatáčkama jen málo běžných aut se bude schopný za alfou udržet natož ji předjed. Otázka jestli podvozek a použité materiály odpovídají nebo neodpovídají pojmu cuore sportivo je u nafťáku naprosto bezpředmětná u benzínu jsou jízdní vlastnosti a podvozek v základu na velmi slušné úrovni, v originál snížené verzi sport vinikající, kompletní sportovní sníženej podvozek KW (tlumiče, prožiny) se dá pořídit za cca 18.000,-
Jinak co se týká přihloupě drahé údržby _ kompletní nová ramena na předku horní 1700,- Spodní 4500,- u žádnýho auta jsem ramena ještě neměnil většinou se mění jen silembloky ceny silembloků ramen tedkom z hlavy nevím cca 5000,. kompet ? kompletní sada sport.PU silembloků Powerflex na celý auto vijde na cca 18000,- ale to už je pro nadšence, čepy řízení P,L 418,- stabilizátor 700,- tyč zadního stabil. 560,- přední tlumič 1800,- zadní 2650,- ložisko kola s nábojem předek 1083,- brzd. kotouče přední větrané 1361,- zadní 758,- .Porovnejte třeba s oktavkou nebo Pasatem. Co se týká opotřebení podvozkových částí ve většině případů je přímo úměrné stavu vozovek na kterých se pohybujete a hlavně přizpůsobení jízdy tomuto stavu . Mám zkušenosti s Citroenem a VW a nějak sem si nevšim dvakrát rychlejšího opotřebení u Alfy. To samé platí u homokineťáků na poloosách většinou praskne manžeta .(otázka stokorun) a voda a nečistoty udělají své.
Nejkrásnější je závěr Vašeho příspěvku auto začně žrát olej jak šílený tak ho prodám a hodím to na někoho jiného , už vím po kom nakupuju auta ! Skoro každou alfu sem záhy po nákupu zgenerálkoval a další problémy nebyly . Turbo na 156 je od Garretu což je hodně slušná firma a většinou vydrží podstatně víc než 80000km a mimochodem ,je i ve většině aut která tady s turbem jezdí. Otázka zvýšené spotřeby oleje mohla být způsobena právě poškozeným turbem , prasklými kroužky a pod. (nic z toho se většinou nerozbije samo od sebe) což by neměl být problém hned v začátku diagnostikovat. Ruku na srdce pojmy jako ohřát motor tj. pomalou jízdou dosáhnout provozní teploty olejů, po (svižné) jízdě nechat po zastavení vozu trochu ochladit turbo volnoběhem a pod. Vám moc neříkají.
vlasta, 05.02.2006 20:22
mate pravdu lado,taky mam alfu156 a jsem s ni naprosto spokojenej.pri koupi jsem nechal udelat jen beznou udrzbu jako treba rozvody,brzdy a jinak nic a to si dosyta uzivam jejiho sportovniho potencialu.kdyby lidi nebyly takovy prasata,tak by vedely,ze alfa je super auto.pro vas,ktery nad ni uvazujete,nevahejte a nedbejte rad druhych-s pozdravem alfista
Petr, 25.06.2006 18:05
Mám dataz na koupi vozu Alfa Romeo 156.
Ročně najedu něco kolem 25 000 km. Proto bych chtěl poradit, jaký motor zvolit. Benzínové mají sice vyšší spotřebu, naftovým motorům nesvědčí zimní startování, mají vyšší povinné ručení a při poruše turba se můžou celkem slušně prodražit. Proto bych chtěl znát názor na koupi motoru 1,6TS, 1,8TS, 1,9 JTD a 2,4 JTD. Cenová relace při koupi vozu je 250 000. Popř poraďte jiný vůz za stejnou cenu.
Děkuji
Petr
anonym, 22.07.2007 16:12
nevíte někdo proč mi ta 306 špatně startuje ? po startu to chcytne tak na 3 válce a hulí to bilej dým ,někdy se to chztne samo a někdy po sešlápnutí plynu a pak to jede normálně. vstřikovače jsou v pořádku a potrubí také, motor má najeto 157 tis a v zimě startuje bez problemu. a nikde není vidět že by pídíla nafta. díky.
anonym, 02.07.2008 00:19
Dobry den
Mohl byste mi poradit chtel bych jsi koupit alfu 156 sportyvagon rv.2004 s motorem 1,9jtd jestli mate zkusenosti nebo informace o tom voze byl bych vam vdecny dekiji za odpoved
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů