Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Opel Signum a kvalita značky Opel

Poradna
Marek Oborník | 18.09.2007
dalších 8 fotek
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den,

již dlouhou dobu sleduji Opel Signum. Je to krasavec. Uvažuji o jeho koupi, ale stále se nemohu zbavit pocitu, že je to právě OPEL. Potřeboval bych nějakou radu, proto se obracím na Vás.

 

Děkuji.
 

S pozdravem

Žíla Pavel


Odpověď

Ještě než se dostaneme k samotnému vozu, rád bych se zastavil u části, v níž píšete „že je to právě Opel“. Pokud máte na mysli image značky jako takové či obavy o kvalitu, pak je potřeba říct, že negativní řeči o této značce mají svůj prapůvod v jistém období, kdy měl Opel s kvalitou skutečně problémy. Karoserie hnily jako o závod, elektrika si stavěla hlavu, rozvody motoru nedržely. Některé kusy byly přímo uvedením Murphyho zákonů do praxe, jiné naopak fungovaly roky bez problémů. Rozptyl v kvalitě byl nevídaný. V naší zemi situaci ještě dále dramatizoval neseriózní a nekompetentní přístup některých tuzemských značkových servisů, což ke své velké škodě nedokázal dovozce značky dostatečně pohlídat. Dnes je to už navždy uzavřená kapitola, nicméně důvěra řady poškozených zákazníků byla navždy ztracena. Jak už to tak bývá, útrapy majitelů se šířily rychlostí blesku, později na sebe tradičně nabalily i pořádnou nůši pohádek typu „jedna paní povídala“. Naštěstí značka sama pochopila, že něco není v pořádku a zasadila se důslednou kontrolu výrobků i dodavatelů, takže poslední roky je kvalita i spolehlivost těchto vozů již lehce nadprůměrná, navíc se stoupající tendencí. Větších kvalitativních výkyvů stejně nezůstala ušetřena snad žádná evropská značka, ale jen některé mají to „štěstí“ být donekonečna rozmazávány ještě v době, kdy kvalita výrobků již dosáhne velmi dobrého standardu.. Druhým extrémem jsou případy, že přehnaně dobrá pověst setrvačností dobíhá ještě hodně dlouho poté, co značka prokazatelně o kvalitu přišla (toto se ovšem netýká opelu). Že se Opel skutečně vzpamatoval dokazují i výsledky renomovaných organizací, zabývajících se monitoringem výsledků z technických kontrol a asistenčních služeb, či spokojenosti zákazníků.

Signum je pouze svéráznou karosářskou variantou vectry, takže je s ní po mechanické stránce prakticky shodný. Hlavní zajímavostí je dvojice samostatně nastavitelných zadních sedadel, díky kterým však lze označit vůz za čtyřmístný, protože multifunkční loketní opěra si na sedadlo pro pátého cestujícího jenom hraje. Pro čtveřici je komfortu i prostoru více než nadprůměrně. Signum má velice dobré jízdní vlastnosti. Největší podíl na tom má nezvykle velký rozvor náprav 2830 mm (tedy stejně jako Vectra Caravan), krátký zadní převis, i samotné odladění podvozku. V zatáčkách se chová naprosto bezpečně a předvídatelně, jízda má svůj klid i ve vysokých rychlostech, limity podvozku jsou vysoko a ještě nad nimi bdí sérově dodávané ESP. Zázrakem je, že neutrpěl komfort odpružení dokonce i na 17´´ discích, dodávaných k některým výbavám standardně, i když ty o palec menší jsou na tom pochopitelně ještě lépe. S velikostí rozvoru pak souvisí i průměr otáčení, který je skutečně dost velký (obrysový odhadem 12 metrů). Kdo často cestuje v plném obsazení a vozí s sebou polovinu chalupy v zavazadlech, ten nechť raději zvolí vectru caravan, která takovým potřebám vyhoví lépe. Z Vašeho dotazu není jasné o jakou motorizaci máte zájem, snad bych se pokusil rozmluvit jinak velmi lákavý 3.0 V6 CDTI (též Saab 9-5, Renault Vel Satis, Espace), který za relativně krátkou dobu své „kariéry“ stačil spotřebovat poněkud větší množství turbodmychadel, má tendence se přidírat i při dostatku oleje (poškození kluzné vrstvy ve válcích), objevily se problémy s řízením motoru, vstřikováním… Motor má šílenou hmotnost a není ani úsporný, takže je velká šance, že se s touto motorizací nejrychleji zbavíte financí. Jak už bylo zmíněno, mechanicky se jedná v podstatě o typ Vectra C, takže výčet silných i slabých stránek, stejně jako seznam potencionálních závad je prakticky shodný. Recenzi ojetiny Opel Vectra C naleznete zde na TipCars.

Hodnocení článku
2.8 z 5 (56%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 18.09.2007 16:30
Už jsem se lek, že nenapíše žádnej obchodní zástupce GM
anonym, 18.09.2007 16:36
Mě je úplně jedno od koho pochází motor v autě. Platíme abychom jezdili a ne aby mi nám někdo zdůvodňoval proč to tak není.
anonym, 19.09.2007 09:08
Stejne tak muzete nadavat na Saab, ktery mel uplne stejne dieselove motory, pripadne na Renault, ktery ho take vyuzival. Proste snaha nahradit chybejici dieselovy sestivalec v nabidce vypujcenym motorem od Isuzu nebyla uplne nejlepsi napad z pohledu zakazniku.
Pavel_Ol, 19.09.2007 22:38
Od března letošního rokuvlastním Opel Signum 2.2DTI 16V z roku 2003 s motorem Y... /od Isuzu/ a jsem s ním zatím spokojen. Najel jsem už 20.000 km a jediná závada se projevila ihned po koupi - vadná klapka v turbu. Tato naštěstí spadala do skrytých závad, takže mi byla servisem bezplatně odstraněna. Jinak servisní interval /výměna oleje,.../ je 50.000 km nebo dva roky, což mi tak kilometrově vyjde. Za servisku jsem zaplatil kolem 6.000 Kč. Dočetl jsem se, že u těchto vozů hodně korodují zadní díly výfuku, mám vzadu výfuk od irmscheru, tak doufám ještě nějakou dobu vydrží. Jenom na našich dálnicích mi trochu vadí vyšší hlučnost 17" širokých pneumatik. V porovnání s Maďarskými silnicemi 1. a 2. třídy jsou však naše dálnice oraniště. Taky jsem zatím viděl víc Signumů v Maďarsku než u nás. Jinak je to auto maximálně pohodlné a pro delší cesty slušně vybavené. Jen by mě zajímalo, jestli je normální, že po natankování nejde zapnout delší chvíli tempomat, jestli to souvisí s přepočítáváním palubním počítačem nebo je to nějaká závada. S tím se však dá bez problému žít. Je to můj druhý Opel a zatím si na tuto značku nemůžu ztěžovat.
anonym, 13.05.2008 20:26
Sice teprve měsíc máme Signum 2,2DTI, koupeno v bazaru, najeto 210.000, tak uvidíme, jestli se ukáže nějaká porucha. Ale momentálně opravdu maximální spokojenost, je radost s tím autem jezdit, zatím najeto 2000 km, průměrná spotřeba dle počítače 6,2 l, i na tankování to tak nějak vychází. Já mohu jen doporučit, vždy jsem myslel, že je pro mě pohodlný jen VW Transporter, ale teď vím, že to není pravda. Zatím max spokojenost !
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů