Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Alfa Giulietta – první dojmy ze Ženevy

Nové modely
Michal Borský | 09.03.2010
další 4 fotky
foto: Jakub Kruliš
Rozřešení hádanky, která masově vyráběná novinka představená v Ženevě je nejkrásnější, bylo docíleno při návštěvě stánku Alfy Romeo. Nová Giulietta je ve skutečnosti ještě hezčí, než na obrázcích.
Na stáncích všech automobilek se to během novinářských dnů povětšinou jen hemžilo lepými děvami ochotně pózujícími nenasytným fotografům před tím či oním novým modelem. Zatímco někde jejich ladná těla cíleně přikrašlovala méně oduševnělé exponáty, u italské značky měla děvčata co dělat, aby se svým šarmem nové Giuliettě vyrovnala.

Vůz se jménem volně navazujícím na své předchůdce z padesátých resp. sedmdesátých let byl předveden v klasickém rudém odstínu, který jen umocnil estetický zážitek. Design pětidveřového hatchbacku stylově vychází z povedeného retro sporťáku 8C Competizione a potažmo malého Mita. Patrné je to především zepředu, ve světlech přibyly jen LED diody. Zadek auta je se svými širokými světly o něco konvenčnější a spolu s celkovým bočním profilem se více blíží dosluhující stočtyřicetsedmičce. Patrné je to třeba na silnějším C sloupku nebo tradičně maskovaných klikách zadního páru dveří. Hezkým detailem je tradiční zelený čtyřlístek na předních blatnících.

Z interiéru už jsem byl unešený o poznání méně. Prostorové dispozice včetně podprůměrného zavazadelníku jsou velmi podobné předcházejícímu typu 147, zejména místa nad hlavou a před koleny zadních cestujících je stále poskrovnu. Velmi dobrá zůstala sedadla a dle mých zkušeností se stávajícím typem se minimálně opticky o něco zlepšilo dílenské zpracování jednotlivých komponent. Vzhled přístrojovky se ale nebude líbit každému. Zejména v otázce přehlednosti ovládacích prvků byl učiněn spíše krok stranou než-li vpřed, příliš mě neoslovil ani rozměrný dekorativní pás napříč celou palubkou. Příjemně do ruky naopak padne hlavice šaltpáky a také dráhy řazení jsou na první pohled o poznání kratší než u předchůdce. Nad středními výdechy klimatizace přibyl výsuvným multifunkční displej.

Jak se dnes stává železným zvykem, nabídka motorů bude od počátku čítat výhradně přeplňované agregáty. Trojice zážehových sestává z dvou výkonových variant jedna čtyřky (88 a 125 kW) a špičkového 1750 TBi v provedení Quadrifoglio Verde se 173 kW. Jedná se o výkonnější provedení motoru 1,8T, který se nabízí v modelové řadě 159 s výkonem 147 kW. Diesely zastupují motory 1,6 a 2,0 JTDM (77 a 125 kW). Standardem u všech motorů bude manuální šestistupňová převodovka.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
gablenz, 10.03.2010 14:02
To máte holou pravdu. Zvláště když řídíte 1.2 Htp tak by mohly škody být strašné. Ale na druhou stranu bysme se museli vzdát spousty dalších věcí. Motosportu....nebyly by žádné Le Mansy atd....protože by neměl ty auta kdo řídit. Nebyly by filmy s Paulem Newmanem a spol....ono, težko by to mohl hrát někdo , komu by nešlo uvěřit, že je takový i v reálu.....chybělo by nám modly jako James Dean a jeho megakřach v Porsche...takhle by umřel v 72 letech zadušením vařenou kukuřicí z Wallmartku...A jde ještě o to, když na silnici závodí ti, kteří tomu rozumí a mají auta v pořádku....a berou v potaz povrch vozovky, povětrnostní podmínky....atd. V padesáti procentech případů nechám toho pospíchajícího romáka ve svém starém Mamutu klidně předjet...ono, závodit v obci s křivolakými a děravými silničkami opravdu nejde....zase ale na druhou stranu jsem rád, že se mi výkonná auta dostala do rukou až po sedmadvaceti....nevím, nevím, jak by to dopadlo v 18 letech. To jsem ještě naštěstí byl v plném studijním nasazení....a výkonná auta jsem si ledatak prohlížel v časopisech.
koos, 10.03.2010 15:21
Shoda jmen to není. Jsem ten Dusil z časopisu AutoOjetiny. A mimochodem pořád vycházíme. Jen už ne jako samostatný "časák", nýbrž sloučený s Auto-Moto Speciálem. Ten byl dříve novinami, teď je časopisem s mnohem podrobnějšími testy aut. Jinak mě moc těší, že Vám náš časopis něco dal. I pro mě jsou Vámi zmíněné značky posvátné, byť mnohými neprávem opomíjené. Budete-li nás hledat, ptejte se po Auto-Moto Speciálu, jehož součástí jsou právě AutoOjetiny. S pozdarvem Tomáš Dusil.
TOM, 10.03.2010 19:56
No, já myslím, že závody patří právě jen na ty okruhy a do filmů. Na silnici teda ani náhodou. A právě ti co tomu rozumí a mají na to auta, tak na silnici v bežném provozu nikdy závodit nepotřebují a nebudou.
gablenz, 10.03.2010 19:58
A víte že se po tom časopisu už od prosince ptám? A nikdo v budkách i ve větších marketech to více neodebírá!!! Pro všechny už to krachlo! Obešel jsem v Severomoravském kraji vše a konec! Všude mi říkali, že už to neexistuje. Já mám tu první "sloučeninu" Autoojetiny a Auto-moto speciál...myslím s A4 na obálce....a od té doby konec..prošel jsem toho kvanta a všude se dokonce dívali i do počítačů a jediná odpověď byla: vydavatel zkrachoval, už to máme v databázi vymazané......bohužel, je nám líto. Tak co teď? Já to druhé číslo životně potřebuju...je tam AR 159!!!!!!!!!! Dival jsem se i na internetu a v různých databázích je konečná u toho prvního sloučeného čísla. Kdysi mi chodilo upozornění dokonce i na mail...
koos, 10.03.2010 21:41
Váš zájem mě moc těší. Druhé číslo Auto - Moto Speciálu s vloženými ojetinami už skutečně vyšlo. Kromě té 159 je tam ufon Civic (hlavní profil) pak luxusní ojetina Porsche Cayenne, užitkáč Citroen Berlingo, bourák za pár korun VW Passat B3/B4 od Marka Oborníka. No a za jeden plat je fakt kuriozita: BMW 750il E32, čili magický dvanáctiválec (auto je jednoho načšeho kamaráda, který text i velice pěkně napsal). Jmenuje se to Auto-Moto Special a je to únor2010 1/2. Na obálce je černá Insignie a úplně nahoře je malá fotka Citroenu C3 nové generace z profilu. Majitel je teď na dovolené. Až se vrátí, tak se ho zeptám, proč to na severní moravě nikde není. Při nejhorším Vám to můžeme poslat. Dobírka je drahá, ale šlo by to vyřešit tak, že pošlete peníze předem a my Vám to pošlem. Kdyžatk mi sem napište Vaši adresu, nebo jestli nechcete z důvodu diskrétnosti - chápu, tak můžete na můj mail: dusil@autoojetiny.cz a já to předám dál. Snad Vás náš časopis najde. S pozdravem Tomáš Dusil
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů