Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Letos zemřelo šest motorkářů. Nejčastější obětí takové nehody bývá čtyřicátník

Naše téma
Miroslav Elsnic | 19.05.2024
Motorkáři na Červenohorském sedle. Ilustrační foto | foto: Deník/Petr Krňávek
Jaro zahájilo motorkářskou sezonu a s návratem motorek na silnice se bohužel také množí vážné dopravní nehody. Jen v průběhu letošního prvního čtvrtletí se z vyjížďky nevrátilo šest motorkářů. Loni policisté evidovali bezmála 3,5 tisíce havárií s účastí motocyklu, při nichž zemřelo 74 motorkářů. Je to o dvanáct obětí více než v roce 2022.
Nejčastější příčinou nehod je příliž rychlá jízda a nezvládnutí řízení. „Tyto příčiny jsou nejen nejčastější, ale i zároveň nejtragičtější. Při těchto příčinách bylo usmrceno celkem 24 osob na motocyklu,“ uvedl ředitel dopravní policie Jiří Zlý.

Nejhorší vždy bývá začátek sezony. Motorkáři často vyrážejí na silnice bez přípravy. „Nejsou ohroženi jen ti, kteří si nejsou za řídítky jistí. I zkušeným jezdcům chvilku trvá, než se v nové sezoně rozjezdí a dostanou se do odpovídající kondice. Motocyklista na sobě musí pracovat, trénovat během zimy, když jeho stroj zaslouženě odpočívá. Jedině intenzivní přípravou bude schopen lépe předvídat, což je při jízdě důležitější než sebelepší výbava,“ vysvětlil motocyklový instruktor Jiří Novotný.

Jak potvrdil dopravní expert Roman Budský, nejrizikovější skupinou jsou jezdci ve věku 35 až 44 let. "Ve statistikách od roku 2011 mají nejčastěji zaznamenaná vážná či dokonce smrtelná zranění. Na pomyslné druhé příčce nehodovosti je věková skupina 25 až 34 let,“ vysvětlil.

Právě pro motorkáře je určen projekt s názvem Učme se přežít. Pořádá ho Tým silniční bezpečnosti spolu s dalšími partnery včetně policie na polygonech po celém Česku. Seznam jednotlivých kurzů včetně obsazenosti je k dispozici na webu projektu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů