Dobrý večer všem,
tak jako mnozí jiní bych i já rád požádal o radu zkušenější motoristy. Vybírám pro rodinu se dvěmi dětmi (třetí snad brzy) a občasným vozením i našich tchýní, suma sumárum, pravidelní 4 pasažéři, 2-3 občasní, leč nelze je opominout. Roční nájezd a styl tak nějak klasika, cca 20k, po městě i delší trasy, standartní vzdálenost 40 km tam a 40 km zpět, občas větší rodinné dovolené, tedy na rozhraní nafty a benzínu, ten bych asi preferoval více, v naftě je však více nabídek. Cenově do 150 000, což jsem původně považoval za slušnou částku, ale už je mi jasné, že to zas takové terno není. Nejsem motorista, auto je pro mě jen dopravní prostředek a je mi v podstatě jedno, jak vypadá, nicméně nejsem z kamene a určité antipatie občas také nastanou.
Ležím ve výběru už poměrně dlouho a přijde mi, že jsem snad více zmaten, než na začátku, poprosil bych Vás tedy o vyjádření k mým favoritům, zda nejsem úplně mimo, co od nich čekat a případně navrhnout motory.. No budu rád za každou radu.
Původně jsem chtěl cílit hledání na Ford Galaxy (novější generace) nebo S-max, s Galaxy jsem jeden čas jezdil a to auto jsem měl dost rád. Bohužel jsem usoudil, že za 150k koupím spíš šunku a bude mě stát spoustu úsilí a peněz dát auto do pořádku...
Takže mám takovéto (mě známé) možnosti..
1) Starší typ Fordu Galaxy, motor asi 2,3 benzin
, za cenu cca 80-90k a pak do něj dalších 30 investovat a mít jistotu, že to nějakou chvíli vydrží. Prostorné auto, pohodlí, nejmladší však 12 let staré.
2) Ford Tourneo Connect - obrovské uvnitř, i 8-mi místné verze, motor asi 1.8 nafta. Moc se mi nelíbí, ale přijde mi praktické, cenovka kolem 100-150k.
3) Citroen C4 Grand Picasso - líbí se mi, přijde mi velikostně akorát, ale co jsem se dočetl, benzínové motory nic moc, ideálně HDi 2,0. Cenovka se slušným nájezdem spíše přes 150k.
4) Peugeot 5008 - dost podobné Picassu, včetně motorů.
5) Opel Zafira - motor nevím, jinak mi přijde spíš menší, ale neměl jsem možnost ho v reálu prozkoumat.
6) Citroen Berlingo a Peugeot Partner Teepee, Fiat Doblo - v cenové relaci spíše 5-ti místné, nic moc krabice, ale praktické, motor asi zase diesel..
7) Renault Grand Scénic - přijde mi kompromis mezi velikostí, spotřebou a pohodlím, motor asi 1,5 Hdi 78kW, bez filtru. Cenově kolem 80k, ale také spíše starší kousky.
8) Fiat Ulysse - velké auto, celkem pěkné, jen ten vnitřek mi přijde celkem plastový a ne úplně útulný. Motor asi 2.0 JTD, který se zdá spolehlivý. Cena cca 100-120 z nájezd kolem 100 000 + km. Zatím mě láká asi nejvíce.
9) Fiat Multipla - za nižší cenovku lepší kilometry, celkem velké auto.
10) Dacia Lodgy - píšu ji spíše pro úplnost, nelíbí se mi, přijde mi jak z papíru, ale je to relativně nové auto za pěknou cenu.
Jak je vidět, moc jasno v tom nemám, chtěl bych tedy poprosit o nějaké nakopnutí, staré auto už je asi úplně v kelu a trochu to spěchá. Osobně bych se klonil k benzínu, ale jak jsem psal, větší výběr mi přijde v naftě a pokud bych vzal motor bez FAP, snad by to bylo v pohodě.
Díky všem za reakce a tipy.
PS: Původně jsem chtěl zkusit (nechat) dovézt auto z Německa, ale asi to nebude spásné, je to daleko, v Německu se určitě také stáčí a cenově příznivější jen o trochu.
Vhodnější cesta mi přijde dealer dané značky. Je to skutečně tak, že auta od dealera jsou v lepším stavu, ač trochu dražší, či je to jen další blud?