Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Aleš Loprais: Závodníkem jsem se stal nechtěně

Naše téma
František Mašek | 02.07.2015
foto: autor rozhovoru
Jak se dostal závodník Aleš Loprais (35) k Rallye Dakar? Omylem! Řidičské zkoušky skládal měsíc před prvním závodem.

S Tatrou jste několikrát zvítězil v Rallye Dakar. Jak jste se k závodům dostal?
Prozatím jsem vyhrál jen 8 etap a jedenkrát byl třetí. O první místo v celkovém hodnocení stále usiluji. K závodům kamionů na Dakaru jsem se dostal nechtěně. Vždycky jsem tvrdil, že Dakar v kamionu bych nikdy nejel. Nicméně znáte to, nikdy neříkej nikdy. Dva týdny před startem Dakaru, v době, kdy jezdil můj strýc Karel, mu onemocněl navigátor a jelikož jsem se domluvil anglicky a staral se v týmu o logistiku a přihlášky, posadil jsem se sám na post navigátora kamionu a další rok už jsem startoval jako pilot soutěžní Tatry a dojel si pro svůj první bronz.

Jaký to byl pocit? Nepřekvapilo vás něco při závodech?
Na Dakaru vás vždy něco překvapuje. Je to závod, kerý se v podstatě jede pokaždé úplně jinde a je plný extrémních situací, které přicházejí v náhodných intervalech.

Co vás při těchto extrémních situacích uklidňuje?
Zejména hudba a oblíbená žvýkačka bez cukru, která osvěží, udrží koncentraci, a navíc pečuje o mé zuby.

Je jasné, že s kamionem si rozumíte. Jaké auto ale parkuje u vás doma v garáži?
Porsche Panamera GTS.

A jaká auta jste vlastnil před porsche?
Odmalička jsem blázen do aut. Asi jako každý kluk. Přešel jsem od škodovky, přes italskou vysokootáčkovou alfu až do období offroadů - Mitsubishi Pajero, následně honba za výkonem plně pohonných strojů jako Audi RS6 a nyní Panamera GTS.

Dodržujete při řízení předpisy?
Snažím se, jak to jen jde a jede.

Co vás za volantem nejvíce rozčiluje?
Naschvály, nekoukání se do zrcátek, nefuknční zip, místy nesmyslně omezená rychlost.

V kolika letech jste si udělal řidičský průkaz?
Na motorku a auto, jakmile jsem dovršil minimálního věku, na kamion asi měsíc před prvním závodem.

Boural jste někdy?
V běžném provozu ne, šlo jen o malé drobnosti. Když jsem zažil větší havárii, tak jsem vždy neřídil. Bylo to ale převážně při závodech. Naštěstí to dobře dopadlo.

Za co jste naposledy platil pokutu?
Byla to asi rychlost. Nicméně snad mám plný počet bodů.

Máte nějaký sen, kam byste se jako řidič ještě rád podíval?
Mám rád přímořská letoviska Francie, Itálie nebo Španělska… Projíždět se podél pobřeží s výkonnou zadokolkou jen tak. To je můj sen. Monako, Cannes anebo Seté by bylo hezké.

Vizitka:
-Narodil se 10. ledna 1980 v Olomouci.
-Jeho strýcem je závodník Karel Loprais.
-Oba Lopraisové závody absolvovali na vozech značky Tatra, Aleš do roku 2013 výhradně s motorem V8 Deutz BF8M 1015CP.
-V roce 2007 skončil na Dakaru celkově třetí, v tomto roce také vyhrál v kategorii svoji první etapu – a to 13.
-V roce 2008 zvítězil v závodě Hungarian Baja.
-V roce 2011 zvítězil po penalizaci průběžně vedoucího jezdce vozu Kamaz v Rallye Hedvábná stezka.
-Na Dakaru 2012 se s vítěznou kapotovou verzí vozu pohyboval na předních pozicích, 2× byli druzí, 8. etapu vyhráli a byli průběžně na 2. místě, ale ve spojovacím úseku rychlostní zkoušky 9. etapy, v den Alešových narozenin, účast ukončil mikrospánek a havárie. Hedvábnou stezku 2012 absolvoval poprvé za volantem kamionu jiné značky: červeného MANu holandského týmu s mezinárodní posádkou. Své vítězství však po uvíznutí v rozvodněné řece neobhájil a skončil čtvrtý.
-Na Dakar 2013 se vrátil s vozem Tatra, jelikož nový kapotový vůz by tým nestihl dokončit a řádně vyzkoušet, zachoval mezinárodní posádku (jen mechanika specialistu MAN vystřídal domácí specialista Tatra) a po letech žluté i červenou barvu vozu. Vyhrál v kategorii kamion devátou etapu (ve 2., 7., 11. byl druhý a v 1. a 13. třetí). Do 5. etapy startoval z vedoucí pozice své kategorie, ale po problémech s elektroinstalací, které znamenaly velkou časovou ztrátu a pád průběžně na 8. příčku, dokončil nakonec po finiši celkově na 6. místě kategorii kamionů, a prolomil tak dosavadní smůlu jihoamerického Dakaru – poprvé tam dorazil do cíle.
-Na ročník 2014 se vrátil opět s kapotovou verzí, zkoušenou již na letní Hedvábné stezce, nově tentokrát s motorem R6 Renault v úpravě stáje okruhových tahačů MKR. Pohyboval se na čelních pozicích, v 2. polovině bojoval o 3. příčku celkového pořadí, ale technické problémy v závěru znamenaly ztrátu a opět konečné 6. místo.
-Lopraisova Tatra QUEEN 69 (s motorem Gyrtech Caterpillar, připravované aliance Buggyra - Loprais) nebyla technickým komisařem pro typ použité kabiny a nárazníku připuštěna ke startu dakarské rallye 2015. Stalo se tak tři měsíce před startem. Proto Aleš hledal možnosti řešení a nakonec startoval v kamionu značky MAN připravovaném holandskou stájí VEKA.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů