Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Alfa MiTo QV vs. VW Polo GTI - Emoce proti chladu

Testy
iHNED | 06.06.2011
dalších 6 fotek
foto: km77.com
Porovnali jsme rychlé hatchbacky Alfu MiTo QV a VW Polo GTI. MiTo láká k agresivní jízdě. Polo je německy chladné, ale hodí se k dennímu použití.


Volkswagen se designem striktně drží zajetých kolejí německé odměřenosti.
Původně to byla auta určená do městského provozu. Jenže konstruktéři do nich nasadili malé přeplňované motory s vysokým výkonem. Rázem z nich vyrobili zajímavé hračky na silnici, které svou rychlostí a agilností srazí hřebínek nejednomu majiteli většího vozu. V testu jsme vyzkoušeli, jak k ostrým minihatchbackům přistupují Italové a Němci.
Do souboje proti sobě nastoupily Alfa Romeo MiTo Quadrifoglio Verde (poslední dvě slova znamenají v překladu zelený čtyřlístek) a Volkswagen Polo GTI. Ke sportovnímu pojetí každý z nich přistupuje jinak, přesně podle národnostních stereotypů. Ital je tak především zdobný. Snaží se svými tvary vzbuzovat co nejvíce emocí. Třeba úzkým a špičatým nasávacím otvorem na přídi (kvůli kterému musela poznávací značka jako u všech vozů Alfa Romeo putovat na stranu) navazujícím na výrazný nos na přední kapotě. Krátkou třídveřovou karoserii pak ukončují výrazná kulatá brzdová světla v šedém rámečku. Bohužel, jako nepovedená nálepka vypadá i trojúhelník se znakem zeleného čtyřlístku umístěný nad předními koly.
Zato Polo je jako klasický Volkswagen stále velmi umírněné. Od standardního modelu jej odlišují jen detaily, které ovšem vypadají velmi dobře. Standardní masku chladiče vystřídal voštinový "gril" ohraničený červenou linkou. Světlomety dostaly ozdobné LED pro denní svícení. Vůz pak dotvářejí výrazná sportovní kola a integrovaný střešní spoiler. Polo je na rozdíl od MiTa k dispozici se třemi i pěti dveřmi, což zvyšuje jeho využitelnost. I přes veškeré sportovní úpravy ale Polo působí proti MiTu poněkud chladně.


MiTo má v interiéru horší materiály, milovníky italských aut ale potěší originální popisy přístrojů a budíky s nulou dole.
Nátury obou vozů se projevují i v interiéru. Palubní deska Pola je uhlazená s pečlivě vybranými detaily. Samozřejmostí je přítomnost všech prvků, které známe i z jiných modelů Volkswagenu, nepřekvapí proto ovládání klimatizace nebo dotykové obrazovky autorádia. Trochu na efekt hraje sportovně střižený volant potažený kůží a obšitý červenou nití. Chlubí se chromovými ozdobami a spodní plochou částí věnce, která v takovém voze nemá logické opodstatnění. Velmi se nám však líbily sedačky s kostkovaným čalouněním a pevným bočním vedením.
Alfa nabízí černá vroubkovaná sedadla s logem automobilky na boku. Vedením v zatáčkách se těm v Polu vyrovnají, jsou však trochu tvrdší. Palubní deska je stejná jako v běžném MiTu, příliš se nám nelíbila jen imitace karbonu na velké části jejího povrchu. Po doteku je totiž materiál měkký. Volant dobře padne do ruky, i když má poměrně tlustý střed. Za ním najdeme dobře čitelné ukazatele v italském stylu - při nulové hodnotě směřuje ručička přímo dolů. O atmosféru na palubě se starají i popisky v italštině. Celkové zpracování interiéru je oproti Polu na horší úrovni, plasty vypadají méně hodnotně než v případě německého konkurenta.


Alfa Romeo je typický italský vůz, který sází na atraktivní design.
Vozy mají sice odlišné pojetí, spojuje je ale zvolená pohonná jednotka pod kapotou. Oba totiž vsadily na malý přeplňovaný čtyřválec s objemem 1,4 litru. Alfa Romeo nabízí motor MultiAir, který je schopný produkovat výkon 125 kW (170 koní) a maximum točivého momentu 230 Nm při 2500 otáčkách za minutu. Disponuje navíc funkcí "overboost", která může krátkodobě zvýšit točivý moment až na hodnotu 250 Nm.
Polo je na tom lépe, protože jeho TSI z tak malého objemu "vymáčkne" o deset koní víc (ovšem ve vyšších otáčkách) a poskytne 250 Nm v rozpětí od 2000 do 4500 ot/min. Od žádného z motorů nemůžete čekat sportovní zvukový projev, o něj se tu pokoušejí jen upravené koncovky výfuku.
Alfa má trumf v podobně elektronického systému DNA. Řidič může pomocí kolébkového voliče vedle řadicí páky zvolit jeden z jízdních režimů - All Weather (za špatného počasí), Normal a Dynamic. Rozdíl mezi dvěma posledními je výrazný. Software totiž dokáže omezit zásahy elektronické stabilizace, snížit účinnost posilovače a přemapovat pedál plynu na rychlejší reakci. To má za následek divoké chování MiTa, kdy jen po lehkém přidání plynu sebere všechny síly a vyrazí prudce vpřed. Z nuly na 100 km/h dokáže zrychlit za 7,5 sekundy.
Polo kontruje automatem DSG se sedmi stupni. Díky dvěma spojkám je změna rychlostí blesková, ani pod plným plynem nepřichází znatelná prodleva. Oproti nepřesné manuální šestistupňové převodovce v MiTu tak velmi zpříjemňuje jízdu a řidič se může soustředit více na hledání správné jízdní stopy než na zařazený stupeň. Pokud si ale nechce nechat ujít ani to, může DSG přehodit do manuálního režimu a řadit páčkami pod volantem. Tak jako tak by měl ve sprintu na 100 km/h vyhrát. Trvat mu bude 6,9 sekundy. Polo i Mito měly v testu spotřebu okolo 9 litrů benzinu na 100 km.


Polo můžete dostat ve tří- a pětidveřovém provedení. Placka VW se vyklápí.
Kvůli vysokému výkonu přenášenému na přední kola pomáhá oběma vozům elektronická uzávěra diferenciálu. Díky tomu se ani v jednom případě nesetkáte s "taháním" za volant. Velkou pomoc znamená také při průjezdu zatáčkami. MiTo i Polo se velmi dlouho chovají neutrálně, jistou nedotáčivost jsme zaznamenali až při velmi agresivním zacházení. I když je řízení u MiTa přesnější a dokáže řidiči zprostředkovat více informací, Polo vede podvozkem. Ten je tuhý, ale stále si zachovává schopnost filtrovat množství nepříjemných nerovností, které na silnicích denně potkáte. MiTo je naopak jen tvrdé. Každou díru potrestá prudkou ránou do zad.
I proto je Polo vítězem testu. Sice úkol plní s německou chladností, z celkového hlediska ale dává větší smysl než rozdivočelý Ital. VW totiž klidně můžete využít jako jediné auto do rodiny. Navíc cenově vychází o 90 tisíc korun levněji.

 Alfa Romeo MiTo QVVolkswagen Polo GTI
Motor  
Objem (cm3)13681390
Výkon (kW/k)125/170132/180
Točivý moment (Nm)230 (250 overboost)250
Rozměry  
Délka (mm)40633970
Šířka (mm)17201682
Výška (mm)14461462
Rozvor nápravy (mm)25112468
Ostatní detaily  
Zrychlení (0-100 km/s)7,56,9
Max. rychlost (km/h)219220
Komb. spotřeba (l)6,05,9
Hmotnost (kg)11451269
Převodovka6 rychlostí, manuální7 rychlostí, automatická
Objem kufru (l)270204
Objem palivové nádrže (l)4545
Cena (kč)552 000460 600

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
gablenz, 06.06.2011 19:01
O.K., ale nemusíš psát to ty s velkým T. To vypadá, jako bys mě chtěl sbalit... hahaha.
gablenz, 06.06.2011 19:02
nebo toho krakatiťáka.... asi toho krakatita. Tak ho příště neoslovuj Ty..., stačí mu ty.
Pepe, 06.06.2011 20:17
Mno, ty máš taky dost. Je to machr, proto ta úcta. Původně jsem mu chtěl vykat.
gottak, 07.06.2011 12:01
Kdyz da Medved 4 Mega, tak nevim proc by Pasik nedal aspon 1M.

Apropos: Az budes mit najezdeno v autakach aspon Mega, prijd, dame rec....
petaoldova, 24.03.2012 23:42
A, takový příspěvek může napsat snad jenom primitiv... moje alfa 156 má najeto 300 000km a stále je v super kondici- v dnešní době se kvalitativní rozdíly neuvěřitelně stírají a všechny značky se kazí plus mínus stejně- beztak polovinu dílů mají od stejných dodavatelů, takže nevím co tu melete o rozpadající se alfě při 100 000km
B, bez italů by ste byli všichni v pr...., protože kdo vymyslel common-rail- který VW s velkou slávou začalo používat o15let později? italové, kdo vymyslel původní konstrukci vašich slavných TDI (samozřejmě že ital- TDiD ve fiatu croma) ... a tak by se dalo pokračovat ještě hodně dlouho
C, němci se jednou odvázali, vypustili do světa TSI a minimálně 1.2 a 1,4 se zdají být slušný průser (i v mém okolí se našli již tři 1,4TSI co se po cca 30 000km potupně odporoučely do servisu na odtahovce s motorem K.O.) a musím říct že jsem se hodně škodolibě smála když mi kamarád řekl že VW už nikdy více...
závěr- v dnešní době už je jedno co je to za značku- tedy já si radši koupím zábavnější stylovku než unylý werk=)
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů