Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

1 857 Km na jednu nádrž? Stačí se jen trochu snažit

Nové modely
Karel Směšný | 21.08.2012
foto: Mitsubishi
Existují lidé, kteří se během cesty snaží ekonomickou jízdou ušetřit co nejvíce paliva. Říká se jim "hypermilers". Do této skupiny patří i švýcarský řidič Felix Egolf, který je kapitánem švýcarského Airbusu 330/340, a je jedním z nejzkušenějších "hypermilerů" ve Švýcarsku.

Felix Egolf měl od Mitsubishi Švýcarsko jasné zadání výrazně snížit standardní spotřebu paliva (4,8 l / 100 km) za normálních jízdních podmínek a vytvořit tak nový dálkový rekord, přičemž cílem bylo minimálně 1 600 km. V crossoveru Mitsubishi ASX 1.8 DI-D MIVEC 2WD 6MT s pohonem předních kol s výkonem 86 kW / 117 k, točivým momentem 380 Nm, emisemi CO2 127 g / km a s nádrží plnou paliva až po okraj vyrazil Felix Egolf 25. července ze švýcarské centrály Mitsubishi ve městě Härkingen na cestu.

Trasa byla navržena tak, aby zahrnovala všechny podmínky, na které může člověk v každodenním provozu narazit, přičemž vycházela z Härkingenu a pokračovala přes Cham, St Gallen, průsmyk Arlberg, Innsbruck, St Johann, Salzburg, Vídeň, Linz, Braunau, Mnichov, Bregenz a zpět přes St Gallen, Zürich, Cham, Härkingen, Basilej, Moutiers až skončila ve výchozím městě Härkingen.

Většina trasy vedla přes dálniční úseky (74 %), menší část přes komunikace 1. třídy (23 %) a minimum v městském provozu (3 %). Felixi Egolfovi se za 25 hodin jízdy podařilo překonat 1 857 km a dosáhnout spotřeby 3,67 l / 100 km, což je o 23,5% méně než standardní výrobcem uváděná spotřeba (4,8 l / 100 km). Zaznamenaná průměrná rychlost byla 74,1 km / hod a překonané převýšení 8 600 m, přičemž nejnižší bod byl 170 m.n.m. ve Vídni a nejvyšší 1 800 m.n.m. v průsmyku Arlberg.

Felixi Egolfovi se tímto výsledkem podařilo s přehledem překročit cíl stanovený švýcarským importérem Mitsubishi, přičemž během jízdy nevyužíval žádnou speciální techniku na snižování spotřeby paliva, pouze dodržoval některé zásady. Jeho doporučení ostatním řidičům pro dosažení co nejnižší spotřeby je: nespěchejte, využívejte potenciál vznětového motoru při vysokém točivém momentu a včasným řazením převodových stupňů na základě indikátoru na palubním počítači, dodržujte dostatečnou vzdálenost mezi Vámi a vozidlem před Vámi, sundejte nohu z plynu v tom správném okamžiku a nevytáčejte motor do vysokých otáček, na svou cestu si naplánujte dostatek času, abyste nebyli pod tlakem a využívejte moderní technologie jako je automatické zastavení a nastartování motoru AS&G a v neposlední řadě vypněte motor, když stojíte na červené.

A teď se pochlubte - kolik km na jednu nádrž běžně ujedete vy?

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David V, 21.08.2012 15:21
Souhlasím. Podle mě nejzásadnější vliv na spotřebu má plynulá jízda se čtením krajiny a chování ostatních řidičů. Je to jízda jakoby "bez brzd". Nemusí jít nutně o plouživou jízdu, která zdržuje ostatní. Tuhle jsem měl na svém PP, kterému se dá věřit, číslo 8,2 po ujetých cca 800 km a pak jsem si to dovolenou (plně ložený + klima + dálnice + časté předlíždění ploužičů na státní) na Šumavu "zkazil" na konečných 8,5 na celkově ujetých cca 1800 km. Jediné místo, kde vypínám motor, jsou ručně ovládané závory přes přejezd, tam to bývá vždy opravdu na dlouho.
Ale odrovnat startér za třeba 6 tisíc, abych deci na 100 ušetřil se nevyplatí.
Citroenak, 21.08.2012 15:35
Suhlasim s tym a len dodavam, ze jazdit dlhsie cesty len na spotrebu je dost velka zataz aj na psychiku. JA som na mojom dieseli (2.0HDI 66kw) skusal dat jednu nadrz s co najmensou spotrebou. Polovica jazd po meste a polovica okresky a spotrebu som mal 4.6. Ale po tom, co som par krat skoro zaspal za volantom, a spomaloval 20 metrov na rychlosti pred kazdym slimakom na ceste, ma tato jazda uplne prestala bavit, a odvtedy praktizujem uz len plynulu jazdu \\\'bez brzd\\\'. A motor aj rad obcas vytacam. Vysledok- 5-5.5 litra, podla pomeru mesta- medzimesto, ale jazdu si uzivam. A o tom to je.
ivan2, 21.08.2012 17:20
Jezdit na spotřebu může být pro někoho zajímavý, ale stačí silnější provoz a už to kolikrát ani nelze. Lepší je plynulost a řekněme ..neloudavost. Nejlepší by bylo, kdyby každý jezdil tak, aby co nejmíň překážel těm rychlejším a nestresoval ty pomalejší. A ideálka je, že všichni jedou stejně
Kama, 21.08.2012 19:41
Narvat gumy (podle auta) na 3 bary, Dát tam uzká kola, vyhodit rezervu, jet bez zapnutého rádia a klimoši. A samozřejmě jezdit plynule. A jak jde spotřeba dolů
David V, 21.08.2012 21:15
V pytli za autobusem nebo kamionem...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů