Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Audi S8: Dokonale utajené schopnosti

Nové modely
iHNED | 07.04.2014
Model S8 je nejrychlejší variantou top manažerského sedanu Audi A8. Automobilka na něm předvádí své nejnovější techno­logie, které ještě před pár lety patřily mezi sci-fi. Přitom ale nabídne nenápadný design, který umožní majiteli, aby splynul s davem. Auto je ovšem nej­vhodnější na německou dálnici. Jak obstojí v českých podmínkách?

Minulá generace Audi S8 používala desetiválec podobný tomu, který se objevil třeba pod kapotou Lamborghini Gallardo. Doba ale pokročila, trendem je zmenšování objemu a přidávání přeplňování. Chytli se ho i inženýři z Ingolstadtu a nové Audi S8 dostalo čtyřlitrový V8 přeplňovaný dvěma turbodmychadly. To má za následek výkon 510 koní, kterým se opět tato luxusní limuzína rovná supersportovním vozům. Aby jednotka šetřila palivo, umí v případě malého využití odpojit čtyři válce. Řidič z kabiny nic nepozná, systém by měl ale šetřit palivo. Ekonom v průměru naměřil 14 litrů benzínu na 100 kilometrů, s klidnou nohou se dá jezdit o dva litry méně, se sportovní náladou pak spotřeba šplhá ke dvacítce.

Jenže Audi S8 rozhodně není pro někoho, kdo by chtěl šetřit. Vždyť se základní cenou začíná jen něco málo pod třemi miliony korun, částka za konkrétní testovaný model se vyšplhala až na 3,8 milionu korun. I u špičkového modelu je totiž třeba zatrhat celou řadu výbavy. Připlácelo se například za rozměrné keramické brzdy, které vyjdou na čtvrt milionu. Jejich síla je ale k zastavení více než dvě tuny těžkého vozu zapotřebí. Naopak třeba futuristická světla Matrix LED jsou součástí základní ceny. Díky kameře jejich systém dokáže rozpoznat auto nebo chodce a vykrýt ho tak, že auto osvětluje celou okolní plochu kromě zmíněného objektu. Tím zamezí oslnění ostatních účastníků provozu, ale zároveň nepřipraví vlastního řidiče o přehled. Nutno podotknout, že světlo z Matrix LED je velmi čiré, silné a proniká dobře do dálky.

Audi S8 je stavěné na dlouhé přesuny, třeba mezi obchodními jednáními. Odpovídá tomu patřičně luxusní výbava na palubě. Špičková kůže s perforací pro vyhřívání a chlazení tu dělá společnost dekorům vyrobeným z uhlíkového vlákna. Na palubní desku patří klasické ručičkové hodinky, ale i velký displej multimédií a navigace. Adresu lze zadávat i pomocí "kreslení" tvaru jednotlivých písmen prstem na malý touchpad. Díky automatické klimatizaci obsluhující čtyři zóny, pohodlným sedačkám s masážní funkcí nebo adaptivnímu tempomatu je téměř zaručeno, že po dlouhé jízdě nevystoupí posádka z vozu unavená.

Naopak, mohla by se potěšit i trochou adrenalinu. Výkonný motor totiž svoji sílu přenáší přes osmistupňovou automatickou převodovku na všechna čtyři kola. Systém quattro rozděluje přísun síly mezi nápravy ve stálém poměru 40 : 60. Reakce motoru, řízení nebo tuhost tlumičů se dá nastavit v několika krocích, stejně tak lze zvolit sportovní nebo manuální režim automatické převodovky. V každém případě ale na sešlápnutí plynu reaguje jednotka zběsilou akcelerací. Maximum točivého momentu 650 Nm nastupuje při 1 700 otáčkách a drží se přes celé spektrum, aby ho při 6 000 ot./min vystřídal vrcholný výkon. Díky tomu sedan dokáže překonat stokilometrovou rychlost za 4,2 sekundy, čímž o desetinu poráží i supersportovní Audi R8 V8 a vyrovná se i dalším sportovním vozům. Rozdíl je jen v tom, že ho jako každý správný německý manažerský vůz zastaví omezovač při 250 km/h. Jinak by S8 bylo schopné zrychlovat ještě dál. Svoji sílu předvádí stejně dobře při 50, 130 i 200 km/h. Je jí neustále mnoho.

Audi S8 je na rovné silnici perfektní, problém ale přichází v zatáčkách. Přes pohon všech kol se při ostřejším zacházení dostavuje nedotáčivost. Krátký převod řízení pomáhá s ukočírováním takové neposedné hmoty, ale posilovač je až příliš silný a nevzbuzuje v řidiči potřebnou jistotu. Navíc s šířkou velmi se blížící dvěma metrům jsou pro ně některé české okresky prostě malé.

Ačkoli je ve službách S8 velmi silný motor, do kabiny příliš jeho lomozu neproniká, jako by auto ani nechtělo řidiče povzbudit ke sportovní jízdě. Je to dáno precizním odhlučněním, o které se stará jednak aktivní uložení motoru, jednak systém na vyrušení hluku. Ten monitoruje kabinu a v případě potřeby přes reproduktory dovnitř vypustí zvukové vlny, které hluk vyruší. Díky takovému odtržení od reality může řidič uhánět vysoce nelegální rychlostí, aniž by si toho nějak všímal. Ale možná to je kouzlem Audi S8. Je neobyčejně rychlé, ale jen tak mimochodem. Navíc je komfortní a designem zapadá mezi ostatní vozy značky, díky čemuž nevyčnívá. Jde tedy o ideální auto na německé dálnice, v Česku ale tak snadno obhajitelné není.

Tabulka technických parametrů: Audi S8

Motor: přeplňovaný zážehový osmiválec
Objem: 3993 ccm
Výkon: 510 k
Toč. moment: 650 Nm
Zrychlení 0-100 km/h: 4,2 s
Max. rychlost: 250 km/h
Komb. spotřeba:
10,1 l/100 km
Rozměry: 5146 x 1949 x 1458 mm
Cena: 2 979 900 korun bez DPH

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů