Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Na dalším úseku dálnice D1 přibyly značky se zákazem předjíždění kamionů

Naše téma
Martin Singr | 20.05.2024
dalších 7 fotek
Na dálnici mezi Prahou a Brnem jezdí hodně kamionů. Někteří řidiči jedou spořádaně za sebou, jiní ne. | foto: Deník/Martin Singr
Na dálnici D1 nedávno přibyl další úsek se značkami zakazujícími předjíždění kamionů. Nově se nachází na Vysočině, a to na 140. kilometru ve směru na Prahu. Další zákazové značky budou letos instalovány také na D2, D8 a D11. Za porušení zákazu lze uložit pokutu za pět tisíc pět set korun a hříšník přijde šest trestných bodů.  
Plošný zákaz předjíždění kamionů platí i bez zákazových značek. „Zákon říká, že řidič nákladního vozidla nad sedm a půl tuny a delší než dvanáct metrů nesmí předjíždět, pokud ohrozí nebo omezí vozidla jedoucí za ním. V okamžiku, kdy na D1 začne předjíždět kamion, tak to automaticky udělá, a tím se dopouští přestupku,“ řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Jan Rýdl.

Nová značka na dálnici D1:

Porušením zákazu řidiči riskují pokutu pět tisíc pět set korun a hříšník přijde o šest trestných bodů. „Od 1. ledna do 26. dubna 2024 uložili policisté dálničního oddělení Velký Beranov 757 pokut v příkazním řízení za 3 509 000 korun a čtyři porušení oznámili správnímu orgánu,“ sdělila policejní mluvčí Dana Čírtková.

Za stejnou dobu pak ještě uložili policisté oddělení silničního dohledu 178 pokut v příkazním řízení za 886 000 korun a dvě porušení oznámili správnímu orgánu.

"Kromě dálnice D1 budou letos značky zakazující předjíždění kamionů také na D2, D8 a D11. „Některé již zčásti osazené jsou,“ uzavřel Rýdl.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů